• 5 jautājumi par kaķiem

    Interesanti
    Santa Kraukle
    28. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi ir ļoti interesanti un noslēpumaini dzīvnieki, un nekad neko nedara tāpat vien, katrai viņu rīcībai ir savs izskaidrojums.

    Pieci jautājumi par kaķiem:

    • Kāpēc manam kaķim patīk saskarties ar deguntiņu?

    Kaķu dzimtas dzīvniekiem ir savs sasveicināšanās rituāls. Tāpat kā cilvēki sasveicinoties paspiež cits citam roku, kaķi, berzējot galvas, saskaras ar purniņiem. Tas ir normāli, ka mincis vēlas sasveicināties arī ar tevi, tāpēc, ja redzi viņu liecamies ar purniņu tev pretim, nesabīsties, bet atbildi viņa sveicienam.

    Dabā dzīvnieki, kas ir cilvēka augumā, kaķim ir bīstami un apdraud viņa dzīvību, taču ar saimnieku citādi. Ar savu draudzīgo attieksmi un mīlestību pret viņu cilvēks parādi, ka esi draugs, nevis ienaidnieks.

    Tāpat kā ar laiku tu sāc uzskatīt kaķi par pilntiesīgu ģimenes locekli, arī viņš tevi tā uzlūko. Viņa izturēšanās pret saimnieku parāda, ka esi savējais jeb viens no kaķu ģimenes. Tu savu mīlestību un rūpes pret kaķi izrādi, viņu barojot, samīļojot un kopjot, turpretī viņš savu pieķeršanos izrāda, tev pieglaužoties, guļot uz vēdera vai uzmācīgi lienot virsū, cenšoties ar savu purniņu paberzēties pret tavu degunu.

    • Kāpēc nobīstoties kaķis uzmet kupri un sabož spalvu?

    Kad mēs iedomājam par kaķi ar saliektu muguriņu, pirmais, kas nāk prātā, ir viens no populārākajiem Rīgas simboliem – melnais kaķis. Saliektā mugura ir viena no kaķu īpašajām pazīmēm, ko daudzviet pasaulē izmanto kā firmas zīmi vai simbolu. Esam redzējuši arī paši savu kaķi uzmetam kupri ikreiz, kad viņš tiek izbiedēts.

    Kā zināms, spalvu sacelšana ir veids, kā dzīvnieka organisms reaģē uz adrenalīnu.

    Katru reizi, kad kaķis izjūt bailes, viņa organismā palielinās adrenalīna līmenis. Šīs sajūtas iespaidā mazie muskulīši, kas atrodas pie dzīvnieka matiņiem, saspringst, liekot apmatojumam sacelties stāvus.

    Līdzīgs reflekss, sajūtot bailes, liek kaķa muguriņai saliekties kuprī. Daudzi uzskata, ka spalvu sabošana un muguras izliekšana palīdz kaķim izskatīties lielākam ienaidnieku acīs, taču tas nav apzināts triks. To viņam palīdz izdarīt refleksi. Brīdī, kad stresa un adrenalīna līmenis kaķa organismā būs mazinājies, viņa apmatojums atkal ieņems ierasto izskatu un muguriņa iztaisnosies. Patiesībā šī kaķa reakcija diži neatšķiras no zosādas, kas uzmetas cilvēkam, skatoties šausmu filmu, redzot kaut ko aizkustinošu vai dzirdot satraucošas ziņas.

    • Vai kaķis var ciest no depresijas?

    Ikviens pazīst kaut vienu cilvēku, kas cietis no depresijas. Vai esi kādreiz aizdomājies, ka arī tavs kaķis varētu būt šīs slimības upuris? Cilvēkiem depresiju var izraisīt dažādi apstākļi. Diagnozi parasti nosaka psihologs pēc ilgām un garām sarunām ar pacientu. Diemžēl kaķu valodu mēs neprotam, līdz ar to par garām sarunām, lai izprastu problēmu, var aizmirst.

    Kādā pētījumā atklāts, ka pastāv zināma saistība starp stresu un depresiju. Bieži vien tieši ikdienas satraukums par kaut ko ir depresijas izraisītājs. Tas veicina ķīmiskas pārmaiņas dažos smadzeņu reģionos, kas ietekmē dzīvnieka uzvedību.

    Atceries – ja tev šķiet, ka tavs kaķis kļuvis apātisks, zaudējis interesi par apkārt notiekošo, kas varētu liecināt, ka viņš cieš no depresijas, sazinies ar veterinārārstu.

    Tāpat kā cilvēku, arī dzīvnieku psihiskos traucējumus var ārstēt ar medikamentiem un rūpēm. Ikdienā savukārt centies savu kaķi un sevi pakļaut pēc iespējas mazākam stresam. Tas ir kā solis pretim labai veselībai un dzīves kvalitātes uzlabošanai.

    • Vai kaķis var izjust skumjas pēc kāda ģimenes locekļa bojāejas?

    Skumjas ir sarežģīts emociju kopums, kuru psihologi ilgi centušies izskaidrot. Īpaši skumjas, kas mūs pārņem, zaudējot kādu tuvinieku. Katru šī nomāktības izjūta pārņem dažādos veidos, tātad arī veids, kā mēs to izpaužam, atšķiras.

    Bieži vien mums patīk domāt, ka mēs, cilvēki, esam sarežģītākās radības uz planētas. Dažkārt mēs noliedzam teoriju, ka dzīvnieki spēj sajust vai izpaust emocijas. Bet vai ir pareizi domāt, ka viņi neizjūt mīlestību, skumjas vai citas emocijas tikai tāpēc, ka mēs nespējam pareizi uztvert veidus, kā dzīvnieki tās izpauž?

    Kaķi ir cēlušies no Āfrikas savvaļas kaķiem, un, lai arī šie skaistie dzīvnieki nav orientēti dzīvošanai baros, viņiem ir spēcīgas ģimenes saites.

    Piemēram, kaķēnam piedzimstot ir īpaša saikne ar mammu. Mājas kaķi par savu ģimeni uzskata tos cilvēkus un dzīvniekus, ar kuriem viņš dzīvo kopā. Tas nozīmē, ka jebkura veida pārmaiņas ģimenes sastāvā ietekmēs kaķa emocionālo stāvokli. Ja redzi sava mājas mīluļa uzvedībā ko savādu un neraksturīgu viņam, iespējams, tas ir veids, kā viņš izrāda savas bēdas. Nedomā, ka tavs kaķis neizjūt skumjas tikai tāpēc, ka viņš neprot tās izpaust tev saprotamā veidā.   

    • Kāpēc kaķiem tik ļoti patīk kurpes?

    Daudzi kaķu īpašnieki var apstiprināt faktu, ka viņu mājas mīlulis par iemīļotu guļvietu atzinis kurpes. Lūk, daži pieņēmumi, kāpēc tas tā varētu būt!

    1. Kaķi piesaista kaut kas tajā aromātā, kas savieno kurpes un pēdu smaržu. Tavam mincim šīs smaržas palīdz saprast, kur dienas laikā esi bijis.
    2. Kaķi iezīmē savu teritoriju. Katru reizi, kad tu pamet māju, tavi apavi aplīp ar daudzām dažādām smakām. Tas nozīmē, ka ikreiz, kad pārnāc mājās, dzīvniekam ir no jauna jāiezīmē sava teritorija, kas šajā situācijā ir tavi apavi. Kaķim pieres daļā un vaigos atrodas smaržu dziedzeri, līdz ar to pat noglaušanās ar purniņu pret taviem apaviem vai tevi pašu ir pielīdzināma teritorijas iezīmēšanai.
    3. Tavs aromāts kaķi nomierina. Lai cik jocīgi tas šķistu, ir dzīvnieki, kam īpaši patīk saimnieka sviedru smaka. Šis aromāts palīdz viņiem nomierināties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē