• FOTO: Aktieris Imants Strads atjauno vēsturisku ēku Valmierā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    22. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Valmieras Drāmas teātra aktieru pāris ir pārdomās par iespējamu pārcelšanos uz Dailes teātri Rīgā. Par savām mājām gan viņi jebkurā gadījumā sauks Valmieru, kur pirms pāris gadiem iegādājušies vēsturisku ēku, kuru palēnām atjauno un remontē.

    Vīruss ļauj pievērsties remontam

    Divstāvu māja, kuras dzīvojamā platība ir 200 kvadrātmetru, atrodas vienā no Valmieras privātmāju ieliņām, un to aktieri, kā paši saka, iegādājušies par samērīgu cenu. Tā celta pirms kara – 1932. gadā –, te savulaik dzīvojuši arī vietējās inteliģences pārstāvji. Komplektā ar māju aktieru pāris iegādājies arī 2500 kvadrātmetrus zemes, kurā paredzēts veidot mauriņu. «Ēkas iepriekšējais īpašnieks to bija nopircis, bet ne dzīvoja tajā, ne arī ko darīja saimniecībā. Viss bija aizaudzis un pilns ar kādreizējo īrnieku atstātajām mantām,» PDz stāsta Imants.

    Šobrīd māja ir tādā stāvoklī, ka iespējams jau dzīvot ēkas labiekārtotajā augšstāvā, kur ir guļamistaba, viesistaba, virtuve un istaba Elīnas mammai. Taču liels darbs vēl jāiegulda pirmā stāva izveidē, jumta un skursteņa labošanā, komunikācijās, kā arī sētas, terases būvēšanā un pagalma iekārtošanā.

    «Nu vairs nav iemesla atrunāties, ka mājai nepietiek laika,» pieminot pandēmiju, nosmej Imants. Viņš uzreiz piebilst, ka iztīrījis šķūnīšus un šo to arī paremontējis. Lai arī Latvijas mākslinieki ir visneapskaužamākajā situācijā, jo skaidrs, ka viņiem tik drīz darba nebūs, Strads teic, ka vismaz viņam šobrīd izmisuma nav.

    «Algu saņemam, Elīnai ir filmēšanās kanāla TV3 tuvplānu seriālā #VisiMājās, kuru veido režisors Māris Martinsons, man gadās reklāmas ierunāt. Pasmeļamies arī tajā naudā, kas bija iekrāta sētas celšanai,» saka aktieris.

    Valmierieši jau pārdesmit gadu

    Viens no iemesliem, kāpēc pirkuši šo māju, ir tas, ka tā atrodas tuvu teātrim. «Kājām var aiziet septiņās minūtēs, bet ar velosipēdu tas prasa vien pāris minūšu,» zina teikt Imants. Lai arī abi populārie Valmieras aktieri ir rīdzinieki, par savām īstajām mājām gan Imants, gan Elīna tomēr uzskata Valmieru.

    Par iespējamo atgriešanos Rīgā viņi runā nelabprāt.

    «Vēl dokumenti nav parakstīti, nav arī zināms, kas vispār pasaulē būs, tāpēc negribam par iespējamo pārcelšanos uz Rīgu skaļi runāt. Mums tur ir, kur palikt, bet mājas un māju sajūta mums ir Valmierā. Ja arī strādāsim Rīgā, katrā iespējamajā brīdī tāpat brauksim uz Valmieru, pārliecināts Imants, kurš uz Vidzemes vienu no skaistākajām pilsētām pārcēlies pirms 24 gadiem, bet Elīna atbraukusi pirms 17 gadiem.

    «Īstenībā ir tik ļoti atrasts no asfalta un burzmas,» spriež Imants.

    Lieliska vieta, kur izstaigāties

    Laiku, kad teātris slēgts, Imants izmanto ne tikai mājas atjaunošanai, bet arī velta savai veselībai. Viņš teic, ka mostas līdz ar saullēktu un tad nododas vismaz divu stundu ilgai nūjošanai pa Sajūtu parku un Gaujas gleznainajiem stāvkrastiem.

    «Kā tagad atpūties, tā neesmu nevienā atvaļinājumā, jo tie man līdz šim pagājuši vienā stresā. Nemitīgi bijuši kādi koncerti, filmēšanās…

    Tagad naudai pakaļ neskrienu, ir laiks domāt par veselību.

    Man patīk izbaudīt, kā mostas daba, katru dienu skats ir citādāks, jo kokiem plaukst lapas,» tā Imants.

    Vaicāts, vai joprojām stingri domā, ko lieto uzturā, Imants saka: «Protams, izvērtēju, ko ēdu, bet, ja ciemos iešu ar savām ēdienu kastītēm, neviens vairs neaicinās. Labāk nodedzinu kalorijas staigājot.»

    Elīna gan ar pašreizējiem apstākļiem ne tik ļoti labi saradusi. Viņa atzīst – lielas grūtības prasa dienas saplānošana. «It kā ir brīva diena, un šķiet, ka tas ir tik forši. Bet, tiklīdz pieķeries mājas darbiem, jau ir vakars. Būs jāveido stingrs plāns.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē