• Kur slēpjas azarts? 5 jautājumi par putnu vērošanu iesācējiem

    Putnu vērošana
    Ilze Šķietniece
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Ritvara Rekmaņa personiskā arhīva
    5/84. Kur fiksēt novērojumus?

    4. Kur fiksēt novērojumus?

    Novērojumus var atzīmēt putnu noteicējā, no interneta izdrukātā sarakstā vai vienkārši piezīmju blociņā. Pierakstos ieteicams fiksēt ne tikai novērotās sugas, eksemplāru skaitu, bet arī datumu, piemēram, kad šogad pirmo reizi dzirdēta dzeguze, kad atlidoja grieze, kad stārķis sāka ligzdot un kad tam izšķīlās mazuļi. Te gan jāņem vērā – ja informācija piefiksēta tikai personīgajos pierakstos, to neviens cits nevarēs uzzināt un lietderīgi izmantot.

    Var meklēt atbilstošas grupas sociālajā tīklā Facebook un tām pievienoties. Tur iespējams ievietot novērojumu fotogrāfijas un noskaidrot redzētā eksemplāra sugu. «Bieži vien gan gadās lasīt muļķīgus komentārus, taču tikpat bieži atbildi sniedz speciālists,» norāda Ritvars. Pareizo atbildi var atpazīt pēc tā, ka komentārs vairākas reizes atzīmēts ar novērtējumu Patīk.

    Vēl iespējams reģistrēties platformā Dabasdati.lv. Tur var fiksēt visus novērojumus, atzīmējot tos kartē un pievienojot fotogrāfijas, datumu. Ja, nosakot sugu, būs gadījusies kāda kļūda, speciālists to izlabos. Viņš arī ierakstīs sugas nosaukumu, ja pats novērotājs to atzīmēs kā nezināmu. «Tādā veidā iesācējam iespējams arī mācīties,» piebilst Ritvars. Informācija, kas ievietota šajā vietnē, palīdz zinātniekiem veikt pētījumus.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē