• Bērni prot pareizi šķērsot ielu, bet neatpazīst ceļazīmes

    Bērns
    27. augusts, 2014
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Piedaloties ceļu satiksmē, bērni visvairāk mulst, kad jāatpazīst ceļazīmes, toties ļoti labi zina, kā pareizi jāšķērso brauktuve – tā liecina ERGO Bērnu drošības skoliņas pedagogu novērojumi aizvadītajā vasarā.

    Novērots, ka mazāki bērni vispār neatpazīst norādījuma, aizlieguma un brīdinājuma zīmes, lielākiem izpratne par to, ko ceļazīmes nozīmē, ir tikai aptuvena. Arī bērnu uzdotie jautājumi visbiežāk skoliņā bijuši par to, ko nozīmē konkrētas ceļazīmes. Visbiežāk neizpratni bērnos raisa zīme Gājējiem iet aizliegts, iespējams, tāpēc, ka valda taču uzskats, ka cilvēks taču var iet visur, kur tas fiziski iespējams!

    Vienlaikus bērniem pašiem lielākoties skoliņā jau bijušas labas zināšanas par to, kā jāuzvedas pie gājēju pārejas – ka vispirms ir jāpaskatās pa kreisi un pa labi, pirms šķērsot ielu. Mazie gājēji vecumā līdz 12 gadiem diezgan labi pārzina arī luksofora gaismu nozīmi, kā arī lieliski atpazīst norādes, kas apzīmē autobusa pieturu un gājēju pāreju.

    “Ir svarīgi, ka mūsu bērni visdažādākajās situācijās, īpaši uz ceļa, pilsētas ielās un publiskos pasākumos labi orientējas noteikumos un pārzina nozīmīgākos drošības principus. Tāpēc aicinām gan vecākus, gan audzinātājus bērnudārzos un skolās veltīt šiem jautājumiem laiku ģimeniskās sarunās ar bērniem vai audzināšanas stundās. Pieredze Bērnu drošības skoliņā liecina, ka izrunāt dažādas reālas situācijas ar bērniem ir labākais, kā veidot izpratni par būtiskiem ceļu satiksmes noteikumiem, kas jāzina, pārvietojoties pa ielu vai atrodoties uz ceļa,” uzsver ERGO valdes locekle Baltijā Ingrīda Ķirse.

    Bērnu drošības skoliņa bija īpaši veidota aktivitāte Rīga 2014 pasākumos un citviet Latvijas reģionos, un tajā uz pilsētas ielu kartes tika izspēlētas dažādas situācijas. Bērni apguva iemaņas, kā izturēties dažādos apstākļos lai tas būtu droši sev un apkārtējiem. Par pareizi apgūtiem un izpildītiem uzdevumiem ERGO drošības skoliņā 855 bērni saņēma Droša gājēja apliecību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē