• Kas ir miopiskā retinošīze?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    24. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz lasītājas vēstuli par šo maz dzirdēto diagnozi atbild Līga Radecka, oftalmoloģe, ķirurģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā.

    Lasītājas vēstule: Biju viena no tiem cilvēkiem, kas apmeklēja «Tīklenes veselības akciju» Austrumu slimnīcas stacionāra «Biķernieki» Oftalmoloģijas klīnikā 12. maijā. Tā bija brīnišķīga iespēja! Acu ārste, pārbaudot man acis ar OCT aparātu, noteica diagnozi miopiskā retinošīze un rekomendēja vērsties pie dakteres Līgas Radeckas. Es, protams, pie viņas pierakstījos, bet vizīte iespējama tikai oktobrī. Ļoti lūdzu kādus ieteikumus līdz šim laikam. Man ir mīnus 8 dioptrijas. Nēsāju brilles. Citu sūdzību nav. Biruta

    Kā noprotu no rakstītā, jums ir augstas pakāpes tuvredzība, jo nēsājat –8,0 dioptrijas stipras brilles. Par patoloģisku tuvredzību runājam jau tad, kad pacients nēsā vismaz –6,0 dioptrijas stipras brilles, viņa acs ābola garums ir lielāks par 26,0 milimetriem un izmeklējumos tiek konstatētas ar acs ābola palielināšanos saistītas izmaiņas acs mugurējā polā – tīklenes centrālajā daļā.

    Miopiskā retinošīze jeb foveošīze nozīmē, ka tiek novērota tīklenes slāņu iestiepšanās un sadalīšanās starp ārējiem un iekšējiem tās slāņiem acs mugurējā polā.

    Kāpēc tā notiek? Pie patoloģiskas tuvredzības jau tā lielā acs ābola garuma palielināšanās turpinās un veidojas stafiloma jeb acs ārējā apvalka (sklēras) iztilpums. Tīklenes iekšējo virsmu klājošā iekšējā robežmembrāna nav spējīga izstiepties, tāpēc tīklenes slāņi tiek iestiepti un saslāņoti. Šo saslāņošanos ārsti sauc par retinošīzi jeb, kā šajā gadījumā, kad tā skar tīklenes centrālo daļu, par miopisko retinošīzi jeb foveošīzi.

    Lai atklātu šāda tipa izmaiņas tīklenē, nepieciešams tīklenes optiskās koherences tomogrāfijas (OCT) izmeklējums.

    Tas palīdz mums ne vien atklāt šo ar patoloģisko tuvredzību saistīto komplikāciju, bet arī kontrolēt, vai un kā miopiskā retinošīze laika gaitā mainās – vai tās izteiktība palielinās, varbūt pievienojas vēl nopietnākas un redzi vairāk ietekmējošas izmaiņas, piemēram, tīklenes atslāņošanās un tīklenes centrāla plīsuma veidošanās, kuru gadījumā nepieciešama tīklenes ķirurga konsultācija. Jāpiebilst, ka patoloģiski tuvredzīgās acīs jebkura operācija saistīta ar augstu komplikāciju risku, tādēļ ķirurģiskas iejaukšanās lietderība, potenciālie ieguvumi un riski jāizvērtē katrā konkrētā gadījumā individuāli.

    Iesaku visiem ar augstas pakāpes patoloģisku tuvredzību regulāri novēroties pie acu ārsta, tai skaitā reizi gadā veikt OCT izmeklējumu tīklenei.

    Izmantošu iespēju un atgādināšu arī, ka pie patoloģiskas tuvredzības visai bieža un nopietna komplikācija ir tīklenes atslāņošanās, un, ja to laikus neārstē, var zaudēt redzi. Tāpēc, ja secināt, ka pēkšņi acs priekšā nolaižas priekškars, nekavējoties jāvēršas pie acu ārsta, jo tas var liecināt par tīklenes atslāņošanos, kuras gadījumā nepieciešama ķirurģiska ārstēšana. Jādodas uz acu traumpunktu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Biķernieki vai P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē