• Inga Grencberga izdod pirmo romānu: Ja nebūtu Džilindžera, domāju, konkrēti šīs grāmatas arī nebūtu

    Slavenības
    Inese Mizovska
    10. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)
    Kopš viņam nācās pamest Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatu, režisors publiskus pasākumus neapmeklēja. Sestās sievas romāna atvēršana bija lielisks iemesls, lai atkal izietu sabiedrībā.

    «Ja nebūtu mana vīra, domāju, konkrēti šīs grāmatas arī nebūtu,» PDz saka Džilindžera sieva. Lai arī tā nav autobiogrāfija, viņas debijas romānā ir daudz no Ingas pašas.

    «Šajā grāmatā ir daļa manas dzīves pieredzes, daļa no tā, ko pati esmu jutusi, redzējusi un arī lasījusi. Domāju, tie, kas patiešām pazīst mani un manu vīru, kādās epizodēs mūs arī ieraudzīs,» teic autore. Viņas lielais notikums – grāmatas atvēršanas svētki – bija pirmais publiskais pasākums, kur pēc skandalozās aiziešanas no Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amata, bija sastopams pats Džilindžers.

    Pusgadu viņš vairījās no uzmanības, bet nu, stāvot auditorijas aizmugurē un vērojot sievas zvaigžņu stundu, Džilindzers izskatījās patiešām lieliski – kļuvis krietni slaidāks, atpūties, ar jaunu frizūru – un sev kādreiz tik raksturīgo ādas jaku nomainījis pret elegantu žaketi pavasarīgos toņos. «Pirms iznākšanas grāmatas manuskriptu nevienam nedevu. Pat mammai neļāvu to lasīt. To izlasījis ir tikai mans vīrs,» PDz sacīja Grencberga.

    «Bija ļoti patīkami, kad, lasot manuskriptu, viņš man vienā brīdī piezvanīja un teica: «O, es zināju, ka būs kruta, bet nezināju, ka būs tik kruta!» Es teicu: «Bet tu jau esi mans vīrs, un tev tā ir jāsaka…» Džilindžers iebilda: «Nē, esmu lasījis tik daudz, ka šo to zinu no literatūras. Un šī ir citāda latviešu literatūra.»

    No publiskām runām režisors gan atturējās, arī uz PDz jautājumu par sievas veikumu atrunājās ar sev tik ierasto frāzi: «Man šobrīd ir klusuma periods.»

    Ierodas arī Džilindžera sievasmāte

    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)
    Foto: Dmitrijs Suļžics (F64)

    «Esmu izlasījusi tikai dažus fragmentus. Vai es tajos pazinu savu meitu? Labs jautājums… Viņa vienmēr ir bijusi drusku citādāka. Ar lielu interesi gaidīju šo grāmatu, jo tas, ka Inga to uzrakstīs, bija tikai laika jautājums. Es to zināju jau tad, kad viņa rakstīja savas dienasgrāmatas,» PDz saka Ingas mamma Daiga Grencberga.

    Viņa strādā veselības aprūpē un ar talantīgo un radošo meitu ļoti lepojas. «Mana peciņa,» klausoties Ingas uzstāšanos, nočukstēja Džilindžera sievasmāte. Grāmatā ik pa laikam parādās arī galvenās varones Alises mamma. Romāna noslēgumā ir kāds zīmīgs dialogs, kurā varone paziņo mātei, ka būs… sestā sieva. «Tu būsi viņa sestā sieva!? Tas nav nopietni,» atbild Alises māte. Vaicāta, vai Daiga ir viņas prototips, Ingas māte noslēpumaina nosaka: «Mamma paliek mamma…»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē