• Aktiera Egila Melbārža dēlam saziedo, lai viņš varētu mācīties prestižā augstskolā

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    22. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Latvijas Nacionālā teātra aktieru ģimenei šī vasara izvērtās ļoti satraucoša. Viņu dēls iestājās prestižā augstskolā Londonā, un vajadzēja meklēt naudu, lai segtu mācību maksu. Tad sākās nākamā problēma – līdz pat izlidošanas dienai dēls nebija ticis pie vīzas.

    Pavasarī Latvijas Nacionālā teātra aktieru Annas Klēveres un Egila Melbārža dēls Rīgas Doma kora skolas absolvents un vokālās grupas Insomnia dibinātājs Gustavs Melbārdis tiešsaistē izturēja iestājpārbaudījumus Londonas augstskolā Mountview Academy of Theater Art and Music. Tie ilga divus mēnešus un notika četrās kārtās.

    Gustavs runāja monologus no Šekspīra lugām, spēlēja mūzikas instrumentus un dziedāja. Viņš saņēma vienu no augstākajiem novērtējumiem un maijā tika uzņemts prestižajā augstskolā. Pārbaudījumos piedalījās 1500 pretendentu, un Melbārdis kļuva par vienu no 16, kas bakalaura programmā apgūs aktiermākslu un mūziku pie pasaulē atzītiem speciālistiem. Taču tad sākās sarežģījumi…

    Tā kā Lielbritānija izstājās no Eiropas Savienības, studiju maksa ārvalstu studentiem pieauga vairāk nekā divas reizes. Eiropas Savienības iedzīvotājiem bija liegta pieeja studiju kredītiem Lielbritānijā, un kopš 2020. gada marta Latvijas valsts arī nepiedāvā studiju kredītus izglītības iegūšanai ārzemēs. Ģimenei ar saviem līdzekļiem nepietika, lai samaksātu Gustava izglītošanos Lielbritānijā.

    Viens studiju gads maksā 21 000 eiro, bet universitātes aprēķinātās dzīvošanas izmaksas gadā ir vēl aptuveni 15 000 eiro.

    Līdz 5. jūnijam bija jāsamaksā par pirmo mācību gadu, tādēļ ģimene nolēma lūgt finansiālu atbalstu ikvienam, kurš spēj palīdzēt piepildīt Gustava sapni. «Pāris nedēļu laikā savācām 17 000 eiro, un esam bezgala pateicīgi draugiem un paziņām, kā arī pavisam svešiem un anonīmiem ziedotājiem. Arī mēs paši visus iespējamos iekrājumus un līdzekļus veltīsim dēla izglītībai,» PDz saka Gustava mamma aktrise Anna Klēvere.

    Kad šķita, ka galvenais jau ir paveikts – nauda studijām atrasta –, sākās nākamās problēmas. «Dēls uz Londonu aizlidoja pirmdien, bet dokumentus – pasi un vīzu – saņēmām tikai piektdienas pēcpusdienā,» stresa pilnās dienas līdz lidojumam uz Lielbritāniju atceras Anna.

    «Biļetes bija jau laikus nopirktas, taču nezinājām, vai viņš varēs aizlidot. Lai nokārtotu vīzu, bijām Gustava pasi iesnieguši Lielbritānijas vēstniecībā un visu šo laiku dzīvojām augsta stresa apstākļos.

    Šis bija liels pārbaudījums, jo bija ne tikai kovids, bet arī breksits.

    Pēdējais nesa līdzi daudz neskaidrību, kas attiecas uz dokumentiem, uzturēšanās atļaujām, kredītiem… Katrs dokuments līdz mums atnāca ar nokavēšanos, un bija jāizdomā vairāki risinājumi,» atceras aktrise.

    «Tagad Gustavs jau ir Londonā un iekārtojies savā jaunajā dzīvesvietā, kas atrodas netālu no universitātes. Jūtas lieliski, nepilnas nedēļas laikā ir aklimatizējies, un ar nepacietību sagaidīja pirmo studiju dienu. Man kā mammai ir liels prieks, ka viņš varēs mācīties to, ko vēlas,» gandarīta ir Anna.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē