• Alkohols ar piegādi — ērti vai bīstami?

    Slavenības
    Gita Vīksne
    7. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jau vairākas nedēļas Latvijā iespējams iegādāties alkoholu internetā, un šo pakalpojumu labprāt izmanto arī populāri ļaudis. Tagad ballīti var sarīkot arī vienatnē un neizejot no mājas. Kā grādīgu dzērienu malkošana pašizolācijas apstākļos vērtē narkoloģe?

    Mārtiņš Sirmais pārsteidz sabiedrību

    «A kam tagad viegli?» ceļot pie lūpām glāzi ar tumši sarkanu dzērienu, Instagram tiešraidē retoriski vaicāja šefpavārs un kulinārijas raidījumu vadītājs Mārtiņš Sirmais. Un jau pēc neilga brīža sociālos tīklus pārplūdināja komentāri par to, ka tūkstošiem ļaužu nupat esot vērojuši, kā Sirmais tiešraidē noreibstot.

    Pēc pāris dienām Mārtiņš pats dalījās ar vienu no sev veltītajiem komentāriem: «Fakts ir tāds, ka šajā izolācijas periodā katrs no mums kaut reizi ir bijis Mārtiņš Sirmais. Vienkārši neviens cits neuzdrīkstas likt storijus ar to, kā vienītī piebuhājas.»

    Kad PDz sazinājās ar šefpavāru, viņš noliedza, ka tovakar būtu lietojis grādīgus dzērienus.

    «Nē, es tēloju. Tādēļ arī pēc tam uzrakstīju – paldies, ka uzķērāties!»

    «Man komplimentu ir izteikuši vairāki ļoti labi Latvijas režisori un aktieri. Cilvēki, kas zina, kā es izskatos visādos agregātstāvokļos, uzreiz pateica – bet tu taču tur tēloji! Tā patiesībā bija reklāmas kampaņa manām krīzes ēdienu raidījuma tiešraidēm feisbukā. Šo video noskatījās 720 000 cilvēku.»

    Mārtiņš neslēpj, ka pandēmija skārusi arī viņa biznesu. «Trīs pavāru restorānu esam aizvēruši ciet. Tā kā esmu valdes loceklis, man no šīs skaistās valsts šobrīd nekas nepienākas. Un izskatās, ka viņiem no manis nākotnē nepienāksies nodokļi… Šobrīd katru nedēļu pārslēdzu līgumu ar Rimi, jo mūsu sadarbībā tapušie raidījumi ir ļoti labi skatīti. Katrs tagad sitas, kā var,» atzīst Sirmais. Taujāts, vai patlaban ir pašizolācijā, Mārtiņš teatrāli ieklepojas telefona klausulē: «Es biju Pēterburgā, bet jau labu laiku, pirms viss šis sākās. Drošs paliek nedrošs, šobrīd pašizolējos no savas ģimenes un kādu laiku mitinos dzīvoklī Rīgā.»

    Ināra Vārpa, psihoterapeite un narkoloģe: Šī situācijai pārbauda cilvēka briedumu

    «Šis laiks ir brīnišķīgs alibi alkohola lietošanai. Cilvēki attaisno dzeršanu ar to, ka dezinficē sevi no iekšpuses un nogalina vīrusa baciļus. Tās ir pilnīgas muļķības! Patiesībā cilvēks netiek galā ar savām bailēm, trauksmi un paniku. Ar ierobežojumiem un nevērtības izjūtu. Daudzi nezina, ko iesākt ar savu dzīvi un attiecībām, jo pēkšņi jāpieslēdzas savam partnerim. Alkohols tiek izmantots kā psihes stabilizētājs, lai gan tas neko nestabilizē.

    Krīze pārbauda personas psihoemocionālo briedumu un veselumu. Ir divi attīstības scenāriji – izaugsme vai regress.

    Cilvēki, kas šajā laikā ir kreatīvi un pārorientējas, nonāk jaunā attīstības pakāpē. Bet ir arī cilvēki, kas raduši nepārtraukti eksponēties, kuriem nemitīgi vajag apliecināt savu nedrošību un nevērtības izjūtu. Tie būtībā ir mazi bērni, kas vienmēr dara to, ko paši grib. Viņiem nav robežu, un brīdī, kad vecāki, kas šajā gadījumā ir valsts, kaut ko aizliedz, viņi plosās. Šie ļaudis netiek galā nedz ar sevi, nedz savām attiecībām, nedz dzīvi. Viņiem ir atņemti spīgulīši – ārējā dzīve, kurā viņš pats sev licies ļoti kruts. Krīzes situācijā tu parādi savu īsto dabu par 200 procentiem.

    Pārmērīga alkohola lietošana imunitāti novājina un paātrina nāves risku. Šie cilvēki paši sev rok bedri, un pēc tam visā vainos koronavīrusu vai valdības aizliegumus, jo nenobriedusi personība neuzņemas atbildību par savas rīcības sekām. Šī situācijai pārbauda cilvēka vērtības un briedumu.

    Tas, kas palīdz šajā situācijā, ir nevis alkohols, bet psihoemocionāla veselība, iekšēja sabalansētība un miers.

    Palīdz labs humors, nevis jēlības, sarkasms un otra apņirgšana. Palīdz telpu vēdināšana, saturīgas sarunas, laba mūzika un mākslas baudīšana, kas pieejama arī internetā. Tu vari parādīt visiem savu piedzērušos ģīmi un vari arī klausīties Latvijas Nacionālā teātra un baleta, operas izrādes, skatīties Dailes teātra izrādes vai sekot līdzi Jaunā Rīgas teātra aktieru grāmatu lasījumiem. Tas viss ir pieejams par brīvu!»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē