• Kāposta brāļi – pakčoji, rožkāposti un kolrābji. Izmēģini arī savā dārzā!

    Kāposti
    Mārīte Gailīte
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/5Kolrābji

    Kolrābji

    Ļoti īpatnēji kāpostaugi, vienīgie, kam ēdamā daļa nav vis lapas vai galviņa, bet bumbulis zem lapām, ko veido kacena paresninājums. Kolrābji ir ļoti garšīgi svaigā veidā, sagrieztus ripiņās vai stienīšos, tos var ēst kā graužamu uzkodu tāpat vien vai ar kādu mērci. Bet var arī sautēt vienus pašus vai kopā ar citiem dārzeņiem.

    No saviem attālajiem radiem – kāļiem, rāceņiem un rutkiem – kolrābjus atšķir maigāka garša un konsistence. Atkarībā no šķirnes to miza var būt gaiši zaļā vai tumši sarkanā (violetā) krāsā, bet mīkstums vienmēr ir gandrīz balts. Svaigam patēriņam audzē šķirnes, kuras veido 150–300 g smagus bumbuļus, bet ilgstošai uzglabāšanai un pārstrādei – tādas, kuru bumbuļi sasniedz pat 4 kg.

    No visiem kāpostaugiem kolrābjus stāda visciešāk – līdz 12 augiem uz kvadrātmetru. Aug visai strauji, tāpēc tos mēdz stādīt vairākas reizes ar 14–20 dienu intervālu, lai nodrošinātu garāku vākšanas laiku. Jārēķinās, ka dažām vecākām šķirnēm pārauguši bumbuļi mēdz pārkoksnēties un zaudē garšas īpašības, tāpēc ar novākšanu nedrīkst kavēties.

    • ‘Blankyt’. Kolrābis ar violetiem bumbuļiem, izaug vidēji 60–65 dienas pēc dēstu izstādīšanas.
    • ‘Purple Vienna’. Samērā veca šķirne, agrāk pazīstama kā ‘Vīnes Sarkanie’. Kolrābis ar bumbuļiem violetā krāsā. Konkrēto šķirni ir svarīgi nepāraudzēt, lai bumbuļos neveidotos koksnainas šķiedras.
    • ‘Cavolo Rapa Viola’. Kolrābis ar bumbuļiem violetā krāsā. Sēj martā, aprīlī, pārstāda maijā. Ražo 50–55 dienas pēc pārstādīšanas.
    • ‘Eder’ F1. Ļoti agrīns hibrīds, izaug 60 dienas pēc dēstu izstādīšanas. Bumbuļi gaiši zaļā krāsā ar ļoti labu iekšējo kvalitāti, sulīgi, kraukšķīgi.
    • ‘Wener Witte’. Arī šī šķirne ir samērā veca, agrāk saukta par ‘Vīnes Baltajiem’. Tā ir agrīna, ēdamais bumbulis veidojas 40–50 dienās pēc izstādīšanas pastāvīgā vietā. Veido vidēji lielu, plakani apaļu bumbuli ar gaiši zaļu mizu. Laikus novācot, mīkstums ir blīvs, sulīgs, bez šķiedrām.
    • ‘Oasis’ F1. Skaisti baltzaļš bumbulis, kas nepaliek sīvs arī tad, ja ilgāk nav novākts.
    • ‘Alka’. Vidēji vēlīna šķirne, paredzēta audzēšanai agri pavasarī un rudens ražai. To vāc apmērām pēc 85 dienām no pārstādīšanas. Tumši violeta miza, mīkstums sulīgs, kraukšķīgs, ilgi nepārkoksnējas. Rudenī vākti bumbuļi labi uzglabājas un saglabā maigu garšu līdz ziemai.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē