• Vai man pienākas redzes invaliditāte?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    5. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Uz lasītājas jautājumu par iespējamu redzes invaliditāti atbild Aiga Lukašenoka, Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktora vietniece.

    Lasītājas jautājums: Ļoti vēlos ar jūsu starpniecību noskaidrot, vai es varētu kārtot redzes invaliditāti. Diagnoze: astigmatisms, miopija, ambliopija. Ar vienu aci praktiski neredzu jau kopš bērnības. Inga

    Inga, jums jāvēršas pie ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta, kas pieņems lēmumu, vai esat virzāma invaliditātes ekspertīzei un kādi izmeklējumi veicami, lai varētu tai sagatavot korektu nosūtījumu. Tas ir obligāti iesniedzamais dokuments Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK) invaliditātes ekspertīzes veikšanai.

    Lēmumu par invaliditātes noteikšanu vai nenoteikšanu, kā arī par katram nosakāmo invaliditātes grupu pieņem VDEĀVK ārsti eksperti, kuri savu lēmumu pieņemšanā ir neatkarīgi.

    Invaliditātes noteikšanu valstī reglamentē Invaliditātes likums un Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumi Nr. 805 Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi (turpmāk – MK noteikumi Nr. 805).

    Invaliditātes noteikšanā pilngadīgajiem piemēro Starptautiskās funkcionēšanas, nespējas un veselības klasifikācijā iekļautās kategorijas.

    Tas nozīmē, ka invaliditātes statuss arvien vairāk ir saistāms ar funkcionēšanas spēju novērtēšanu, nevis tikai ar slimības esamības atzīšanu.

    Tātad, veicot invaliditātes ekspertīzi, vērtē ne tikai medicīnisko diagnozi, bet arī slimības izraisīto funkcionālo traucējumu atbilstību MK noteikumu Nr. 805 piektajā pielikumā minētajiem invaliditātes noteikšanas kritērijiem.

    Katru gadījumu VDEĀVK izvērtē individuāli un ar vienu un to pašu diagnozi, ņemot vērā slimības smaguma pakāpi, var pieņemt lēmumu par I, II vai III invaliditātes grupas noteikšanu vai arī invaliditāti nenoteikt.

    • Redakcijas piebilde. Sazinājāmies arī ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas acu ārsti Madaru Andersoni. Viņa paskaidroja, ka miopija ir tuvredzība, astigmatisms – izmainīta radzenes vai lēcas gaismas staru laušanas spēja, bet ambliopija – vājredzība bez izmaiņām acīs. Ja to bērnībā nekoriģē ar brillēm, actiņa paliek slinka.

    Pēc viņas teiktā, tikai un vienīgi ar šādām diagnozēm vien diemžēl nepietiek, lai kārtotu redzes invaliditāti.

    Taču sākumā vajadzētu pārbaudīt pie acu ārsta, cik daudz redzat ar vienu aci. Iespējams, jums ir vēl kādas veselības problēmas. Galīgo lēmumu par invaliditātes piešķiršanu vai nepiešķiršanu pieņem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē