• Kuri dārzeņi jāsēj un jāstāda tagad? Sakņu dārza darbi maijā

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    3. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alexander Raths / Shutterstock
    Maijs dārzkopim ir rosīgs laiks – dēstus var stādīt gan siltumnīcā, gan uz lauka, turklāt turpinās arī sēšanas darbi. Savukārt tiem, kas iesējuši redīsus un salātus, tagad jau pienācis pirmais ražas laiks!

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte. 

    • Kad augsne iesilusi vismaz līdz plus 10 grādiem, iepriekš izveidotās vagās stādi kartupeļus. Ap 4–5 cm lielus kartupeļus liec vagā 25–30 cm atstatumā, pēc tam vagu aizraus ar zemi. 
    • Maija sākumā jau var stādīt kāpostus, tikai ar skābējamām šķirnēm vēl var nedaudz pagaidīt, ja dēsti nedraud pāraugt. Ja kāpostu dēstiem jau ir izveidojušas 5–6 īstās lapas, jāstāda vien ir. Ziedkāpostus, brokoļus, Pekinas jeb Ķīnas kāpostus var stādīt no maija sākuma līdz jūlija vidum, ja ir piemērotu šķirņu dēsti. Ieteicams 1–2 dienas pirms stādīšanas dēstus aplaistīt ar fungicīda Previcur Energy šķīdumu. Ja fungicīdu lietošana biedē, var iestrādāt augsnē vai iebērt stādīšanas bedrītē kādu no mikrobioloģiskajiem līdzekļiem, piemēram, Trihodermīnu vai Biomiksu, kas veicinās sakņu sistēmas attīstību un mazinās inficēšanās risku.
    • Stāda sakņu selerijas, jo tām ir garš veģetācijas periods. Lapu un kātu selerijas varēs stādīt līdz jūlija vidum. Selerijas ir siltummīles, tāpēc stādījumu drošāk apsegt ar agrotīklu un turēt zem tā, līdz salnu draudi pāries.
    • Maija sākumā vēl ir vērts stādīt sīksīpolus. Sīpolu raža ir atkarīga no tā, cik daudz lapu augs izveido līdz piebriešanas sākumam, kas sākas, gaismas dienai sasniedzot 16 stundu garumu.
    • Var sēt burkānus un galda bietes, kāļus un rutkus. 
    • Turpini sēt redīsus un dilles sakņu dobēs.
    • Sāc ražas vākšanu. Siltumnīcā novāc salātu, redīsu, sīpolloku ražu, atbrīvojot vietu gurķiem, tomātiem un citiem pastāvīajiem iemītniekiem, dārzā – rabarberus. 
    • Maija sākumā siltumnīcā vai uz gaišas palodzes sēj gurķus dēstiem 5–10 cm lielos podos. 5 cm podā varēs izaudzēt gurķi līdz pirmajai īstajai lapai, 10 cm – līdz pat piecām īstajām lapām, bet labāk stādīt, kad ir 3–4 lapas. Jo vairāk lapu, jo sliktāk gurķi pārcieš pārstādīšanu. Nav vērts sēt gurķus siltumnīcā tieši dobē – vēsā augsnē tie ilgi nedīgst.
    • Siltumnīcā sēj pupiņas dēstiem kasetēs katrā otrajā ligzdā, jo pupiņām ir lielas lapas, kam vajag vietu. 
    • Maijā vidū podos sēj kabačus un ķirbjus dēstiem, kurus stādīs atklātā laukā jūnija sākumā. 
    • Kad gaisa temperatūra siltumnīcā stabili turas virs 16 grādiem arī naktī, vari droši stādīt tomātus, paprikas, baklažānus, gurķus, melones. Tā kā vēl var būt salnas, jāparedz aizsardzības iespējas, piemēram, agrotīkla telts siltumnīcā. 
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē