• Kas jāņem vērā, izvēloties drēbju skapi?

    Māja
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: snorkulencija / Shutterstock
    No vienas puses, skapis ir pati personiskākā mājas mēbele. No otras – prasa ļoti racionālu iekārtojumu, tāpēc jāiegādājas gudri un pārdomāti. Kas jāņem vērā, lūkojot pēc skapja, un kur meklēt labākos eksemplārus? Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere.
    • Skapim jābūt 60 centimetru dziļam – tas nepieciešams, lai varētu iekarināt gan blūzi, gan plecīgāku žaketi. Attālumam starp plauktiem jāieplāno 25 centimetri.
    • Skapja augstums un platums jāpiemēro individuāli, ņemot vērā gan paša lietotāja, gan garākās vakarkleitas vai uzvalka garumu. Jo īsāka auguma (un gados vecāks) cilvēks, jo grūtāk viņam būs aizsniegt augstu pakarinātās drēbes. Tas jāņem vērā, plānojot stieņa augstumu.
    • Skapī jāparedz vieta arī apaviem un aksesuāriem, tāpēc būs nepieciešama zona plauktiem, groziem un atvilktnēm. Plauktiem jābūt ar iespēju tos vajadzības gadījumā pārlikt citādā izkārtojumā, bet, organizējot atvilktnes, tajās var ievietot speciālus atdalītājus, kas aksesuāru, apakšveļas vai zeķu krājumus padarīs pārredzamus. 
    • Lai arī skapis ir ļoti privāta lieta, vēršoties pie skapja izgatavotāja, nav jākautrējas pastāstīt, cik daudz garderobē ir kleitu, cik bikšu un cik vietas nepieciešams apakšveļai un zeķēm –, neviens to nezinās labāk! Šie parametri rūpīgi jāapsver arī tad, ja skapi dodas iegādāties uz veikalu.
    • Plānojot stieņu izvietojumu, praktiskāk ir tos likt divos līmeņos – uz augstākā karina garos apģērbus, bet uz zemākā – blūzes un kreklus. Augstākajam no stieņiem jāparedz apmēram 160 cm no grīdas, zemākajam pietiks ar 85–90 cm. Atceries – vienu metru garš stienis var noturēt apmēram 25 uz pakaramajiem uzliktus apģērba gabalus.
    • Ne tikai atvilktnes un grozi, bet arī bikšu turētājs var būt ērti izvelkams. Skapī atvēlot vietu apaviem, ērts risinājums var izrādīties izvelkams vai pat rotējošs apavu plaukts.
    • Drēbes skapī var ievietot ne tikai ar sānu, bet arī pretskatā. Šāda sistēma vienmēr būs izvelkama, lai ērti piekļūt dziļumā esošajam apģērbam. 
    • Nekas nevar būt kaitinošāks kā pa roku galam nomestas jostas un kaklasaites, tāpēc, ja garderobē to ir daudz, obligāts skapja aksesuārs ir speciāls to turētājs. 
    • Būsi ieguvējs, ja, plānojot savu ideālo skapi, paredzēsi apgaismojuma funkciju. Vienmērīgam apgaismojumam skapī ieteicams izmantot LED lentes, taču svarīgi atcerēties, ka tām līdzi nāk transformators un tas būs kaut kur jāpaslēpj. Skapja apgaismojumam pilnībā pietiek ar 250 Lm (4 W) LED lenti. Atkarībā no vēlmēm un skapja materiāla, lenti var iegremdēt plaukta apakšā vai piestiprināt pie plaukta.
    • Izvēloties LED gaismu, jāņem vērā tās tonis. Jo uz iepakojuma norādīto K (kelvinu) vairāk, jo gaisma būs vēsāka. Mājīgākai, siltākai gaismai pietiks ar 2700–3000 K, taču košākas dienasgaismas piekritējiem jāizvēlas 4000 K. 
    • LED gaismai iespējami divi ieslēgšanas varianti – ar sensoru, kad gaisma iedegas pati, tiklīdz atver skapi, vai mazu slēdzīti, ko meistars paslēps iespējami ērtā vietā, piemēram, zem kāda no plauktiem. 
    • Ja skapis nav apgaismojams, lūko to telpā novietot tā, lai atverot tajā kristu dienasgaisma no loga.
    • Ja, piekāpjoties sentimentam, mājā vēlas antīku vai, piemēram, mantotu skapi, visticamāk, tā funkcionalitāti tomēr nāksies pielāgot, jo šodien, salīdzinot ar senlaikiem, drēbes, to nēsāšanas paradumi un arī izpratne par komfortu ir mainījušies.
    • Ja vēlies atsvaidzināt veca, apnikuša skapja izskatu, sāc ar rokturiem! Mūsdienās pieejams plašs klāsts, sākot no lakoniskiem metāla līdz ekstravagantiem krāsaina stikla rokturiem. Ielāgo, ka, noņemot vecos rokturus, atklāsies to stiprinājumu vietas. 
    • Vēloties mainīt roktura veidu, jāņem vērā skapja materiāls – ne visiem iespējams piemērot jebkura veida rokturus. 
    • Lauku mājā teicami iederēsies klasisks brīvi stāvošs skapis – visērtāk iegādāties vai pie meistara izgatavot skapi, kas atbilst personībai un ikdienas vajadzībām. 

    Drēbju skapji dažādām mājām un personībām

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē