• Ilona Brūvere grāmatā apkopo Jura Strengas dzīvi: Viņš ir neiedomājami interesanta personība

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Juris Strenga un Ilona Brūvere
    Foto: Facebook, F64
    Juris Strenga un Ilona Brūvere
    Dokumentālā kino režisore un Dailes teātra aktieris metušies uz vienu roku, un rudenī grāmatplauktos parādīsies izdevums Mana grāmatvedība – dokumentāls stāsts par aktieri Juri Strengu.

    «Ilonai uzreiz varēju uzticēties»

    Režisorei Ilonai Brūverei ar rakstīšanu problēmu nekad nav bijis, jo rakstu darbos roku viņa piešāvusi, veidojot savu filmu scenārijus. Taču grāmata viņas dzīvē ir kas jauns – doma veidot dokumentālu stāstu prozā par Juri Strengu bijusi jau sen, bet nu izdevniecības piedāvājums ļāvis šo ideju realizēt. Kā stāsta autore, darbs ar Juri sācies pagājušajā rudenī. Tagad grāmata, kurai par pamatu ņemti viņa stāsti, piezīmes par radošo darbu un teātra aizkulisēm, kā arī dzīvi ārpus teātra, ir pabeigta. Bet jau rudenī tā, izdaiļota ar daudzām fotogrāfijām no teātra izrādēm un aktiera privātā arhīva, būs atrodama grāmatnīcās.

    «Pazīstot Ilonu Brūveri, domāju, ka viņa ir labākais variants grāmatas rakstīšanai, jo varu viņai uzticēties. Satikāmies teātra bufetē, nepiespiestā stāstījumā runājām par šo un to… Un nu drīz tas būs salikts uz papīra,» par grāmatas rašanās pirmsākumiem teic aktieris. Bet Ilona piebilst: «Juris ir neiedomājami interesanta personība, kuru man bija lemts jau iepriekš iepazīt tuvāk.

    Protams, interesantākās sarunas bija bufetē un teātra grimētavā.

    Vēl abi tikāmies aktiera tagadējā dzīvesvietā Klapkalnciemā. Rudenī braucām uz Krimuldu, kur sanatorijā par saimniecības māsu strādājusi Jura mamma un kur tā saucamajā Šveices mājā viņš uzaudzis.» Ilona atklāj, ka brauciens uz Krimuldu aktierim bija emocionāls pārdzīvojums. «Šī viņa bērnības vieta ir ļoti mainījusies, māja pārbūvēta, krūmu vietā lieli koki…» atceras režisore.

    Visa dzīve kladēs un bloknotos

    Juris uzsver, ka tagad, iepazīstot tapušo materiālu, viņu satrauc tas, lai pats to pieņemtu personīgi un tam noticētu. «Šajos stāstos var gadīties neprecizitātes, un man arī negribas iztaisīties baltam,» skatuves mākslinieks ir nedaudz izbijies par to, lai netiktu pārprasts vai lai pats nebūtu ko pārpratis.

    Aktieris jau iepriekš lielu daļu sava mūža bija uzlicis uz papīra, tāpēc, rakstot grāmatu, bez sarunām ar režisori viņš ļāvis izdevumā iekļaut lielu daļu no saviem privāti dokumentētiem vērojumiem, kas lieliski papildinot aktiera un režisores sarunas.

    Par teātri vien viņam ir pierakstītas astoņas klades.

    «Pašam grūti tagad salasīt savu rokrakstu. Daudz ir par maniem suņiem, par ārzemju braucieniem. Ilonai tagad tik jāizvēlas, ar ko no tā apgrūtināt lasītājus,» nosmej mākslinieks.

    Starp citu, Jura mazo piezīmju grāmatiņu rakstīšana ir interesants paradums, to viņš pārņēmis no mammas. «Tajās gluži kā grāmatvedībā ar aktierim piemītošo humoru apkopotas dzīves notikumu atskaites. Tāpēc arī nolēmām grāmatu saukt Mana grāmatvedība. Mans uzdevums bija visu informāciju apkopot tā, lai lasītājam ir interesanti un lai tiek parādīta Jura Strengas personība,» stāsta Brūvere.

    Gādā malku un apkopj dārzu

    Taujāts, ar ko nodarbojas laikā, kamēr teātris ir slēgts un pasaulē plosās vīruss, Juris teic, ka dzīvo Klapkalnciema mājā, un viņa dienas lielākā daļa paiet meža darbos. «Savā mežā jāretina bērzi. Tie noder malkai. Risinu apkures problēmas, strādāju dārzā, lai gan vēso nakšu dēļ, tur īsti nekas vēl neaug. Daudz lasu.

    Sarkankrūtīši ieskrien logos, kovārņi apēd stādīšanai noliktos kartupeļus, lapsas izkašņā komposta kaudzi. Apmēram šādi tagad ir mani pieraksti,» nosmej Juris, uzsverot, ka teātrī viņam ir vēl dažas lomas, bet, kad tas atsāksies, skaidrības nav.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē