Operācija Milzu lielā oga. Ķirbju ražas novākšanas un uzglabāšanas ABC

Ķirbji ir apvēlušies, piebrieduši un gozējas saulītē. Bet kā zināt, vai pienācis laiks tos vest uz mājām?
Indra Ozoliņa
Foto: no Saivas Pekuses personiskā arhīva

Iesaka 
SAIVA PEKUSE,
ķirbju kolekcionāre, dārzniecības Neslinko dārzniece

 

 

Nekas ļauns nenotiks, pat ja ķirbim uzsnigs sniegs, bet tad gan pēc pāris nedēļām tas var sākt bojāties.

Novākšanas laiks galvenokārt atkarīgs no šķirnes. Ķirbis ir gatavs, kad sasniedzis šķirnei raksturīgo krāsu un lielumu, kātiņš ir pārkoksnējies un no zaļa pārvērties par brūni zaļu vai brūnu. Vienlaikus stīgas ir sākušas žūt un lapas bojāties. Kad kātiņš ir tik ciets, ka grūti iespiest ar nagu, ķirbis ir vācams nost. 

Sociālajos tīklos ir bijuši ieteikumi noņemt tāda izmēra ķirbi, kādu vēlas. Tas nav pareizi, jo nenobriedušam ķirbim nebūs izveidojusies šķirnei raksturīgā garša un tas neglabāsies tai raksturīgo laiku.  

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē