• Kāpēc pensiju aprēķinā pazuduši bērnu audzināšanas gadi?

    Aktuāli
    Aiva Alksne
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    12. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lasītāja pie mums vērsās ar situācijas izklāstu, kurā bērnu audzināšanas gadi nav ieskaitīti darba stāžā – pat ne tie, kad bērnam bija invaliditāte. Kā tas iespējams?

    Jautājums:

    Man bērni dzimuši 1986., 1988., 1989. un 1992. gadā. Vienam bērnam uz četriem gadiem bija redzes invaliditāte. Tad mainījās likums, invaliditāti noņēma. Bērni nav apmeklējuši bērnudārzu, visi audzināti mājās. 2019. gadā veselības dēļ vajadzēja kārtot invaliditātes grupu.

    Aizejot uz VSAA, izrādījās, ka bērnu audzināšanas gadi nav ieskaitīti darba stāžā – pat ne tie, kad bērnam bija invaliditāte. Kur tie pazuda? Izrādās – esot bijis jāraksta iesniegums! Vai tad tas viss nereģistrējas automātiski? Vai varu vēl ko darīt, lai bērnu audzināšanas gadi tiktu ierēķināti darba stāžā?

    Atbilde:

    Apdrošināšanas stāžu pensijai nosaka saskaņā ar likumu Par valsts pensijām, ņemot vērā noteiktus nosacījumus. Vispirms – par apdrošināšanas stāža noteikšanu par laiku līdz 1995. gada 31. decembrim. Laikā līdz 1990. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžam pielīdzināts laiks, kad māte neatkarīgi no sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas, ir audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam, kā arī laiks, kad kopts bērns ar invaliditāti līdz 16 gadu vecumam.

    Tāpat arī laikā no 1991. gada 1. janvāra, t. i., no dienas, kad stājās spēkā likums Par sociālo nodokli, līdz 1995. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžā ieskaita laiku, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam, un laiku, kad kopts bērns ar invaliditāti līdz 16 gadu vecumam – ar nosacījumu, ja cilvēks pats veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas 1% apmērā no iztikas minimuma. Šos maksājumus persona varēja izdarīt līdz pat 1997. gada 31. decembrim. Ja līdz šim datumam sociālās apdrošināšanas iemaksas par laiku no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim netika veiktas, tad šobrīd to izdarīt vairs nav iespējams.

    Iepriekš minētie laika posmi veido apdrošināšanas stāžu kā vecuma, tā arī invaliditātes pensijai.

    Turklāt jāņem vērā, ja noteiktā laika posmā vienlaikus tika audzināti vairāki bērni vai bērns ar invaliditāti, tad attiecīgo laiku apdrošināšanas stāžā ieskaita kā vienu apdrošināšanas periodu.

    Tagad – par apdrošināšanas stāža noteikšana par laiku no 1996. gada 1. janvāra. Posmā no 1996. gada 1. janvāra līdz 1996. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžu veido laiks, kad valsts par cilvēku, kas kopj bērnu līdz triju gadu vecumam, veic sociālā nodokļa maksājumus vecuma pensijas apdrošināšanai, bet 1997. gadā – kad iepriekš minētie nodokļa maksājumi tika veikti par cilvēku, kurš kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam.

    Kopš 1998. gada, kad stājās spēkā jaunais likums Par valsts sociālo apdrošināšanu, apdrošināšanas stāžu veido laiks, kad valsts veic sociālās apdrošināšanas iemaksas par cilvēku, kurš kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu. Minētais bērna kopšanas laiks apdrošināšanas stāžu invaliditātes pensijai veido no 2009. gada. Kopš 2006. gada apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai veido arī laiks, kad valsts sociālā nodokļa maksājumus veic par cilvēku, kurš saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu.

    Tātad atbilstoši iepriekš minētajai kārtībai bērna kopšanas laiks un laiks, kad persona saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu, veido apdrošināšanas stāžu vecuma pensijai. Savukārt invaliditātes pensijas gadījumā bērna kopšanas laiku līdz bērna pusotra gada vecumam (pēc 1996. gada) apdrošināšanas stāžā skaita tikai no 2009. gada.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē