• Pieci svarīgi jautājumi par gardo, veselīgo un zibenīgi pagatavojamo bulguru

    Uzturs
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kā pagatavot bulguru
    Kā pagatavot bulguru
    Pasaules uztura modē arvien pārliecinošāku vietu ieņem salāti. Taču nevis zaļām lapām un dažām dārzeņu šķēlītēm piepildīts šķīvis, bet gan kārtīgs pamatēdiens, kurā galveno vijoli spēlē produkti ar augstu uzturvērtību un veselību veicinošām īpašībām. Un bulgurs tam ir ideāli piemērots, jo satur maz tauku, bet daudz šķiedrvielu.
    1. Bulgurs ir sašķelti kviešu graudi. Līdzīgi kā no miežiem iegūst grūbas un putraimus, no kviešiem iegūst bulguru, kuskusu un mannu. Bulgurs ir veselīga izvēle, jo tas ir maz noslīpēts – palicis pietiekami daudz graudā esošo uzturvielu. Pirms nonākt veikalu plauktos, bulgurs iepriekš tiek termiski apstrādāts (tvaicēts) – tādējādi tie nav vienkārši sašķelti kviešu graudi, bet termiski apstrādāts un labi izžāvēts produkts. Tāpēc bulguru var ātri pagatavot un nevārītu – arī ilgi uzglabāt.
    2. Bulgurs pieder pie pilngraudu produktiem, tā lielākā vērtība ir šķiedrvielu daudzums – 100 gramos izvārīta bulgura ir 5 grami šķiedrvielu (apmēram tikpat, cik labā maizē, 5–6 grami). Īpaši pozitīvi šķiedrvielas iedarbojas uz zarnu traktu, veicinot tā darbību, uz holesterīna un cukura līmeni. Vēl bulgurā ir B vitamīns, dzelzs, fosfors, arī mazliet selēna.
    3. Rīsus vai bulguru? Bulgurs ir vērtīgāks par baltajiem rīsiem, par brūnajiem – vēl varētu pastrīdēties. Taču receptēs, kurās norādīti rīsi, tos var aizstāt ar bulguru, jo garša un loma ēdienā tiem ir līdzīga.
    4. Bulgurs lieliski iederas dažādos salātos, tam ir patīkama riekstaina garša. Labi sader ar tomātiem, pētersīļiem, vistas fileju, jūras veltēm, saldajos salātos – ar augļiem un ogām.
    5. Bulguram patīk uzbriešana, tāpēc to var nedaudz pavārīt (3–4 minūtes) un pēc tam ļaut siltumā gluži vienkārši sabriest (apmēram 7 minūtes). Pagaršo un, ja bulgura graudi ir tīkami mīksti un garšīgi, ūdeni nolej. Bulguru var arī gluži vienkārši apliet ar verdošu buljonu, uzliek katlam vai bļodai vāku un ļauj tam ievilkties apmēram 20 minūtes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē