• Ja stārķis nelido un nelido…

    Grūtniecība
    Indra Ozoliņa
    28. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Situācija – jau pusotru gadu ar vīru mēģinām tikt pie bērniņa, taču nav izdevies. Iepriekš visai ilgi – 9 gadus – lietoju kontracepcijas tabletes. Varbūt tāpēc nekas nesanāk? Skaidro Dr. ZANE VĪTIŅA, ginekoloģe un reproduktoloģe, klīnikas EGV vadītāja.

    Varu nomierināt – ir pierādīts, ka kontracepcijas tabletes auglību nemazina. Tieši otrādi – atsevišķos gadījumos, piemēram, ja asinīs ir paaugstināts vīrišķo hormonu līmenis, pirms grūtniecības plānošanas tās pat iesaka lietot. Un, kad pārtrauc dzert kontracepcijas tabletes, bieži vien uzreiz piesakās bērniņš, jo spontāni rodas ovulācija – no olnīcas atbrīvojas nobriedusi olšūna.   

    Vai tiešām neauglība?

    Kā zināt, ka esi neauglīga? Šādu diagnozi nosaka, kad pāris mīlējas regulāri ik pēc 2–3 dienām, neizmantojot kontracepciju, un tomēr gada laikā grūtniecība neiestājas. Savukārt, ja sievietei ir vairāk par 35 gadiem, iesaku konsultēties ar ginekologu jau pēc pusgadu ilgiem mēģinājumiem.    

    Lai ieņemtu bērniņu, vajadzētu mīlēties ik pēc 2–3 dienām. Ja ejakulācija notiek biežāk, sperma nespēj nobriest, toties, ja pāris mīlējas retāk, spermā atrodas daudz jau bojā gājušu šūnu un tāda nespēj olšūnu apaugļot.

    Seksā ir svarīga arī atbrīvotība, tāpēc nav labi pārāk iespringt un mīlēties pēc pulksteņa tikai ap ovulācijas laiku. Tad arī bērniņš var nepieteikties.

    Tāpat esmu novērojusi, ka grūtniecība kādreiz neiestājas arī tāpēc, ka sieviete ir uzņēmusies pārāk lielu psiholoģisku un fizisku slodzi.

    Diemžēl nelielai daļai sieviešu auglības traucējumu iemeslu atklāt neizdodas. Taču – lai vai kā, maz ir gadījumu, kad ārsts itin neko nevar palīdzēt. Ārstēšanā iesaistās arī andrologs (jo izdošanās ieņemt bērniņu ir atkarīga arī no partnera auglības), endokrinologs, uztura speciālists un ārsts psihoterapeits.

    Lai noskaidrotu neauglības iemeslu, ultrasonogrāfijas veikšanai vispiemērotākais laiks ir menstruālā cikla vidus vai arī pirmā puse. Pēc ovulācijas dzemdes iekšējais slānis ultrasonogrāfijā vizuāli izskatās biezāks, baltāks, un nevēlamas izmaiņas nav tik labi pamanāmas. Savukārt hormonu analīzes svarīgi veikt ārsta norādītajās dienās. Daži hormoni jānosaka 2.–5. menstruālā cikla dienā, bet citi 19.–23. dienā, ja cikls ir 28 dienas garš.

    Plāno bērniņu laikus!

    Lai labāk saprastu lietas būtību, atgādināšu, kā iestājas grūtniecība…

    Meitenīte piedzimst ar miljoniem aizmetnīšu olnīcās, no kuriem dzīves laikā varētu rasties olšūnas. Katra menstruālā cikla sākumā no tiem attīstās vairāki, kā mēs, ārsti, sakām, antrālie folikuli. Hipofīze izdala folikulstimulējošo hormonu, un viens no šiem folikuliem sāk augt par dominanto, kurā nobriest olšūna. Cikla vidū folikuls plīst, un olšūna nokļūst olvadā, kur gaida savu liktenīgo spermatozoīdu. Cikla beigās folikuli iet bojā, un nākamajā parādās jauni. Dzīves laikā par olšūnām kļūst tikai apmēram 750 folikulu.

    Viena no neauglības problēmām var būt folikulu skaits, kas katrai sievietei ir atšķirīgs, bet otra – priekšlaicīgs olnīcu izsīkums jeb menopauzes iestāšanās līdz 45 gadu vecumam. Proti, tas, ka tev ir mēnešreizes, vēl nenozīmē, ka paliksi stāvoklī! Folikuli var augt, taču ne vienmēr tajos ir olšūna.

    Diemžēl auglība parasti beidzas jau 5–7 gadus pirms menopauzes iestāšanās.

    Silti iesaku pirmo bērniņu plānot līdz 35 gadu vecumam. Pēc tam ovulācijas notiek retāk, mazinās olšūnu kvalitāte, pieaug hromosomālās slimības jaundzimušajiem, dzemdē biežāk veidojas polipi, miomas, kā arī citas kaites, kas samazina auglību un spēju iznēsāt veselu bērniņu.

    Sievietēm, kas vecākas par 36 gadiem un vēlas mazuli, laikus jānoskaidro iespējas un tas, cik ilgi var to mēģināt darīt pašu spēkiem. Ja asinīs ir samazināts antimillera hormons, jāsteidzas pie reproduktologa, lai nenokavētu iespēju dzemdēt bērniņu no savas olšūnas. Pēc 43 gadu vecuma retajai tas izdodas.

    Haoss hormonos

    Tagad pastāstīšu, kas tad ir galvenie iemesli, kuri kavē grūtniecības iestāšanos…

    Ovulāciju – nobriedušas olšūnas izdalīšanos olvados – bloķē hormonālas izmaiņas: vairogdziedzera pastiprināta vai samazināta darbība, virsnieru darbības traucējumi un citi. Nozīme ir arī D vitamīna līmenim asinīs. Taču vienīgais rādītājs, kas atbild uz jautājumu, vai iespējams palikt stāvoklī ar savu olšūnu, ir antimillera hormona daudzums asinīs. Ja tā līmenis ir zem 0,28 ng/ml, parasti atbilde ir NĒ. Šajos gadījumos ārstēšanā izmanto donores dzimumšūnas.

    Ovulāciju nomāc arī palielināts ķermeņa svars, kas bieži vien ir saistīts ar insulīna rezistenci. Tā kā hipofīzei estrogēnu signālus sūta arī tauku šūnas, tā samulst un kavē olnīcu normālo reakciju. Ja tavs ķermeņa masas indekss (ĶMI) pārsniedz 28 un to izdodas samazināt par 10 procentiem, ovulācijas iespējamība pieaug uz pusi. Tas nozīmē, ka vajadzēs ievērot diētu un paralēli novērst insulīna rezistenci ar glikozes līmeni pazeminošiem medikamentiem.

    Ja ir cerība, ka apaugļošanās notiks mīlējoties, var lietot zāles, kuru aktīvā viela ir inositols vai metformīns.

    Ja neizdodas panākt ovulāciju, neauglību ārstē, izmantojot medicīnisko apaugļošanu un lietojot metformīnu. Parasti hormonu līdzsvaru ar medikamentiem izdodas atjaunot 3–6 mēnešu laikā.

    Vai operēt endometriozi?

    Biežs neauglības iemesls ir arī endometrioze – autoimūna, no estrogēniem atkarīga kaite. Tas nozīmē, ka dzemdes iekšējais slānis endometrijs ir ieaudzis citos orgānos, rada autoimunitāti, dzimumšūnu defektus un kavē apaugļošanās procesus olvados.

    Ja esi ar to saskārusies, tad jau zini, ka šī slimība var izraisīt ne tikai neauglību, bet arī traucējošu smērēšanos pirms un pēc mēnešreizēm, sāpes pirms mēnešreizēm un visbiežāk to pirmajā dienā, kā arī mīlējoties noteiktās pozās. Ja ir skarti urīnceļi, cikliski var būt gļotains un asiņains urīns, bet, ja bojātas zarnas, rodas sāpes, kārtojot lielās darīšanas, mēdz būt arī gļotaini asiņaini izkārnījumi. Taču tev jāzina, ka endometrioze 1. un 2. stadijā var nebūt šķērslis bērniņa ieņemšanai, savukārt 3. un 4. stadijā endometrioze vienmēr izraisa neauglību. Tāpēc – ārstējies!   

    Endometriozes perēkļus var operēt, taču jārēķinās, ka reizēm, tos izlobot, cieš arī olnīcu audi un tāpēc vēl vairāk samazinās olnīcu rezerves. Cistiskos ieslēgumus olnīcās operē, ja to izmērs pārsniedz trīs centimetrus. Endometriozi 3.–4. stadijā visbiežāk ārstē ar medicīnisko apaugļošanu.   

    Ja izmaiņas dzemdē

    Neauglības iemesls var būt arī dažādas problēmas dzemdē. Piemēram, dzemdes starpsienu ultrasonoskopijā var arī neredzēt – šim nolūkam nepieciešama 3/4D ultrasonoskopija vai magnētiskā rezonanse. Starpsiena parasti nav apasiņota, tāpēc grūtniecība pārtrūkst, ja auglītis ir pieķēries dzemdes gļotādai virs tās starpsienas.   

    Polipi un miomas dzemdē rada kontracepcijas spirālei līdzīgu efektu, tie kavē grūtniecības iestāšanos.

    Nelielus polipus sievietei līdz 35 gadu vecumam ārstē ar zālēm, taču vēlāk tos izņem, veicot minimāli invazīvu operāciju histerorezektoskopiju. Pēc šī vecuma sasniegšanas polipu pamatnē ievērojami biežāk atrod atipiskas šūnas, no kurām kaut kad nākotnē var veidoties dzemdes vēzis. Tāpēc polipa šūnas pārbauda mikroskopā, respektīvi, nosaka tā vārdu un uzvārdu.

    Auglība var būt samazināta arī tad, ja mioma izvietota nevis dzemdes dobumā, bet dzemdes muskuļu slānī. Miomas mezgli, kas deformē dzemdi, jālikvidē vai jānogriež līdz ar dzemdes muskuļslāni. Tad gan mezgls, visticamāk, turpinās augt un būs nepieciešama atkārtota operācija. Tomēr, arī veidojumu izoperējot, ne vienmēr iestāsies grūtniecība. Katrā ziņā ir svarīgi, lai tas nenotiktu ātrāk kā sešus mēnešus pēc operācijas, kad būs noformējusies rēta. Tāpēc vienmēr jādomā arī par olnīcu rezervi – vai tev vēl ir laiks gaidīt? Atsevišķos gadījumos gan pirms operācijas, gan pirms medicīniskās apaugļošanas izmanto zāles, kas samazina miomas izmēru.

    Hlamīdiju un abortu mantojums

    Ja tev ir bijis aborts, rēķinies, ka tas var būt izraisījis iekaisumu olvadu piedēkļos, apgrūtinot grūtniecības iestāšanos. Ja šīs manipulācijas laikā dzemdes iekšējais slānis tiek iztīrīts pārlieku rūpīgi, dzemdes dobumā var veidoties saaugumi.

    Nereti pēc abortiem, ja tiem sekojis iekaisums mazajā iegurnī, olvadi kļūst maisveidīgi vai slēgti. Ultrasonogrāfijā to var lieliski redzēt. Olvada caurlaidību iespējams uz laiku atjaunot, taču to nav mērķtiecīgi darīt, jo nav iespējams nodrošināt tā saraušanās spējas, lai apaugļotā olšūna nokļūtu līdz dzemdei.

    Dzemdē jābūt sterilai videi, taču, ja tai blakus ir izmainīti olvadi, tie uzturēs iekaisumu. Tad, pat izmantojot medicīnisko apaugļošanu, grūtniecība iestājas retāk, rodas spontānais aborts vai – vēl sliktāk – draud priekšlaicīgas dzemdības. Tāpēc izteikti izmainītus olvadus, ja tiek plānota medicīniska apaugļošana, iepriekš vajag izgriezt.

    Mēs, ārsti, esam novērojuši – ja sievietei bijuši vairāk nekā četri seksa partneri, asins analīzes ievērojami biežāk liecina par pārslimotu hlamīdiju infekciju. Bieži vien tas noticis, pašai nezinot, bez simptomiem, taču atstājot saaugumus mazajā iegurnī un olvadu izmaiņas, kas apgrūtina grūtniecības iestāšanos. 

    Seksuāli aktīvām sievietēm, jo sevišķi jaunībā, kad bieži tiek mainīti partneri, hlamīdijas asinīs ieteicams noteikt ik gadu un, atklājot šīs baktērijas, lietot ārsta izrakstītās zāles.  

    Tādas pašas izmaiņas var atstāt seksuāli transmisīvās slimības trihomoniāze un gonoreja, tās parasti ir pamanāmas. Trihomoniāze izpaužas ar nepatīkami smakojošiem putveida izdalījumiem, savukārt gonorejas gadījumā tie izskatās līdzīgi spermai, ar nepatīkamu aromātu. Ja ko tādu ievēro, noteikti dodies pie ārsta, jo infekcijas jālikvidē, lai nākotnē nerastos auglības problēmas.

    Policistiskas olnīcas

    Grūtniecība nav iespējama bez veselām olnīcām. Multifolikulāru olnīcu jeb policistisko olnīcu sindroma gadījumā hipofīzē ir traucēta folikulstimulējošā un luteinizējošā hormona izdale un to savstarpējās attiecības. Turklāt šo hormonu aktivitāti var nomākt vīrišķo hormonu pārprodukcija. Arī insulīna rezistence samazina ovulācijas biežumu, mēnešreizes ir reti vai to nav vispār.

    Ja ir liekais svars, no tā noteikti jācenšas atbrīvoties, paralēli ar medikamentiem koriģējot hormonus un izraisot ovulāciju. Bet diemžēl tiem var būt blakne – samazināts dzemdes iekšējā slāņa biezums, kas nozīmē, ka auglītim nebūs spilventiņa, kur ieķerties. Tad ārsts izrakstīs citus medikamentus.

    Asins recēšanas traucējumi

    Jā, arī tie mēdz būt vainīgi pie neauglības. Ja tev pašai vai kādam ģimenes loceklim bijusi tromboze, insults vai infarkts, tā iemesls var būt iedzimta vai iegūta trombofilija – pastiprināta asins recēšana mazajos asinsvados, kas arī apgrūtina grūtniecības iestāšanos. Tad lieto mazas devas aspirīna, lai novērstu auglības traucējumus, bet, paliekot stāvoklī, pret grūtniecības traucējumiem – mazmolekulāros heparīnus.

    Varbūt medicīnisko apaugļošanu?

    Neauglības ārstēšanu vienmēr sāk ar vienkāršāko metodi un ņemot vērā iemeslu. Protams, ikviens pāris vēlas savu mazuli, kas ir abu gēnu kopums. Taču, pieaugot gadu skaitam, ja ir samazināts antimillera hormons, mīlējoties būs grūti pie bērniņa tikt. Pētījumi liecina, ka tad grūtniecība dabiskā dzimumdzīvē iestāsies tikai apmēram 8,3 procentos gadījumu, taču pēc medicīniskās apaugļošanas apmēram 50 procentos gadījumu. Klīnikā EGV pagājušajā gadā tā veiksmīgi beidzās vidēji 59 procentiem pāru.

    Ja arī tev nepieciešama medicīniskā apaugļošana, vēlos kliedēt bailes un šaubas.

    Latvijā to ik dienu veic sešās reproduktīvās medicīnas klīnikās, un tā nekaitē ne sievietes, ne medicīniski ieņemtā bērniņa veselībai.

    Pastāstīšu, kā bērniņš tiek radīts mākslīgi… Kā jau teicu, katru mēnesi olnīcās parādās vairāki folikuli – olšūnu aizmetnīši. Folikulstimulējošā hormona ietekmē viens no tiem sāk augt par dominanto folikulu, kurā nobriest olšūna. Veicot olnīcu stimulēšanu, proti, desmit dienas sievietei vēdera priekšējā sienā špricējot folikulstimulējošo hormonu, var panākt visu olšūnu aizmetnīšu augšanu. Parasti mērķis ir iegūt 8–16 olšūniņas. Pie ārsta šajā laikā jāatnāk 2–3 reizes, lai ultrasonogrāfijā novērtētu, kā folikuli aug, un pielāgotu medikamentu devu.

    Kad folikuli pietiekami nobrieduši, vēnā ievada narkozi, un tad caur maksti ultrasonogrāfijas kontrolē ar adatu folikulus nopunktē. Embriologs atsūktajā saturā atrod olšūnas, un tad laboratorijas traukā olšūnu apaugļo ar vīra nodoto spermu. Spermatozoīdi apstājas ap šūnu kā stari saulītei, šķīdina tās kapsulu, un viens laimīgais iekļūst tajā iekšā. Šo metodi sauc par IVF (in vitro fertilization). Ja nepieciešams, spermatozoīdam palīdz – to iešpricē olšūnas citoplazmā.

    Pēc 18 stundām var noteikt, cik no iegūtajām olšūnām ir apaugļojušās. Vienu vai divus embrijus vīra klātbūtnē ievieto sievietes dzemdē. Pēc 8–10 dienām ir zināms, vai grūtniecība iestājusies.

    Pārējos iegūtos embrijus, kurus neizmanto, uz laiku apstādinot dzīvības procesus, noglabā slāpeklī – mīnus 197 grādos pēc Celsija. Ja grūtniecība nav iestājusies, jau nākamajā ciklā var gatavoties nākamajai embrija atdošanas procedūrai. Ja embriju nav, nākamo stimulāciju ieteicams atkārtot ne ātrāk kā pēc 2–3 mēnešiem.

    Kas palīdzēs uzlabot AUGLĪBU?

    • Mazāk ēd sarkano gaļu. Tā rada skābu vidi ķermenī un var izraisīt nevēlamas šūnu membrānu izmaiņas.
    • Dzer mazāk kafijas, jo tā rada stresam līdzīgu reakciju virsnierēs.
    • Atlicini laiku fiziskām aktivitātēm. Mazkustīgs dzīvesveids var veicināt svara palielināšanos, kas it īpaši kaitē auglībai, ja ķermeņa indekss ir virs 28.
    • Vēsā laikā nevalkā īsus svārkus, nesēdi ar pliku dibenu uz aukstas virsmas. Tas var veicināt urīnpūšļa iekaisumu, kas bieži vien pāriet uz olvadiem.
    • Nebadojies! Ja ķermeņa masas indekss ir zem 18, mainās hipofīzes darbība un ovulācija. Izteikti vājām sievietēm ir plāns dzemdes iekšējais slānis, kas kavē grūtniecības iestāšanos.
    • Mēģini kontrolēt stresu. Hronisks stress izmaina hormonu līdzsvaru, ietekmē hipofīzi galvas smadzenēs un nomāc ovulāciju.
    • Guli vismaz 8 stundas, lai hipofīze pietiekami izdalītu folikulstimulējošo un luteinizējošo hormonu.
    • Atsakies no alkohola pārmērīgās devās un no smēķēšanas vispār, jo tas pasliktina olšūnu kvalitāti un rada mutācijas.

    Īpašais jautājums

    Vai tiesa, ka pēc mīlēšanās jāpaguļ ar kājām uz augšu, lai sperma neiztecētu no maksts un būtu lielāka iespēja palikt stāvoklī?

    – Nē, tas ir mīts. Spermas šķidrā daļa iztek laukā, bet apaugļot spējīgie spermatozoīdi uzreiz pēc sēklas izšļākšanās pa olvadiem dodas olšūnas virzienā neatkarīgi no sievietes ķermeņa pozīcijas. Olšūnas citoplazmā ir viela hialuronidāze, kas gluži kā magnēts pievelk spermatozoīdus.

    KUR un PAR CIK?

    Ar neauglības ārstēšanu nodarbojas šīs klīnikas Rīgā. Tās veic arī valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras.

    • Klīnika EGV, Lāčplēša ielā, tālrunis 67278183.
    • Reproduktīvās medicīnas centrs Embrions, Tālivalža ielā, tālrunis 67543350.
    • Ava Clinic, Vīlandes ielā, tālrunis 67001007.
    • iVF Riga, Zaļajā ielā, tālrunis 67111117.
    • MyClinicRiga, Tērbatas ielā, tālrunis 62666222.
    • Privātklīnika Jūsu ārsti, Apuzes ielā, tālrunis 28664723.

    Valsts medicīnisko apaugļošanu reproduktīvās medicīnas klīnikās sievietēm apmaksā līdz 37 gadiem un līdz pēdējai dienai. Pašlaik palīdzību gada laikā piedāvā 760 pāriem, un rindā jāgaida divus gadus.

    IVF procedūra, atkarībā no klīnikas, maksā vidēji 1220–1300 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē