• Menstruācija kā kontracepcijas veids

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    15. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai mīlēšanos menstruāciju dienās var izmantot kā kontracepcijas metodi. Atbild ginekoloģe VĒSMA KAŽOCIŅA

    Tas, protams, ir atkarīgs no katra pāra uzskatiem, taču es kā ginekoloģe esmu pret seksu mēnešreižu laikā, jo tas var kaitēt sievietes veselībai. Īpaši nevēlams dzimumakts ir pirmajās stiprajās asiņošanas dienās, jo pierādīts, ka tas, tāpat kā lielas fiziskās aktivitātes ar intensīvu vēdera preses noslogošanu, var veicināt ļoti nepatīkamas slimības endometriozes attīstību. Mazāk bīstama šajā ziņā ir mīlēšanās asiņošanas pēdējās dienās, kad tā ir gandrīz beigusies.

    Diemžēl man sievietes jāapbēdina – mīlēšanās mēnešreižu laikā kā kontracepcijas metode nav droša. Ovulācijas laiku, kad sieviete paliek stāvoklī, ne vienmēr var precīzi aprēķināt. Tas atkarīgs no menstruālā cikla garuma, piemēram, ja tas ir īss – 21 diena –, bet mēnešreizes ilgst septiņas dienas, tad jau aptuveni septītajā dienā iespējama grūtniecības iestāšanās.

    Endometrijs jeb dzemdes gļotādas šūnas mēnešreižu laikā nolobās un kopā ar asinīm no dzemdes dobuma izdalās pa dzemdes kaklu makstī. Taču dzimumakta laikā dzemdes kontrakcijas var veicināt endometrija nokļūšanu olvados un tālāk organismā, kur tam nevajadzētu atrasties. Tur tas piestiprinās, pēc tam aug un reaģē tieši tāpat kā endometrijs, izraisot asiņošanu un sāpes, rezultātā rodas saaugumi un neauglība.

    Otrs būtiskākais iemesls, kāpēc sekss mēnešreižu laikā nav vēlams, ir tas, ka šajās dienās dzemdes kaklu nenoslēdz gļotu korķis.

    Un tas nozīmē, ka caur maksti un dzemdes kaklu sievietes organismā var nokļūt urīnceļu un zarnu baktērijas.

    Protams, dzīvē notiek visādi, taču, mīlējoties asiņošanas dienās, vēl rūpīgāk nekā parasti jāievēro higiēna, un, protams, kārtīgi jāapmazgājas arī vīrietim, atvelkot priekšādiņu, un jālieto prezervatīvs, lai izsargātos no infekcijām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē