• Kas aktuāls zaļajā dienas kārtībā?

    Gribu dzīvot zaļāk
    Tīna Sidoroviča
    9. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kas aktuāls zaļajā dienas kārtībā?
    Foto: SHUTTERSTOCK
    Kas aktuāls zaļajā dienas kārtībā?
    Daudzu gardēžu ēdienkarti šobrīd bagātina laksis jeb meža ķiploks – spilgti zaļš augs ar kārdinošu ķiploku smaržu, kas sastopams gan savvaļā, gan arī iedzīvotāju dārzos.

    Savvaļas lakšus neaiztiec!

    Laksis Allium ursinum Latvijā ir reta un aizsargājama suga, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā, tāpēc ir aizliegts plūkt, griezt vai izrakt šo augu, ja tas atrasts savvaļā. Tomēr aizliegums neattiecas uz lakšiem, kas no legāli iegādātām sēklām vai stādiem izaudzēti mazdārziņos. Lai kontrolētu aizliegumu ievērošanu līdz pat maija beigām Dabas aizsardzības pārvalde pastiprināti uzraudzīs tirdzniecības vietas un arī lakšu audzes savvaļā. Par savvaļā augušu lakšu plūkšanu vai tirgošanu var tikt piemērots naudas sods līdz 700 eiro. Laksis aug ēnainos, mitros mežos, kur veido lielākas un mazākas audzes. Redzot lakšu audzes, cilvēkos nereti rodas neizpratne par tā aizsardzības statusa pamatotību, tomēr šādu lakšiem piemērotu vietu Latvijā kopumā ir ļoti maz, tādēļ tie ir aizsargājami.

    Kopā par pļavām un mežiem un pret invazīvajām sugām

    Līdz pat 2028. gadam valsts organizācijas un uzņēmumi kopā ar augstskolām un vides organizācijām apņēmušās vienoties kopējā projektā un īpaši pievērsties trim jomām: Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamiem zālājiem, aizsargājamiem mežiem un invazīvo jeb svešzemju sugu ierobežošanai. Paredzēts arī atbalstīt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu privātajās zemēs. Projekta LIFE IP LatVia Nature mērķis ir pilnveidot dabas aizsardzības sistēmu Latvijā, lai aizsargājamām sugām nodrošinātu saglabāšanos ilgtermiņā.

    Vairāk par projektu lasi te! #kopāzaļāk

    JAUNA GRĀMATA. Recepšu glabātava vegāniem

    Mājsaimniece un vegāne Sabīne Černuho ir izveidojusi recepšu grāmatu vegāniem un tiem, kas vēlas izmēģināt augu valsts uzturu.

    Piezīmju grāmatā Augi manā ķēķī atradīsi:

    • noderīgu informāciju, tai skaitā, par augu valsts produktiem;
    • 40 Sabīnes iemīļotas receptes no dažādiem latviešu un ārzemju avotiem;
    • tukšas veidlapas savu recepšu pierakstīšanai.

    Grāmatas tapšanā izmantots otrreiz pārstrādāts papīrs, metāla rinķu aizdare sniedz iespēju lapas brīvi pārvietot, iekļauti arī mazi pārsteigumi. Svarīgi, ka vienu eiro no katras pārdotās grāmatas Sabīne nolēmusi ziedot dzīvnieku tiesību aizstāvības biedrībai Dzīvnieku brīvība»

    Grāmatu meklē Facebook un iegādājies tieši no Sabīnes!

    KO DARA mobilais ganāmpulks?

    Šosezon Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks plāno ganīties aptuveni 25 dažādās vietās – gan privātās teritorijās, gan Dabas aizsardzības pārvaldes teritorijās, arī Rīgas un Jūrmalas pļavās. Pa Latviju šovasar brauks vairāk nekā 120 Galovejas šķirnes govis, kas dalīsies grupās pa 10–12 lopiņiem katrā pļavā. Kad būs noganīta viena pļava, dāmas tiks pārvestas uz citu.

    Vairāk par mobilo ganāmpulku lasi grasslife.lv!

    Raksts sagatavots ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē