• Ar kādu ūdeni laistīt augus?

    Dārza laistīšana
    Jūlija Vilcāne
    18. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Visa pamats – ūdens. Tas ir vitāli svarīgs augu attīstībai, un tikpat nozīmīga ir tā kvalitāte!

    Jūlija Vilcāne ir agronome un mikrobioloģe, kas aizraujas ar augu ģenētikas pētīšanu un padziļināti interesējas par augu aizsardzību. Viņa dalās praktiskos sezonālos padomos par dārzu arī savā Instagram kontā @daarzniece un lapā augueksperts.lv

    Ūdens pH ābece

    • Latvijā visbiežāk ūdens ir neitrāls vai sārmains, satur kalcija, magnija sāļus, bieži arī dzelzi.
    • Lielākais pH (augsnes reakcija), ko savā praksē esmu redzējusi laistāmajam ūdenim, bijis 8,4! Ja pH ir virs 7, ūdens nedaudz jāpaskābina, īpaši, ja laistām daudz vai augus, kas atrodas slēgtā vidē – kastēs, podos, siltumnīcās utt. To var darīt, pievienojot, piemēram, nedaudz citronskābes.
    • Ja ūdens ir dabiski bagātīgs – satur kalciju, magniju, dzelzi un citus minerālos piemaisījumus –, ar laiku tie sakrājas auga sakņu zonā un traucē citu barības vielu uzņemšanu!
    • Ja ūdens pH ir augsts, tad šādu ūdeni neizmanto augu aizsardzības līdzekļu smidzināšanai, jo tas var būtiski samazināt to efektivitāti. Nepiemērota ūdens kvalitāte ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc augu aizsardzības līdzekļi nav tik efektīvi, kā gaidīts!

    Mēslošanas sabiedrotais

    Ūdens nepieciešams ne tikai augu dzirdināšanai, bet arī lai iedarbotos lietotās barības vielas. Vasaras vidū īpaši jāpieskata, lai granulētie mēslojumi būtu izšķīduši, jo karstumā, sausumā gadās, ka bez papildu laistīšanas mēslojums uzreiz neiedarbojas, bet sāk to darīt tikai rudenī, veicinot augu augšanu tad, kad to vairs nevajag!

    Laistīšanas zelta likums

    Labāk daudz un reti nekā mazliet un bieži. Laistot bieži, bet nedaudz, augu sakņu sistēmai ir tendence veidoties augsnes virspusē. Tādi augi kļūst sausumneizturīgi!

    Veido uzkrājumus!

    Mūsdienās ūdeni var aizturēt pie augiem sakņu zonā ilgāk – izmantojot speciālus hidrogelus vai kukurūzas cietes granulas. Hidrogels augsnē saglabājas pat vairākus gadus.

    Uzmanies!

    Ūdens var saturēt arī slimību ierosinātājus – īpaši stāvošos, lēni plūstošos grāvjos var slēpties sakņu puves ierosinātāji.

    Hlorēts – vai kaitīgs?

    Jā un nē. Nelielās devās tas nav kaitīgs, un krāna ūdeni var periodiski izmantot augu laistīšanai, tomēr ilgtermiņā tas nav piemērots risinājums.

    Ņem vērā!

    Mūžzaļajiem augiem ūdens trūkuma pazīmes neparādās uzreiz! Rododendriem, tūjām tās var atklāties rudenī vai ziemā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē