• Prostatas palielināšanās nav slimība,—svarīgākais, kas par to jāzina

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nu jau vairākus gadus visā pasaulē, arī Latvijā novembri dēvē par Ūsu mēnesi, kad īpaša uzmanība tiek veltīta tieši vīriešu veselības problēmām. Šogad to aizēnojusi kovids, bet tas nenozīmē, ka vīrietis ir atbrīvots no rūpēm par savu veselību. Svarīgākais, kas jāzina prostatas palielināšanos un iespējamu saslimšanu!

    *Prostatas palielināšanās nav slimība, bet gan normāls fizioloģisks process, kas ar gadiem notiek ikviena vīrieša organismā. Līdztekus dabiskajam procesam viens no tās palielināšanās iemesliem var būt arī sistēmisks iekaisums, ko rada vielmaiņas traucējumi. Izārstēt to nevar, taču var mazināt traucējošus simptomus. Varbūt pietiks ar zālēm, bet varbūt būs vajadzīga operācija. Risinājumi var būt dažādi, taču mērķis ir viens – palīdzēt justies labi un dzīvot ar pilnu krūti.

    *Labdabīga prostatas hiperplāzija pati par sevi nav nekas dzīvībai bīstams, taču prostatu var skart vēzis, un tas gan ir bīstami. Jo vairāk tāpēc, ka agrīnā stadijā prostatas vēzim simptomu nav, tātad nav signālu, kas mudinātu aiziet pie ārsta. Par to, ka prostata palielinājusies, liecina, piemēram, vajadzība naktī bieži apmeklēt tualeti un vāja urīna strūkla, taču šie simptomi neliecina par onkoloģisku diagnozi. Primāri vēzis parasti neveidojas tur, kur tas traucē un rada šos simptomus. Tas attīstās citā prostatas daļā un agrīni nav jūtams itin nemaz. Taču, apmeklējot urologu, to var atklāt.

    ! Katrs vīrietis, kuram ir vairāk nekā piecdesmit gadu, ir vēža riska grupā, tādēļ vismaz reizi gadā noteikti vajadzētu tikties ar urologu, lai veiktu profilaktisku izmeklējumu iespējamā prostatas vēža izķeršanai, turklāt tas jādara neatkarīgi no tā, vai simptomi ir vai nav.

    ! No aptuveni četrdesmit gadu vecuma visbiežāk aktualizējas arī mantotās slimības – ja kādam no vīrieša ģimenes bijusi jebkāda vēža forma, veselība jāuzmana īpaši rūpīgi.

    *Dzirdēts pieņēmums, ka regulārs sekss ir laba metode prostatas vēža profilaksei. Tomēr prostatas palielināšanās un seksuālā spēja parasti nav savstarpēji saistīti faktori. Ja nu vienīgi tad, ja prostatas hiperplāzija izraisa smagus simptomus, kuru dēļ vīrietis izjūt diskomfortu un tādēļ viņam seksu negribas. Vīrieša seksuālā veselība ir vispārējās veselības spogulis, un, ja viņam nav problēmu ar erekciju arī pusmūžā, tas liecina, pirmkārt, par to, ka vīrietis ir komforta zonā, otrkārt, ka viņš dzīvo gana veselīgi, droši vien nesmēķē un ir labā fiziskajā formā.

     

    *Sabalansēts uzturs, nesmēķēšana, atteikšanās no alkohola vai minimāla tā lietošana, fiziskas aktivitātes – bez šiem četriem pamatprincipiem saglabāt labu veselību būs grūti. Svarīgi arī, pārkāpjot četrdesmit gadu slieksni, reizi gadā apmeklēt ģimenes ārstu, lai kontrolētu asinsspiedienu un veiktu asins analīzes. Nereti vīrieši vienkārši nemāk slimot, jo slimība mulsina, cilvēks nezina, kā reaģēt un ko darīt, baidās no informācijas, kas skar veselību, tāpēc ieņem nogaidošu pozīciju un vilcinās doties pie ārsta. Taču tā nu gan darīt nevajadzētu!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē