• Aprīlī parūpējies par kokiem un krūmiem savā dārzā!

    Dārzs
    Dace Siliņa
    6. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja vairs neprognozē aukstumu, sakop dārzu. Iesaka Dace Siliņa, Dr. agr., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātes asociētā profesore.

    Darāmie darbi:

    • Noņem piesegumu vai ziemas mulču, ja tas vēl nav izdarīts.
    • Uzirdini augsni koku un krūmu apdobēs. Pie reizes izravē nezāles, ja vien augsne nav pārāk mitra. Sakop apdobju malas, atdurot tās ar asu lāpstu vai speciālu apdobju atduršanas ierīci.
    • Pēc tam uzklāj mulču uz jau iesilušas augsnes. Šim nolūkam izmantot kūdru (skābu, neitralizētu vai bagātinātu – atkarībā no dobē augošo augu prasībām), mizu mulču (lielākiem krūmiem un kokiem izmanto rupjākas frakcijas mulču, mazākiem augiem – vidējo vai smalkāko frakciju), šķeldu, čiekurus vai citu mulčas materiālu. Jo rupjāka mulča, jo biezākā slānī jāklāj, pretējā gadījumā spraugās augs nezāles. Tomēr mulču nedrīkst likt arī pārāk biezā kārtā, jo var tikt traucēta sakņu sistēmas darbība.
    • Skujkoki jāmulčē sevišķi prātīgi, jo mulča var kavēt to augšanu, tāpēc ap stumbriem klāj ne vairāk kā 2–3 cm mulčas slāni.
    • Apgriez un veido skujeņus un krūmus, kuru galvenais krāšņums ir lapojums – mūžzaļo buksi (Buxus sempervirens), bārbeļu (Berberis) sugas un šķirnes, parasto ligustru (Ligustrum vulgare) un citus.
    • Ja skuju kokaugi apdeguši pavasara saulē, izgriez nobrūnējušos zarus. Taču ar to pārāk nesteidzies, jo nereti augi spēj atkopties paši. Ja tas tomēr nenotiek, nogriez bojātos zarus līdz veselajai koksnei. Vai zars ir dzīvs, pārbaudi, nedaudz ieskrāpējot tam miziņu.

    Ik pēc 2–3 gadiem sakop nokareno formu lapegles uz augststumbra. Pirms lapu plaukšanas no iekšpuses izgriez nokaltušos zarus, retini dzinumus un īsini tos vēlamā formā.

    • Stādi kailsakņu stādus un rudenī vai jau pavasarī iegādātos stādus konteineros iepriekš sagatavotā vietā. Ja augs podā pāraudzis, izritini saknes, izgriez bojātās un apgriez pārāk saritinājušās saknes. Pēc iestādīšanas salaisti un apdobi nomulčē (vismaz 5–7 cm).
    • Ja vajag, atbilstošos laikapstākļos pārstādi augus. Vecākus krūmus centies izrakt ar iespējami lielāku sakņu kamolu un stādīšanas bedri sagatavo jau iepriekš. Izrakto krūmu uz jauno vietu pārvieto, saknes ietinot audumā vai kādā citā materiālā, pēc iespējas mazāk nopurinot augsni no saknēm.
    • Vīteņaugus nestādi pārāk tuvu sienai – saknēm nepietiks mitruma, jo bieži vien jumta pārkare traucē lietus ūdenim nokļūt pie auga saknēm.
    • Apgriez un veido parasto vīteņsauserdi. Vīteņaugiem, kuriem ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, arī dažām mežvīnu sugām un aristolohijām izgriez tikai bojātos vai sausos dzinumus.
    • Apgriez augststumbra rozes, lai augšdaļa nebūtu pārāk smaga un veidotu vienmērīgu vainagu uz visām pusēm. Izgriez atmirušās un bojātās daļas, krusteniski saaugušos dzinumus, atstājot veselīgos un spēcīgākos. Galvenos dzinumus apgriez, atstājot aptuveni 20–25 cm, sāndzinumus saīsini par trešdaļu.
    • Piesien vēja vai sniega svara dēļ izliekušos skujeņu zarus. Ja nepieciešams, nomaini koku mietus un saites, pievelc vai atslābini.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē