• Kur slēpjas azarts? 5 jautājumi par putnu vērošanu iesācējiem

    Putnu vērošana
    Ilze Šķietniece
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Ritvara Rekmaņa personiskā arhīva
    3/82. Ar ko sākt?

    2. Ar ko sākt?

    Lai sāktu nodarboties ar putnu vērošanu, nekur pat nav jābrauc. To var darīt kaut vai savas mājas pagalmā. Atliek tikai novietot barotavu, iebērt barību un gaidīt, kas nāks cienāties. Kad putns atlidojis, ņem talkā binokli, fotoaparātu un piefiksē, kādas sugas pārstāvis ieradies. Var veidot loga listes vai sētas listes, kurās atzīmē, cik putnu iespējams pamanīt gada laikā, skatoties pa savas mājas logu vai izejot pagalmā, iesaka Ritvars. Pats, piemēram, laikā, kad dzīvoja Kuldīgā, no daudzdzīvokļu mājas balkona trijos gados saskaitīja 109 sugas.

    Barotavā var likt pārtiku, kas nav salda un sālīta, – taukus, sēklas, zirņus, pupas, sakaltušu maizi. Atkarībā no barotavā piedāvātās barības mainīsies novērojamo putnu klāsts. Piemēram, dzilnītis, dzenis un zīlītes labprāt mielojas ar taukiem, savukārt dižknābis, zaļžubīte un svilpji ēd sēklas.

    Putnu pievilināšanai var izlikt arī būrīšus. Latvijas lauku sētās bieži redzamas mājas strazdiem uzstādītas mājvietas, taču līdzīgas var piedāvāt svīrei, erickiņam, melnajam mušķērājam, kovārnim. Ja tuvumā atrodas ūdeņi – arī gaigalai un lielajai gaurai. Turklāt, novietojot putnu būrīti, ieguvums būs ne tikai iespēja vērot dabas procesus, bet arī atbrīvoties no kaitēkļiem. Lielbritānijā veikts pētījums pierāda, ka ābeļu dārzos, kur izvietoti zīlīšu būri, ir mazāk kaitēkļu nekā tajos, kur būru nav.

    Tikpat labi putnus var novērot komposta kaudzē, kur izbērti vecie āboli, ķirbju mīkstie viduči, dārzeņu mizas, dzīvnieku izcelsmes atlikumi. Šāda veida pārtika pievilina zīlītes, melnos meža strazdus, vārnas, sudrabkaijas. Vēl var skaitīt putnus, kas lido pāri pagalmam migrācijas laikā pavasarī un rudenī.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē