• Simtiem cilvēku Rīgā stāv rindā pēc svētības pie indiešu guru

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    16. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DĀVIS ŪLANDS (F64)
    Lielajā ģildē simtiem cilvēku vairākas stundas stāvēja rindā, lai saņemtu svētību no hinduistu guru. Sekotāji Maurīcijas salās dzimušo indieti uzskata par Dieva iemiesojumu uz zemes.

    Trīs svētītas dāvaniņas

    Paramahamsa Višvananda Rīgā viesojās jau piekto reizi. Vizītes laikā viņš apmetās biedrības Bhakti Marga Latvija ašramā – klosterī Katlakalnā. Lai satiktu viņu, 11. septembra vakarā Lielajā ģildē pulcējās vairāk nekā tūkstoš interesentu. Daži bija tērpušies tradicionālajās indiešu drānās, citi vienkāršāk, bet par rituālam atbilstošu apģērbu bija padomājuši visi. Dāmas ieradās garos svārkos.

    Ikviens vēlējās saņemt Daršanu. Hinduismā Daršana nozīmē redzēt un būt dievišķā saredzētam. Guru atnākušajiem sniedza savu svētību, uzliekot roku uz galvas, ieskatoties acīs, pasmaidot un, kā informācijas bukletos tiek stāstīts, ieraugot katra īpašo dvēseles skaistumu. Lai to piedzīvotu, ļaudis stājās divās garās rindās un daudzi dziedāja mantras, kuras atskaņoja indiešu mūziķi. Daži viņam bija sagatavojuši jautājumus angļu valodā. Tuvojoties guru, ļaudis nometās ceļos. Tā gan esot katra paša izvēle.

    Hinduismā paklanīšanās uz ceļiem liecina par cieņu un atdošanos savam skolotājam. 

    Pēc īsās tikšanās katrs no viņa rokām saņēma trīs svētītas dāvaniņas – rožu ziedlapiņu, kas atgādina par dvēseles skaistumu, konfekti, kas simbolizē dzīves saldumu, un kurkumu nelielā maisiņā – veselībai.

    Aicina kļūt par veģetāriešiem

    Maurīciju salās dzimušais indietis iedvesmo ļaudis mīlēt ārpus robežām, to nosaka kultūras, reliģijas, dzimumu un vecumu atšķirības. Viņa sekotāji apgalvo – satiekot guru, izjūt vēl nebijušu mīlestību, kuru vēlas piedzīvot vēl un vēl.

    Višvananda lielākoties uzturas Vācijā, nelielā ciematā netālu no Frankfurtes, kur atrodas Bhakti Marga garīgais centrs un klosteris. Savā galvenajā mājvietā viņš ik gadu uzņem tūkstošiem cilvēku, kuri tur ierodas uz pasākumiem, festivāliem, kursiem un dievkalpojumiem. Višvananda ir veģetārietis un uz to aicina arī citus, klāstot par nežēlību un šausmām, ko piedzīvo dzīvnieki, kad tie tiek nogalināti, lai apmierinātu cilvēku vajadzības. Viņš uzskata, ka veģetārs ēdiens veido veselīgu ķermeni un prātu.

    «Neveidojiet savu ķermeni par kapsētu,» atgādina guru.

    Biedrības Bhakti Marga Latvija pārstāve Ieva Galēja PDz pastāstīja – trīs līdz sešas reizes mēnesī Višvananda sniedz Daršanu jau kopš 2002. gada.  Viņam ir sekotāji vairāk nekā 50 valstīs. Guru ir viesojies Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Lielbritānijā, Kanādā, ASV, Japānā, Indijā un citviet.

    To piedzīvoja arī viņi!

    Inese Kreicberga,
    TV raidījuma Ķepa uz sirds veidotāja:

    «Mans darbs ļauj sastapt īpašus cilvēkus, kuri dažkārt kļūst par draugiem arī dzīvē un pierāda, ka brīnumi notiek ik uz soļa. Pirms vairākiem gadiem Vācijā intervēju garīgo skolotāju Paramahamsu Višvanandu. Satikšanās ar viņu bija liela dāvana, kas mainīja manu attieksmi pret daudzām lietām.

    Viņš palīdz cilvēkiem sadzirdēt savu īsto balsi, palīdz sastapties ar sevi pašu.

    Lai arī cik mēs pirms tam būtu pārliecināti, ka visu par sevi zinām, šī atklāsme ir fundamentāla un katram ļoti personīga. Es jūtu nepieciešamību vismaz reizi gadā ar viņu satikties.»

    Atis Auzāns,
    mūziķis un producents:

    «Šo guru esmu iepazinis, pateicoties dažiem mūziķiem, kuri interesējas par hindu reliģiju. Saņēmu Daršanu, un grūti aprakstīt izjūtas, kāda bija pēc tam. Manī iestājās īpašs miers, un vairākās lietās sāka veikties. Neesmu gan no tiem, kas pieķeras kādai reliģijai.

    Gribu būt neatkarīgs – pats par sevi.

    Taču ticu, ka Višvananda ir unikāls, un, ja ir iespēja no viņa saņemt svētību, labprāt to izmantoju. Ja tu tici tam no sirds, lietas sakārtojas. Ja šādas reliģijas un organizācijas pastāv, tātad ir cilvēki, kam tas vajadzīgs.»

    Ko nozīmē zīmējums uz pieres?

    Ieva Galēja PDz atklāja: «Simbolu uz pieres sauc par tilak, un tas sastāv no četrām daļām. Tilak parāda mūsu vērtības un identitāti un tiek lietots kā atgādinājums mūsu ticībai dzīves mērķim, kā arī aizsardzībai.

    • Višņu pēdas simbolizē paklanīšanos Dieva pēdām.
    • Tulsi lapiņa apzīmē atdošanos un ziedošanos.
    • MahāLakšmi līnija simbolizē materiālo pasauli, bet līnijas virziens parāda materiālo vērtību samazināšanos, progresējot garīgajā ceļā. 
    • Bindu – guru punktiņš, kas simbolizē mūsu guru un to, ka garīgais piepildījums nav iespējams bez sekošanas skolotāja mācībām.»

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē