• Mans pirmais putnzirneklis!

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    8. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Chromatopelma
    Foto: Shutterstock
    Chromatopelma
    Kā iesācējam izvēlēties pareizo sugu? Mēs rekomendējam sākumā iegādāties salīdzinoši lētus, izturīgus un paklausīgus zirnekļus.

    Iesācējiem rekomendē Brachypelma, Avicularia, Chromatopelma, Acanthoscurria, Grammostola sugas tarantulus.

    Nav nāvējoši

    Milzīgajā putnzirnekļu jeb tarantulu sugu daudzumā (zināmas vismaz 700 sugas), ir vairāki zirnekļi ar potenciāli kaitīgu, varētu pat teikt bīstamu indi. Pterinochilus, Heteroscodra, Poecilotheria tās nav putnzirnekļu sugas, kas domātas iesācējiem. Ņem, lūdzu, to vērā! Taču galvenais, ko der atcerēties: putnzirnekļu saimē nav nāvīgi indīgu sugu, tā ir aksioma, visas runas par šo radību naidīgumu ir nedaudz pārspīlētas.

    Tarantula kodiens nevar izraisīt cilvēka nāvi, taču ir ļoti sāpīgs un var radīt alerģisku reakciju.

    Putnzirnekļus var sadalīt divās grupās pēc veida, kā viņi aizsargājas. Pirmā – berzē savas pakaļkājas pret vēderu, izmētājot gaisā izrautos matiņus. Šiem īpašajiem, indīgajiem zirnekļa matiem, kas atrodas vēdera augšpusē, ir neskaitāmi ērkšķi, kas palīdz tiem izdurties caur acu un citiem audiem. Cilvēkam pēc tā rodas dedzinoša sajūta, nieze, var sākties iekaisums.

    Otrā – indīgs kodiens. Ir tarantuli, kas nevar izmest gaisā matiņus no vēdera, taču – esi drošs – šo sugu zirnekļi ir ļoti agresīvi un cīnīsies līdz pēdējam, cenšoties sakost uzbrucēju. No rakstītā gan nevajadzētu secināt, ka tarantuls, kurš aizsargājas, izmetot gaisā matiņus, nekodīs, esi drošs, noteiktos apstākļos jebkurš, pat vislabsirdīgākais tarantuls, liks lietā savus zobus.

    Kurš piemērotākais?

    Tas, kāds būs zirnekļa raksturs, daudzējādā ziņā atkarīgs no viņa dzīvesvietas. Tarantuli, kas nāk no Āfrikas, Āzijas, gandrīz visi ir agresīvi un nekādā ziņā nav domāti iesācējiem. Savukārt putnzirnekļi, kuru dzīvesvieta ir Ziemeļu, Dienvidu un Centrālā Amerika, būs visai paklausīgi un nav bīstami.

    Jāņem vērā, ka katrai tarantulu sugai ir savs raksturs, sava tipiskā individualitāte.

    • Meksikas tarantuli (Brachypelma smithi) – ļoti draudzīgi, viegli kopjami un skaisti zirnekļi, taču visai dārgi un Latvijā reti sastopami.
    • Brachypelma аlbopilosum ir lielisks zirneklis iesācējam, šis tarantuls ir lēts un skaists, viņa otrs nosaukums ir čirkainie mati, kas precīzi ataino tā ārējo izskatu.
    • Tāpat iesācējiem speciālisti rekomendē visas Aphonopelma sugas, šie zirnekļi ir ļoti paklausīgi un reti izmanto savus dzēlīgos matus.
    • Iesācējiem derēs arī Avicularia, Chromatopelma sugas.
    • Theraphosa blondi, Theraphosa apophysis ir milzeņi putnu zirnekļu saimē, taču tiem nepieciešama īpaša kopšana, turēšanas apstākļi, viņu kodiens nav izpētīts, taču droši vien ir ļoti sāpīgs, jo pieauguša īpatņa heliceras garuma ziņā var salīdzināt ar liela suņa ilkni. Šis zirneklis mierīgi pārkodīs tev roku.
    • Savukārt Haplopelma dzimtas tarantuli ir vieni no agresīvākajiem – tie ir īsti nelabie, centīsies iekost pie jebkuras izdevības, taču viņi ir ļoti skaisti. Īpaši jau spilgti zilais Haplopelma lividum.

    Kādu dzimumu?

    Ļoti svarīga lieta, kas jāņem vērā, iegādājoties putnzirnekli mājdzīvnieka statusā, ir viņa dzimums. Ilgdzīvotājas ir tikai mātītes. Tēviņi, sasniedzot dzimumbriedumu (2–4 gadu vecumā), drīz vien aiziet pa skuju taku… Tāpēc, ja tu vēlies ilgi dzīvojošu eksemplāru, izvēlies tieši mātīti.

    Kā noteikt, kurš ir puika, kurš meitene? Ja neesi speciālists, vajadzēs vien uzticēties zirnekļa pārdevējam.

    Arī vecums ir ļoti svarīgs tarantula izvēlē. Nekad nepērc pieaugušus zirnekļus, ja nezini kaut vai aptuveno tarantula vecumu. Vecs putnzirneklis parasti ir visai iespaidīgos izmēros, taču var gadīties tā, ka dzīvot viņam atlicis gaužām maz. Parasti pārdod tādus pieaugušus tarantulus, kas saķerti dabā. Tas ir slikts variants iesācējam. Šie zirnekļi var būt inficēti ar dažādiem parazītiem, un, ja šis zirneklis tavā kolekcijā nebūs pirmais, viņš var inficēt arī pārējos.

    Tāpat pieaudzis putnzirneklis tik ātri neiejutīsies jaunos dzīves apstākļos, kurus tu viņam būsi sagādājis.

    Vislabākais variants – pavisam jauni zirnekļi, taču tad tev jāpērk nevis viens, bet vismaz 3–5 zirnekļi, lai būtu simtprocentīgi pārliecināts, ka tev no šīs grupas trāpīsies mātīte. Putnzirnekļus pērc no pārbaudītiem pārdevējiem – zooveikaliem vai audzētājiem –, jo negodīgi tirgotāji iesācējiem nereti cenšas iesmērēt sazin ko. Noteikt sugu ļoti jaunam tarantulam ir visai sarežģīti.

    Cik maksā?

    Vidējā cena zooveikalos ir 50 eiro.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē