Virtuves noslēpumi sievietes veselībai – ēdieni mirdzošai ādai

Skaistums
Dagnija Zīverte
Dagnija Zīverte
16. marts
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Ieva Andersone
Nav noslēpums, ka tas, ko ēdam, ietekmē mūsu pašsajūtu, veselību un arī izskatu. Noskaidrojām, ko ēst, lai uzmundrinātu mūsu pēc saules un vasaras izslāpušo ādu un liktu tai mirdzēt.

Treknas zivis

Lasis, forele, makrele, siļķe, bute, āte – visas šīs ir tavas ādas labākās draudzenes. To galvenā bagātība ir omega 3 taukskābes, kas palīdz uzturēt ādas mitruma līmeni, kā arī samazina iekaisumus, bet tas nozīmē – mazāk apsārtuma, aknes un arī noguruma pazīmju.

Jūras veltes ir arī labs proteīna avots, bet proteīns, kā zināms, ir mūsu organisma galvenais būvmateriāls – tas palīdz ādai būt stingrai un tvirtai.

E vitamīns, ko satur šīs zivis, darbojas kā antioksidants, un tie pasargā ādu no brīvo radikāļu iedarbības.

Konservēti tomāti

Tomāti palīdz papildināt mūsu C vitamīna un B grupas vitamīnu rezerves, taču to galvenais trumpis ir likopēns – spēcīgs antioksidants, kas palīdz palēnināt ādas novecošanu.

Interesanti, ka karsēšana likopēnu vēl vairāk aktivizē, tāpēc sasutināti mērcē tie ādai sūtīs īpaši karstus sveicienus.

Ziemas mēnešos konservēti tomāti satur ievērojami vairāk likopēna (jo ražošanas procesā tiek karsēti) nekā svaigie.

Vēl viena piezīme – taukvielas organismam palīdz likopēnu uzsūkt, un tomātu labākais draugs ir ar omega 3 taukskābēm bagātā olīveļļa.

Olīvas un olīveļļa

Arī olīvas ir bagātīgas E vitamīna krātuves, turklāt tajās ir arī oleīnskābe, kas stiprina šūnu sieniņas un palīdz tajās uzturēt mitrumu.

Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi satur labi daudz bēta karotīna, kas organismā pārvēršas A vitamīnā. Tas ādu pasargā no vides iedarbības radītajiem bojājumiem, kā arī uzlabo ādas krāsu. Bēta karotīnu satur arī burkāni un spināti.

Paprika

Līdzīgi kā saldie kartupeļi, arī paprika satur bēta karotīnu, turklāt tā ir arī brīnišķīgs C vitamīna avots. C vitamīns stiprina mūsu imunitāti, palīdz cīnīties pret brīvo radikāļu uzbrukumiem, kā arī palīdz organismam ražot kolagēnu. Starp citu, E vitamīna iedarbība pastiprinās, ja to uzņemam kopā ar C vitamīnu.

Sezama sēklas

Sīciņās sēkliņas ir īstas dārgumu krātuves – tajās slēpjas daudz vērtīgu vielu, tostarp B6 vitamīns, kas stimulē olbaltumvielu sintēzi un aizkavē organisma novecošanu. Sezama sēklas satur arī tādas ādai un veselībai kopumā būtiskas minerālvielas kā cinku, selēnu, dzelzi un E vitamīnu.

Zelta recepte

Āte Vidusjūras mērcē ar saldajiem kartupeļiem

  • Apmēram 40 g ātes (vai paltusa) filejas vai steika gabala (labi derēs arī cita zivs)
  • Vidēji liels sīpols, sakapāts
  • 2 sakapātas ķiploka daiviņas
  • 2 smalki sagrieztas paprikas
  • 400 g konservētu tomātu savā sulā, rupji sakapātu
  • 100 ml tomātu pastas
  • 2 ēdamk. balzametiķa
  • 2 ēdamk. kaperu
  • Šķipsna cukura
  • 100 g Kalamatas olīvu bez kauliņiem
  • 2 salmiņos sagriezti saldie kartupeļi
  • Pa tējkarotei balto un melno sezama sēklu
  • Olīveļļa
  • Sāls un pipari

Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Saldos kartupeļus dāsni iesvaida ar olīveļļu, sajauc ar lielu šķipsnu sāls un sezama sēklām. Krāsnī cep apmēram 30 minūtes – līdz mīksti.

Platā katlā (vai dziļā pannā) virs vidēji lielas liesmas olīveļļā liek apcepties sīpolus, pēc mirkļa pievieno ķiplokus un maisot apcep, līdz tie mīksti, bet nav sākuši sabrūnēt. Pievieno papriku un turpina karsēt vēl minūtes piecas. Pieliek tomātus, brīdi pakarsē, pievieno tomātu pastu, etiķi, sāli, cukuru, kaperus un olīvas. Sajauc, uzliek vāku, samazina liesmu un ļauj karsēties vēl apmēram 10 minūtes. Zivi ierušina mērcē, pāris minūtes izkarsē, noņem no liesmas un ļauj vēl pāris mirkļu izsildīties.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+