• Neatliec veselību! Sievietes bioloģiskais pulkstenis nav apturams

    Reklāmraksts
    15. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Uz Santa.lv jautājumiem atbild Sievietes veselības klīnikas vadītājs Dr. Antons Babuškins.

    Kā Jūs raksturotu Latvijas sievietes? Cik ļoti tās rūpējas par savu veselību?

    Latvijas sievietes ir ļoti viedas un pārsvarā tās rūpējas par savu veselību, ieplānojot vizītes pie dažādiem ārstiem. Taču, mēdz būt arī gadījumi, kad sievietes ilgstoši ir ignorējušas nepieciešamību vērsties pie ārsta. Diemžēl, pandēmija ir ieviesusi savas korekcijas un vairākām sievietēm nebija iespējas tikt laicīgi pie speciālista. Ja sievietēm būtu iespēja laicīgi un regulāri apmeklēt ginekologu un ātri veikt papildus izmeklējumus, tas noteikti uzlabotu kopējo sabiedrības veselības stāvokli. Noteiktas slimības, laicīgi vēršoties pie ārsta, ir iespējams izārstēt bez nopietniem ieguldījumiem. Taču, ielaistas patoloģijas prasa sarežģītu diagnostiku, un bieži operatīvu ārstēšanu, no kuras sievietei noteikti gribētos izvairīties.

    Cik bieži būtu nepieciešams apmeklēt ginekologu?

    “Sievietes veselības klīnikas” speciālisti iesaka katrai sievietei profilakses nolūkā apmeklēt ginekologu un nodot analīzes vismaz vienu reizi gadā. Ja ir kādi sarežģījumi, vai ir iestājusies grūtniecība, ārsts katrai pacientei noteiks individuālu izmeklējumu grafiku un nepieciešamās procedūras.

    Kādus pakalpojumus piedāvā Sievietes veselības klīnika?

    «Sievietes veselības klīnika» jebkurai sievietei nodrošina visu nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstu – no regulārās ginekoloģiskās apskates un diagnostikas līdz pat ķirurģiskai ārstēšanai un specializētiem ginekoloģijas pakalpojumiem grūtniecēm un meitenēm.

    Tā kā Sievietes veselības klīnika atrodas Latvijas Jūras medicīnas centrā, pacientiem papildus ir pieejami arī visi pārējie medicīnas pakalpojumi vienuviet. Diagnostiskās radioloģijas nodaļa ir aprīkota ar modernākajām iekārtām un augsti kvalificēti ārsti nodrošina arī datortomogrāfiju (CT) un magnētisko rezonansi (MR), kā arī endokrinologa konsultācijas un vairogdziedzera ultrasonogrāfiju. Papildus minētajam, ir iespējams veikt arī mamogrāfiju, lai laikus atklātu krūts vēzi, kas ir visbiežākā onkoloģiskā slimība sievietēm – katru gadu aptuveni 1200 sievietēm tiek atklāts krūts vēzis. Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem ieteicams veikt krūts vēža pārbaudi reizi divos gados, ko apmaksā valsts.

    Vai meitenēm arī ir nepieciešams apmeklēt ginekologu?

    Ne tikai sievietēm, bet arī meitenēm var būt ginekoloģiska rakstura problēmas vai vienkārši nepieciešama speciālista konsultācija. Ne vienmēr vecāki saviem bērniem izstāsta visus viņiem interesējošos jautājumus par ķermeni, tā attīstību un mainību. Tā rezultātā arī rodas galvenais jautājums, ko pusaudži sev uzdod – “Vai ar mani viss ir kārtībā?”  Tādēļ “Sievietes veselības klīnikā” praktizē arī sertificēts bērnu ginekologs, kurš nodrošina konsultācijas un veselības aprūpes pakalpojumus arī meitenēm. Ja nav nekādu jautājumu vai sūdzību, tad Sievietes veselības klīnikas speciālisti iesaka meitenēm pirmo reizi apmeklēt ginekologu  vecumā no 13 līdz 15 gadiem.

    Ja sieviete ir stāvoklī, kā pareizi sagatavoties dzemdībām?

    Noteikti vajadzētu atrast savu ārstu, kurš sekotu līdzi grūtniecības attīstībai un parūpētos par sievieti visā grūtniecības laikā (veiktu regulāru monitoringu, pārbaudītu analīzes, ieteiktu uztura bagātinātājus vai medikamentus, lai nodrošinātu auglim pareizu attīstības gaitu). Pēdējās grūtniecības nedēļās noteikti iesakām arī veikt kardiotokogrāfiju – augļa sirds ritma monitoringu, kas atspoguļo augļa labsajūtu.

    Kas notiek ar sievietes ķermeni pēc dzemdībām? Vai arī tad ir nepieciešama kāda sevišķa aprūpe un procedūras?

    Pēc dzemdībām sievietes bieži saskaras ar dažādām problēmām iegurņa pamatnes muskuļu darbībā. «Sievietes veselības klīnikā» praktizē sertificētas fizioterapeites, kuras, izmantojot efektīvu metodi – «Biofeedback» terapiju, specializējas urīna nesaturēšanas problēmu ārstēšanai un iegurņa pamatnes muskuļu vingrināšanai un stiprināšanai.

    Kāds ir Jūsu ieteikums un novēlējums sievietēm?

    Noteikti vajadzētu sekot līdzi izmaiņām ķermenī un neaizmirst parūpēties par sevi un savu veselību visos dzīves posmos – gan pusaudžu vecumā, gan laikā, kad meitene kļūst par sievieti un uzsāk dzimumdzīvi, gan laikā, kad tiek plānota ģimene, un arī tad, kad sievietei pašai jau jārūpējas par citiem.

    Latvijas Jūras medicīnas centrs speciālisti ir arī izstrādājuši Profilaktisko veselības pārbaužu grafiku, kurā ir norādīts, cik bieži, un kādas veselības pārbaudes ir jāveic katrā attiecīgajā vecuma grupā.

    Neatliec veselību! Piesakies konsultācijai un uzlabo savu dzīves kvalitāti!

    Sievietes veselības klīnika AS “Latvijas Jūras medicīnas centrs”

    Profesionalitāte un individuāla pieeja

                 Facebook: https://www.facebook.com/LJmedicinascentrs
                 YouTube: https://www.youtube.com/user/LJmedicinascentrs

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē