• Līva Jaunozola izvēdina galvu ekskluzīvā kūrortā Ēģiptē

    Slavenības
    Gita Vīksne
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    19. aprīlis, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    «Vēlos iedrošināt cilvēkus ceļot. Man liekas, ka tas ir drošāk nekā Latvijā braukt ar sabiedrisko transportu,» uzskata populārā tirdziņa AndeleMandele vadītāja. Viņa nupat atgriezusies no Ēģiptes.

    Visu rūpīgi izplānojusi

    «Šobrīd tas jau ir kļuvis vitāli nepieciešams cilvēka mentālajai veselībai,» par lēmumu ar ģimeni doties ceļojumā uz El Gunas kūrortu Ēģiptē PDz saka tirdziņa AndeleMandele radītāja un kafejnīcas Rasols līdzīpašniece Līva Jaunozola. «Esam tur bijuši kādas 20 reizes, jo mans dzīvesbiedrs šo vietu iecienījis kaitošanai.»

    Kūrorts atrodas netālu no Hurgadas un tiek uzskatīts par modernāko un greznāko Sarkanās jūras piekrastē. «Kūrortu tuksneša vidū uzbūvējis kāds šveiciešu miljardieris – ar mākslīgi izveidotiem kanāliem, lagūnām, līčiem, zaļiem un ziedošiem augiem,» atklāj Līva.

    «Uzskatu, ka neesmu vieglprātīga. Esmu racionāli domājoša un šajā reizē neatradu argumentus pret to, lai dotos ceļojumā uz rūpīgi izvēlētu vietu. Tādu valstu, uz kurām aizceļot no Latvijas, šobrīd nav daudz – Dubaija, Tenerife un Ēģipte. Ieceļojot ar negatīvu Covid-19 testu, tur nav jāievēro karantīna. Dubaiju neizvēlējos tāpēc, ka no sešiem man zināmiem cilvēkiem, kas turp pēdējā laikā devušies atpūsties, četri saslima ar Covid-19.

    Ja saslimsti Dubaijā, vietējā slimnīcā var nākties samaksāt pat 10 000 eiro lielu rēķinu.

    Es izvēlējos doties uz Ēģipti, kur saslimstības procents tobrīd bija zemāks nekā Latvijā,» stāsta Līva.

    «Lielākais stress ceļošanas laikā mums bija nevis par to, vai saslimsim ar kovidu, bet par to, kādus jaunus likumus Latvijas valdība pa šo laiku būs pieņēmusi,» teic Līva. Viņa bažījusies, ka pēkšņi tiks liegta atgriešanās no Ēģiptes. «Taču pieņēma citu lēmumu – ierodoties Latvijā no trešajām valstīm, jāveic papildu Covid-19 tests. Vienu veic pirms aizlidošanas no Ēģiptes, bet Latvijā jātaisa atkal. Kā gan rezultāts var mainīties padsmit stundu laikā? Ēģiptē testu veicām slimnīcā, samaksājot 30 eiro, Latvijā tas ir mazliet dārgāks – 37 eiro. Rezultāts, protams, abās reizēs bija negatīvs, un šobrīd ievērojam desmit dienu pašizolāciju.»

    Beidzot jutusies kā cilvēks

    «Zinu cilvēkus, kas šobrīd ceļo, bet sociālajos tīklos nedalās ar bildēm, jo tūdaļ saņem milzīgas negācijas un pārmetumus,» saka Līva. Viņa negrasās slēpt savu atpūtu ārzemēs. «Patlaban ir ļoti izdevīgas cenas gan lidojuma biļetēm, gan viesnīcām,» saka viņa. Šoreiz ģimenes iecienītā viesnīca bijusi pustukša, taču viņi sastapuši arī atpūtniekus no Vācijas, Šveices un Lietuvas.

    «Ēģiptē maskas jānēsā tikai veikalos, bet pludmalē un āra kafejnīcās var atrasties bez tām.

    Apkalpojošais personāls ir cimdos un maskās, viss tiek kontrolēts, un tajā pašā laikā tu beidzot jūties kā cilvēks, kas var paēst pie galda no normāliem traukiem. Kļūst slikti, iedomājoties, cik liels šobrīd Latvijā piegādes pakalpojumu dēļ ir trauku patēriņš. Nesaprotu, kāpēc Latvijā ir noziegums baudīt kafiju svaigā gaisā āra terasē. Esmu braukusi garām stroikai, kur vienā mašīnā sēž un ēd četri džeki. Cilvēki Latvijā pusdienu maltītes ietur, sēžot uz ietvēm. Tas ir pazemojoši,» uzskata viņa.

    Rūpējas par savu mentālo veselību

    Kopā ar dzīvesbiedru Artūru Švedu Līva saimnieko nesen renovētajā Ziemupes muižā un ir pārliecinājusies – cilvēki grib baudīt atpūtu, kas šobrīd Latvijā viņiem tiek liegta. «Klienti visu laiku interesējas par iespējām aizvest bērnus uz baseinu vai kopā ieiet pirtī. Jo kur gan tagad bērni var izlikt savu enerģiju? Sporta pulciņi ir aizliegti, takas un meži jau izstaigāti, kalni izslēpoti. Cilvēkiem vienkārši nav, kur dēties,» uzskata Jaunozola.

    «Jau gadu visi esam viegli depresīvā stāvoklī. Domāju, šobrīd sakarīgākais rīcības plāns būtu absolūts lokdauns uz mēnesi, kad pilnīgi viss ir ciet. Izsēžam šo laiku ar sakostiem zobiem un pēc tam sākam dzīvot normāli. Nevis visu laiku ļaujamies knapināšanai.

    Salīdzinājumā ar citu gadu pirmajiem trim mēnešiem šajos Ziemupes muižā apgrozījums ir krities par 95 procentiem.

    Kurš brauks 200 kilometrus no Rīgas, lai vienkārši paliktu skaistā muižā? Kad vēl bija atļauts baseins un pirts, cilvēki pēc viesošanās pie mums teica – pēc šādas atpūtas ir gatavi ar prieku atgriezties darbā. Neredzu noziegumu tajā, ka ļautu atvērt baseinus un pirtis,» saka Līva.

    «Ierobežojumi, kādi šobrīd ir Latvijā, rūpējas par mūsu fizisko, bet ne mentālo veselību. Par to steidzami jāparūpējas katram pašam,» saka Līva un uzsver – aizlidojot uz ārzemēm, kur dzīve ir daudz brīvāka, viņa par sevi ir parūpējusies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē