• Izsolīts dārgākais literārais darbs pasaulē – pirmais Šekspīra darbu izdevums

    Līga Stirna
    Līga Stirna
    15. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Christie's
    Par rekordsummu – gandrīz 10 miljoniem dolāru – Ņujorkā nosolīts pirmais Viljama Šekspīra lugu izdevums, kas tagad kļuvis par dārgāko izsolē jebkad pārdoto literatūras darbu, vēsta izsoļu nams Christie’s.

    Izsoles cīņas ilga sešas minūtes un tajā telefoniski iesaistījās trīs dalībnieki; lielāko summu piesolīja grāmatu tirgotājs un antikvārs Stīvens Lēventeils – 9,98 miljonus dolāru (8,34 miljoni eiro). Sarunā pēc izsoles viņš šos Šekspīra oriģinālizdevumus nosaucis par «grāmatu Svēto grālu».

    «First Folio ir dižākais izdevums angļu valodā, pavisam noteikti dižākais teātra darbu izdevums, tāpēc ikviens intelektuālis šo uzskata par dievišķu objektu,» saka Lēventeils, kura antikvariāti Ņujorkā un Merilendā specializējas retu grāmatu un fotogrāfiju pārdošanā.

    Pārdošanas summa gandrīz divkārt pārsniedza izsoļu nama prognozēto – Christie’s paredzēja par šo grāmatu saņemt četrus līdz sešus miljonus dolāru.

    Neilgi pēc izcilā angļu rakstnieka nāves 1632. gadā tika izdota viņa 36 lugu izlase. Kopumā tika iespiestas 750 First Folio grāmatas, bet līdz mūsdienām saglabājušās 325. No tām attiecīgi tikai 56 ir pilnas apjoma grāmatas, kas lielākoties atrodas dažādu institūciju īpašumā Lielbritānijā un ASV, bet privātās kolekcijās ir palikušas tikai piecas šīs grāmatas, vēsta izsoļu nams Christie’s.

    Uzskatot, ka privātās kolekcijās esošās First Folio grāmatas varētu «nekad vairs nenonākt tirgū», Lēventeils norāda, ka līdz ar to palicis «maz iespēju» iegūt kādu tās eksemplāru.

    First Folio ir viens no svarīgākajiem izdevumiem angļu literatūrā. Tajā iekļautas 18 lugas, kuras iepriekš netika iespiestas un bez šīs izlases būtu gājušas zudībā, piemēram, Makbets un Divpadsmitā nakts.

    Krājumu izdeva Šekspīra draugi, aktieri Džons Hemindžs un Henrijs Kondels. Grāmatas nosaukums ir Komēdijas, vēsture un traģēdijas, atbilstoši iekļauto lugu žanriem.

    Trešdien pārdotā grāmata ir pirmā pilnā Šekspīra lugu izlase kopš 2006. gada, kas nonākusi izsolē. Toreiz grāmata tika pārdota par 6,1 miljonu dolāru. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē