• Konkursa Mana pirts 2. vietas ieguvēji Agate un Andrejs Vaseviči: Pirts dzīves svinēšanai

    Lauku Māja
    7. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Martā žurnāls Lauku Māja aicināja lasītājus pastāstīt par savām pirtīm – atjaunotām, no jauna būvētām, īpašām. Pēc saņemto pieteikumu skaita varam tikai gūt vēl vienu apstiprinājumu tam, ko nojautām, – pirts ir īpaša vieta latviešu lauku sētā. Tā ir vieta gan priekam, gan mieram, gan kopā būšanai, gan skaistai vienpatībai.

    Pirts dosjē

    • Dzilnu pirts projekta autori un saimnieki – Agate un Andrejs Vaseviči. Viņi ar savām trim meitiņām ikdienā dzīvo Jelgavā, bet brīvdienas pavada laukos.
    • Agatei ir ainavu arhitektes izglītība, un viņa aizraujas ar šūšanu, Andrejs ir namdaris.
    • Pirts – atpūtas māja – atrodas Sabiles novada Rinkulē, Andreja vecvecāku dzimtas īpašumā. 
    • Ēka ir pirms apmēram desmit gadiem celta koka stāvbūve, kas radīta ar mērķi pulcēt draugus un svinēt svētkus, netraucējot turpat blakus mājā mītošo vecāko paaudzi.
    • Andreja amatniecības projektiem var sekot Youtube kanālā Andrejs Vasevics.

    Agate un Andrejs stāsta, ka radiem un draugiem šī vieta allaž bijusi mīļa. Ideja par atpūtas māju dzimusi pēc kādiem Sabiles vīna svētkiem, kad ciemos sabraucis liels ļaužu pulks. Abi sapratuši – ja reiz visiem te tik ļoti patīk, vajadzīga atsevišķa ēka svinībām ar pirti un lielu terasi. «Ēku projektējām vēl studiju gados, turklāt paši – no nulles. Zīmējām, veidojām vizualizācijas un arī cēlām pašu spēkiem,» stāsta Agate. Projektēt, nojaukt, celt, radīt ko jaunu – tā ir Andreja no vectēva mantota sirdslieta, un Agate smej, ka vīrs visu laiku ir radošā procesā. Taču šī pirts māja vecvecāku īpašumā ir viņa lepnums un acuraugs.

    «Pirts karkasu divās nedēļās uzcēlu kopā ar palīgstrādnieku,» atceras Andrejs. Ēkas projektam saimnieki iedvesmojušies no kādas līdzīgā tonī esošas dzīvojamās mājas Rumbulai blakus esošajos Dārziņos, un atceras, ka sākumā krietni pacīnījušies, kamēr dabūjuši īsto zilo toni. Sākumā tas sanācis pārāk košs, un risinājums rasts, ik pa gabaliņam apsitot ārējās sienas ar mierīgi pelēkiem dēlīšiem – tie līdzsvarojuši zilo košumu.

    Pirts mājā atrodas svinību telpa, labierīcības, duša, sauna un otrā stāva guļamtelpa viesiem. Nozīmīgākā vieta mājā ir terase – abi stāsta, ka, tiklīdz vairs nav mīnusu, saviesīgā dzīve notiek ārā. Blakus terasei novietots ietilpīgs Andreja paša darināts kubls, kurā sēdēt un vērot saulrietu.

    «Te ir punkts, kur satiekas mūsu radi un draugi un parasti ir liela rosība. Šeit svinam visu – sākot no Jāņiem un Ziemassvētkiem līdz pat kāzu gadadienām un Sabiles vīna svētkiem,» stāsta Agate. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē