• Jums Merlot vai Riesling? Vīns katrai zodiaka zīmei

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    20. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūs esat ievērojuši, ka viens vīns jums patīk labāk nekā cits? Varbūt tas ir saistīts ar jūsu dzimšanas laiku un zodiaka zīmi?

    Tiem, kas tic un tiem, kas ne pārāk – kāds vīns piemērots katrai zodiaka zīmei:

    Ūdensvīrs

    • Oranžie vīni

    Ūdensvīra neatkarība un ekscentrisms pieprasa atbilstošu vīnu. Oranžajiem vīniem nav nekāda sakara ar apelsīniem – tie ir tie paši baltvīni, salīdzinoši ilgāk izturēti uz vīnogu miziņām, kas dzērienam piešķir intensīvo krāsu. Oranžie vīni ir sārtvīnu jeb rose paveids, kas zināms jau vairākus gadsimtus.

    Atkarībā no vīnogu šķirnes, oranžajos vīnos var sajust zemes, kadiķu, mizotu ābolu notis ar ķiršu klātbūtni. Ilgāka noturēšana uz vīnogu miziņām jeb mecerācija nozīmē izteiktākas miecvielas nekā baltvīnos vai rose, oranži vīni ir arī sausāki.

    Zivis

    • Rosé

    Labi audzinātās un maigās Zivis ir tieši tādas pat kā jaukie sārtvīni jeb rosé. Izvēlieties franču pussaldos (labi atdzesētus!), kas teicami piestāvēs salātiem un jūsu neizmērojamai līdzjūtībai!

    Auns

    • Malbec

    Malbec vīnoga ir intensīva, robusta un pamatīga, kas atbilst Aunu enerģijai un pašpārliecinātībai. Malbec ir tik intensīvs, ka to bieži vien izmanto blendos, īpaši kopā ar Cabernet Sauvignon, radot nepārspējamo populāro Bordo sarkanvīnu.

    Aktīvie Auni izbauda malbeka garšvielas un skābumu, baudot to ar ēdienu vai bez, bet vienmēr labā kompānijā! Malbec vīnus mīl par viņu bagāto aromātu, tumšo ogu garšu un zīdaino šokolādīgo nobeigumu. Starp citu, Malbec arī ir Auns – pasaules malbeka dienu atzīmē 17. aprīlī!

    Vērsis

    • Pinot Noir

    Vecais, labais, uzticamais Pinot Noir. Tāpat kā Vērsis. Šīs vīnogas ir diezgan sarežģīti audzēt, bet ar pastāvību un kaislību (kas tik labi pazīstamas Vērsim) var tikt pie debešķīga meistardarba. Jaunie Pinot Noir apbur ar sarkano ogu – ķiršu, aveņu un zemeņu – notīm, bet nobriestot vīns iegūst izteiksmīgas augļu un sēņu, zemes notis.

    Dvīņi

    • Pinot Grigio

    Dvīņu duālā daba liek viņiem būt nopietniem un atvērtiem vienlaikus, tāpat kā elegantajam Pinot Grigio baltvīnam. Sauss un ar augstu skābuma līmeni, Pinot Grigio ir atsvaidzinošs kā limonādes malks karstā vasaras dienā. Tā ir ļoti populāra vīnoga, ko audzē visur pasaulē, pazīstama arī kā Pinot Gris Elzasā un Grauburgunder Vācijā.

    Vēzis

    • Riesling

    Lojālais un empātiskais Vēzis vienmēr citu intereses liks augstāk par savējām. Noņemot no saviem pleciem bezgalīgās atbildības, Vēzis ir pelnījis saldu apbalvojumu, un nekas nav labāks par Mozeles ielejas karalieni – Riesling!

    Lauva

    • Syrah

    Veiksme izvēlas drosmīgos, tāpēc Lauvām nederēs nekas cits kā spēcīgais, izteiksmīgais, tanīniem pilnais Syrah jeb Shiraz, kas iederēsies teju pie visiem ēdieniem, īpaši gaļas. Melnās Syrah vīnogas audzē visos vīna reģionos, no Vašingtonas līdz Austrālijai, un tā ir septītā visvairāk audzētā vīnogu šķirne pasaulē.

    Jaunava

    • Moscato

    Vissaldākais no vīniem, kas piestāv Jaunavu maigajai un trauslajai personībai, kas ir tik svaiga kā šis dzirkstošais baltvīns. Un nevajag raukt degunus par Moscato – īsteni labs saldais baltvīns var būt tikpat dižciltīgs kā labākie un slavenākie sarkanvīna pārstāvji.

    Piemēram, Itālijas Pjedmontas Moscato Asti priecē ar izteiktu vīnogu aromātu ar citrusaugļu, rožu un persiku notīm. Stiprināts un izturēts vīns kļūst izteikti tumšdzeltens, un aromātā ienāk kafija, augļu tortes, karameļu un rozīņu notis.

    Svari

    • Lambrusco

    Lai nobalansētu svārstīgos Svarus, kas var būt labāks par dzirkstošu sarkanvīnu! Ne visas vīnogu šķirnes, no kā taisa Lambrusco, ir saldas, daudzi vīni ir sausi, taču vienlīdz augļaini. Šis vīns apvieno cilvēkus, tā kā – sasauc draugus un ļauj vīnam darīt savu darbu.

    Skorpions

    • Sauvignon Blanc

    Skorpioni ir godīgi un uz integritāti tendēti cilvēki, ko var teikt arī par zodiaka zīmei piemēroto vīnu. Labs Sauvignon Blanc ar zemu cukura līmeni un sausu nobeigumu, ir tik labs, ka labāku nevar iedomāties.

    Ne ar vienu citu baltvīnu nesajaucamās zaļās augu notis un izteikts skābums, aromātā ērkšķogas, melones, greipfrūts un pasions - baudiet to ar vistas gaļas ēdieniem, zivi vai kazas sieru, vjetnamiešu un taizemiešu virtuvi.

    Strēlnieks

    • Chardonnay

    Šis krēmīgais un pilnais baltvīns liek smaidīt un perfekti sader ar Strēlnieka lielisko humora izjūtu. Dodoties piedzīvojumos, to var ņemt līdz un izbaudīt brīvā dabā. Īpaši ieteicams tukšot glāzi kalna virsotnē, ko Strēlnieks izvēlējies iekarot!

    Jaunāks Chardonnay smaržos pēc citroniem un zaļiem āboliem, nobriedušāks – pēc ananasiem. Starp citu – lasi Chablis, saproti Chardonnay! Tā nosaka Francijas likumdošana. Arī, ja uz īstā, no Francijas Šampaņas nākusā, šampanieša, pudeles rakstīts Blanc de Blanc, ar gandrīz 100% pārliecību var teikt, ka tas ir tīrs Chardonnay

    Mežāzis

    • Cabernet Sauvignon

    Vīnoga slavena ar savu biezo miziņu un bagāto, pilno aromātu – pilnīgi precīzi piemērota Mežāzim. Klasiskas vakariņas ar steiku un kartupeļu biezeni, tradīcijas – tas ir Mežāzis un viņa Cabernet Sauvignon.

    Tāpat kā Mežāzis, arī Cabernet Sauvignon kļūst labāks ar gadiem – šā vīna izturēšanas potenciāls ir, sākot ar 10 gadiem un uz augšu.

    Cabernet Sauvignon ir visvairāk audzētā sarkanā vīnoga pasaulē – Bordo vīnā būs jaušamas būs upeņu, anīsa, tabakas notis, Kalifornijā augušajam – upenes, kazenes, tabaka, metāls, no Austrālijas nākušajā – plūmes, šokolāde, baltie pipari, upeņu ledenes, Čīles vīnā – melnie ķirši, vīģes, garšvielas un kazenes. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē