• Kur slēpjas azarts? 5 jautājumi par putnu vērošanu iesācējiem

    Putnu vērošana
    Ilze Šķietniece
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Ritvara Rekmaņa personiskā arhīva
    2/81. Kas nepieciešams?

    1. Kas nepieciešams?

    Lai nodarbotos ar putnu vērošanu, vajadzīgas tikai dažas lietas – binoklis, putnu noteicējs, fotoaparāts un, ja plānots doties dabā, arī piemērots apģērbs. 

    Binoklis. Izvēloties jāpievērš uzmanība lietošanas mērķim – lai tas būtu paredzēts tiešām dabas vērošanai vai medībām, nevis gājienam uz teātri. Binoklim vajadzētu spēt attēlu palielināt 8–10 reizes. Vēl nepieciešams novērtēt zīmolu. «Liela daļa ķīniešu ražotāju joprojām taisa lētus un sliktus binokļus,» komentē ornitologs Ritvars Rekmanis. Kvalitatīvākie binokļu ražotāji ir Eiropā un Amerikā. To vidū minami tādi zīmoli kā Nikon, Opticron un Hawke. Labs binoklis internetā maksā vismaz simt eiro, bet veikalā tam var būt pat 300% uzcenojums. Tas nozīmē, ka klātienē par 150–200 eiro labu binokli diez vai varēs nopirkt, brīdina Ritvars. Nopērkot mazāk kvalitatīvu produktu, pastāv risks, kam tam ātri nolūzīs plastmasas detaļas un attēls būs miglains.

    Putnu noteicējs. Grāmatnīcās var meklēt apgāda Jāņa sēta izdevumu ar mazo ērgli uz vāka. Tā cena ir aptuveni 25 eiro. «Šajā putnu noteicējā ir kvalitatīvi attēli un kartes, var lasīt gan par sugas pazīmēm, gan dzīvotnēm un biotopiem,» stāsta biologs. Putnu noteicējā publicēta informācija par aptuveni astoņsimt sugām, Latvijā no tām sastopami tikai trīs simti. Lai vienmēr nebūtu jānēsā līdzi grāmata, var izmantot arī izdevuma digitālo versiju – aplikāciju telefonā –, pie reizes noklausoties arī konkrētā putna dziesmu.  

    Iesācēja vajadzībām gana labu noteicēju klajā laidusi arī izdevniecība Zvaigzne ABC. Vēl var izmantot internetā atrodamus plakātus, ko piedāvā, piemēram, Latvijas Ornitoloģijas biedrība. 

    Fotoaparāts. Arī vajadzētu pievērst uzmanību iespējai palielināt attēlu – šajā gadījumā pat 30 reižu. Spoguļkamerai vēlams 300 mm objektīvs. «Tad gluži labi varēs saskatīt ērgli, kas sēž ozola galotnē lauka vidū, vai mazos putniņus stabu galos,» skaidro Ritvars. Protams, iesācējam, kas putnus vēro savā pagalmā, pietiks arī ar viedtālruņa kameru. 

    Apģērbs. Drēbēm vajadzētu būt tādām, lai, nodarbojoties ar putnu vērošanu, pašam nebūtu ne par aukstu, ne par karstu. Specifisku pārgājiena vai sporta tērpu uzreiz nevajag pirkt, jo apģērbs šajā gadījumā nav svarīgākais. «Es daudzas reizes esmu gājis putnus skatīties arī laķenēs,» ar smaidu piebilst Ritvars. Parasti tādas situācijas viņam gadās pa ceļam no kāda pasākuma.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē