• Augsts acu spiediens – 8 jautājumi par pilieniem un to lietošanu

    Slimības
    Ginta Auzniece
    23. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    «Mammai atklāja paaugstinātu acu spiedienu, izrakstīja pilienus Betoptic un lika atkārtoti pārbaudīties pēc diviem mēnešiem. Ir neliels satraukums – vai nevajag ātrāk un vai pilieni būs jālieto visu mūžu?» vaicā Linda. Lasītājai atbild un situāciju skaidro acu ķirurģe Kristīne Baumane, specializējusies glaukomas diagnostikā un ārstēšanā.
    • Kāpēc jālieto pilieni?

    Tavai mammai izrakstītās zāles ir tā sauktais bēta adrenoreceptoru blokators, kas samazina spiedienu acīs un ko lieto glaukomas ārstēšanai.

    Jāatzīst, ka šīs ir ne visai stipras zāles, turklāt tās ir monopreparāts – satur tikai vienu aktīvo vielu –, tāpēc es sliecos domāt, ka vai nu tavai mammai atklāts pats glaukomas sākums, vai, iespējams, tā pat nav glaukoma, bet acu spiediens paaugstinājies citu iemeslu dēļ.

    Piemēram, reizēm tādas zāles izraksta, ja ir sūdzības par sāpēm acīs, uzacīs.

    Vai arī tad, ja, aizverot acis un pataustot plakstiņus, acu āboli ir cieti, – tā mēdz notikt, ja acis ir pārpūlētas, piemēram, lasot bez brillēm vai ar nepiemērotām lasāmajām brillēm.

    Vēl būtu svarīgi zināt, vai paaugstinātais acu spiediens nenodara ļaunumu mammas acīm – vai nav samazinājies redzes lauks, vai tīklenes nervu šķiedru slānis nekļūst plānāks, vai nepalielinās bedrīte redzes nervā jeb tā saucamā redzes nerva ekskavācija, vai nepalielinās peripapilārās atrofijas zona, neparādās asinsizplūdumi uz redzes nerva malām, jāizmēra radzenes biezums…

    Lai to noteiktu, jāveic pahimetrija, gonioskopija, perimetrija, oftalmoskopija, biomikroskopija, okulārā koherentā tomogrāfija.

    Sarežģīti nosaukumi… Bet to visu acu ārsts var izdarīt, un tie ir obligātie izmeklējumi, lai apstiprinātu, ir glaukoma vai nav.

    Nav arī nepareizi, ka ārsts licis mammai atrādīties pēc diviem mēnešiem. Pēc tā secinu, ka acu spiediens nav bijis tik augsts, lai aicinātu uz atkārtotu vizīti ātrāk. Un tas ir labi! Ja būtu tiešām ļoti slikti, ārsts neatstātu mammu uz vieglajiem pilieniem divus mēnešus.

    • Kā zināt, ka spiediens samazinās?

    Teikšu tā – ja bijušas reālas acu sūdzības, kas tiek ārstētas ar spiedienu samazinošiem medikamentiem, tad, lietojot zāles, nepatīkamās sajūtas mazinās.

    Bet, ja jau ir glaukoma, izmaiņas nekādi nejūt ne pirms, ne pēc pilienu lietošanas.

    Patiesību sakot, tieši sākot lietot pilienus, var parādīties sajūtas, kuru iepriekš nav bijis, – sausuma, graušanas sajūta acīs, ko rada konservanti, kas ir pilienos. Tādās situācijās pacienti parasti apjūk: kā, man nekādu sūdzību nebija, kāda velna pēc man tagad pilināt pilienus, no kuriem kļūst sliktāk?!

    Bet to, ka zāles iedarbojas arī labi, samazina acu spiedienu un ilgtermiņā palīdz saglabāt redzi, to cilvēks pats nevar novērtēt.

    Ko es iesaku saviem pacientiem, kamēr viņi gaida rindā uz kārtējo vizīti pie acu ārsta? Sirdsmieram izmērīt acu spiedienu optikas salonā. Tas ir lētākais un ātrākais risinājums, kas palīdz pārliecināties, vai situācija uzlabojas.

    • Cik bieži pilieni jālieto?

    Acu pilieni ir dažādi, tāpēc arī lietošanas varianti ir vairāki. Piemēram, bēta adrenoreceptoru blokatoru, kāds ir arī Betoptic, darbība ilgst 12 stundas – tāpēc tie būtu jāpilina rītos un pēc tam ar 12 stundu starplaiku vakarā. Bet – ir pierādīts, ka šie medikamenti vislabāk darbojas tieši dienas laikā, tāpēc, pilinot uz nakti, kad simpātiskā nervu sistēma nav aktīva un cilvēks guļ, tiem nav īpašas jēgas, jo aktīvā viela nestrādā.

    Ir bēta blokatori, kas kombinēti ar prostaglandīniem, – pierādīts, ka šī kombinācija efektīvāk darbojas, ja pilienus pilina uz nakti, pirms iešanas gulēt.

    Ir karbonhidrāzes inhibitori (piemēram, Trusopt), kuri samazina sekrēciju un uzlabo redzes nerva apasiņošanu, – šos pilienus rekomendē pilināt pat līdz trim reizēm dienā. Ir pilieni, kas jāpilina tikai uz nakti – tie ir prostaglandīni monoterapijā, tikai viena aktīvā viela.

    Galvenais – katru dienu pilieni jālieto vienā un tajā pašā laikā.

    Tāpat jāatceras, ka pilieni kas jālieto uz nakti, jāpilina acīs tieši pirms gulētiešanas nevis vienkārši vakarā.

    Ir situācijas, kad acu spiediens nekrītas, un tad ārsts var izrakstīt dažādus pilienus (pat 3–4 dažādas pudelītes), kas jālieto pat 3–4 reizes dienā. Tiesa, mana pieredze rāda, ka, ja vienlaikus lieto tik daudzus un atšķirīgus pilienus, bieži attīstās alerģija pret pilienu palīgvielām, un tādā situācijā labāk veikt glaukomas operāciju, lai acu spiedienu samazinātu.

    • Kā pareizi pilināt acīs?

    Iegaumē – actiņai pietiek ar vienu zāļu pilienu. Jāiepilina acī viens piliens, tad jāuzspiež ar pirkstu uz acu iekšējiem kaktiņiem un minūti jāpagaida, lai zāles iedarbotos tieši acī, nevis iztecētu ārā. Reizēm pacientiem šķiet, ka ar vienu pilienu ir par maz, jāiepilina vairāk, drošības pēc…

    Bet tas nav pareizi, jo acis lielāku labumu no tā nedabūs, acs vienkārši dabūs lielāku zāļu un konservantu devu, kas var izraisīt acs virsmas kairinājumu un sausumu.

    Turklāt, pilinot vairāk pilienu katrā pilināšanas reizē, zāles pietiks īsākam laikam, būs biežāk jāiet pie ārsta pēc receptes, vairāk jātērē naudiņa zāļu pirkšanai.

    Ja pašai ir grūti trāpīt pilienu actiņā, palūdz, lai tev palīdz bērni, mazbērni, ja dzīvojat kopā. Vai arī – centies atrast veidu, kā tev sanāk trāpīt zāles acī vislabāk, piemēram, darot to pie spoguļa.

    • Ja aizmirsies iepilināt zāles, jālieto dubultdeva?

    Ja aizmirsies tikai uz īsu brīdi, piemēram, pāris stundas pēc ierastā laika, tad vienkārši atceroties pilieni ir acīs jāiepilina. Bet, ja aizmirsies vairāk nekā piecas vai sešas stundas, šī reize vienkārši jāizlaiž, jāgaida nākamā pilināšanas reize un jāturpina pilināt acīs pēc grafika. Dubultdevu pilināt nevajag!

    • Vai pilieni jālieto visu dzīvi?

    Ja glaukomas nav, bet acu spiediens bijis paaugstināts citu iemeslu dēļ, parasti pēc spiediena normalizēšanās ar ārstu jāizrunā, kā rīkoties tālāk.

    Visticamāk, pilienu lietošanu varēs pārtraukt.

    Citādi ir, ja konstatēta glaukoma – tad zāles tiešām jālieto visu mūžu. Ja spiediens normalizējas, tas nozīmē, ka spiediens ir normāls ar zālēm.

    • Vai pie pilieniem nerodas pieradums?

    Jā, pieradums var izveidoties. Tāpēc, ja ar laiku efekts zūd, jāmēģina cita zāļu kombinācija. Taču, ja spiediens turas normas robežās, sporta pēc vien pilieni nav jāmaina. Noteikti nevajadzētu būt situācijai, ka katrā acī jāpilina dažādu grupu pilieni.

    • Vai jālieto oriģinālie pilieni vai der arī ģenēriķi, kas ir lētāki?

    Oriģinālie preparāti neapšaubāmi ir labi, vairāk pētīti un pierādīti klīniskajos pētījumos, bet arī ģenēriķus var lietot – tajos ir tā pati aktīvā viela tādā pašā koncentrācijā, tikai ar atšķirīgām palīgvielām. Jāteic, ka alerģisku reakciju un pieradumu var radīt gan oriģinālie pilieni, gan ģenēriķi. Arī cilvēku jutība ir dažāda, tāpēc īstā preparāta piemeklēšana katram ir ļoti individuāla.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē