• Dārza mēbeles dodas ziemas miegā

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    29. oktobris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sakopjot un atjaunojot dārza mēbeles jau rudenī, pavasari varēsi sākt svilpojot – galdi, soli, krēsli un zviļņi sagaidīs jauno sezonu darba kārtībā!

    Rudens ir īstais brīdis arī mēbeļu spilvenu mazgāšanai un ieziemošanai – tiem ziemas mēneši jāpavada telpās. 

    Koks pret sauli, lietu, vēju 

    Viens no praktiskākajiem risinājumiem koka mēbeļu aizsardzībai ir koksnes pabarošana ar lineļļas beici, turklāt jau rudenī, lai pavasarī par vienu laikietilpīgāku darbu mazāk.

    Tieši lineļļas beice ir vispiemērotākā tādas koksnes aizsardzībai, kas saskaras ar agresīviem vides apstākļiem – vēju, sauli, lietu. Dārza mēbeles parasti ir pakļautas visiem šiem faktoriem, ja vien neatrodas zem nojumes.

    Lineļļas beice ir ievērojami noturīgāka pret ultravioletajiem stariem un neļauj aizsargājošajam pārklājumam tik ātri saules ietekmē izdegt. 

    Vai vajadzīga pajumte?

    Ziemā drošu sirdi zem klajas debess var atstāt vienīgi mēbeles, kas izgatavotas no baļķiem, vai izturīgas masīvkoka mēbeles. Pārklātas ar lineļļas beici, mēbeles sagaidīs pavasari un ne vienu vien. Ja galdi un krēsli ir pārvietojami, tad gan tos ieteicams pēc apstrādes ar aizsargājošu līdzekli ienest kādā vēdināmā nojumē, galvenais, lai lietus nemērcē, citu prasību pajumtei nav.

    Lai kokā neveidotos plaisas, mēbeles no āra uz sausu telpu jāpārvieto pakāpeniski: vispirms tikai zem jumta, tad uz vēl sausāku – šķūnīti, garāžu vai iekštelpām.  

    Kādu toni izvēlēties?

    Ņemot vērā mūsu klimatiskos apstākļus, dārza mēbeļu pārklāšanai nevajadzētu izvēlēties caurspīdīgu, baltu vai ļoti gaišu beices toni. Daudz noturīgāki, pateicoties pigmentam, ir latvieša krāsu izjūtai atbilstošie pelēkie un brūnie toņi, kā arī košie – oranžais, sarkanais un īpaši izturīgais, taču reti lietotais zaļais pigments. 

    Atjaunošanas process

    Ar lineļļas beici nesen apstrādāta virsma ir viegli glancēta, taču ar laiku atmosfēras iedarbības rezultātā kļūst arvien matētāka. Tas ir pirmais signāls, ka virsmu nepieciešams vēlreiz pāreļļot. Novērtējot mēbeles vizuāli, katrs saimnieks pats to sapratīs. Ja krāsojums izskatās svaigs, apstrāde nav nepieciešama. Regularitāte nav noteikta – ar reizi divos trijos gados vajadzētu pietikt. Izņemot horizontālās virsmas, pa kurām tiek staigāts, – terases. 

    Bez plēves kārtiņas 

    Lineļļas pārklājums ir elastīgs un elpojošs – dzīvo kopā ar koku! Tas garantē to, ka lineļļas beice vai krāsa nekad nelobīsies un nebūs jākasa nost no mēbelēm mokošā un laikietilpīgā procesā.

    Koksnes aizsardzību nodrošinās ar eļļu piesātinātā virskārta, nevis plēvīte, ko, kā likums, izveido ķīmiskās krāsas un beices. Agri vai vēlu tās nolobīsies, tas ir droši! Savukārt ar lineļļas produktiem apstrādāta koksne, saraujoties un izplešoties, kustas kopā ar krāsas kārtiņu. Tas pasargā no mikroplaisiņu veidošanās, pa kurām var iekļūt ūdens, kas ar laiku sāk bojāt koksni.

    Nav mazsvarīgi, ka lineļļas beice nepiesārņo vidi. 

    Ko iesākt ar plastmasas, metāla un pinuma mēbelēm? 

    Plastmasas mēbeles necieš atmosfēras iedarbību – var kļūt trauslas jau pēc pāris sezonām vai pārklāties ar šķietami nenotīrāmu slāni, kas atgādina pelējuma pumpiņas. Labā ziņa – tās var dabūt nost, izmantojot sodu vai īpašus tīrīšanas līdzekļus un muskuļu spēku vai – ērtāks variants – augstspiediena tīrītāju.

    Tiesa, lielākoties šie līdzekļi būs videi tikpat nedraudzīgi kā pati plastmasa.

    Sintētiskie mēbeļu komplekti uz ziemu noteikti rūpīgi jāapklāj ar ūdensnecaurlaidīgu segumu vai – vislabāk – jāglabā zem jumta. 

    Tāpat arī metāla mēbeles vai to daļas, kas ir no metāla, nepieciešams tīrīt – var izmantot augstspiediena mazgātāju vai smilšpapīru. Vajadzības gadījumā jāatjauno krāsojums ar pretkorozijas krāsu. Arī pīto (gan dabiskā rotanga, gan sintētiskā pinuma) mēbeļu tīrīšanā labākais palīgs būs augstspiediena tīrītājs un viegls ziepjūdens vai speciālie tīrīšanas līdzekļi. 

    1 komentārs

    Melanija Zilme
    Bet ko darīt ar metāla mēbelēm? It kā krāsojums biezs, lai rūsa nebūtu. Dārza vajadzībām, man šādi līdzīgi divi ārā atrodas - salonsarka.lv/lv/metala-mebeles/saimniecibas-skapji Īsti nest iekšā negribās, vietas arī nav. Ar kaut ko apsegt varbūt?

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē