• Pēc smagas slimības aizsaulē devies «Animācijas brigādes» dvēsele Māris Putniņš

    Sēru vēsts
    Estere Jansone
    24. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Māris Putniņš
    Foto: F64
    Māris Putniņš
    Šorīt mūžībā aizsaukts filmu studijas «Animācijas brigāde» vadītājs, leļļu mākslinieks, scenārists, producents un bērnu grāmatu autors Māris Putniņš.

    24. janvāra rītā 73 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devies animācijas filmu producents, mākslinieks, scenāriju autors un režisors Māris Putniņš. Daudzi viņu atcerēsies kā scenārija autoru un mākslinieku bērnu iemīļotajiem seriāliem «Avārijas brigāde» un «Munks un Lemijs». Putniņš bijis arī scenārija autors filmai «Latvietis» un pilnmetrāžas filmai «Trīs musketieri» un vairākām lugām, kā arī ilustrējis bērnu grāmatas.

    Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītāja Marta Bite Māri Putniņu raksturo kā vienu no Latvijas kino daudzpusīgākajiem talantiem: «Māris Putniņš savu karjeru sāka 1970. gadu vidū spēlfilmās kā aktieris. 1980. gados viņš uzsāka stabilu darbu Latvijas leļļu animācijas tradīcijas kopšanā, un kopš 1991. gada ir iznākušas vismaz 30 īsfilmas ar slaveno zīmolu «Avārijas brigāde». Māris Putniņš ir bijis arī producents un scenāriju autors arī kolēģu filmā, tai skaitā nesen iznākušajai pilnmetrāžas animācijas filmai «Lielais Indriķis», kas mums ir arī nominēta «Lielajā Kristapā».»

    Māris Putniņš beidzis Valsts Leļļu teātra aktieru studiju, mācījies Valsts Mākslas Akadēmijā (1968) un Liepājas Pedagoģijas institūtā (1983). Strādājis Liepājas teātrī laikā no 1973. gadam līdz 1985. gadam, atveidojis 69 lomas. Rīgas Kinostudijas leļļu filmu studijā strādājis no 1985. līdz 1991. gadam. Kopš 1991. gada bijis animācijas studijas «Animācijas Brigāde» vadītājs un producents.

    Ar smeldzīgu ziņu, atvadoties no tēta, dalījusies arī Māra Putniņa meita.

    Par izcilu radošo ieguldījumu kultūrā un leļļu animācijas kino Māris Putniņš godalgots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

    Māris Putniņš vēl šogad nominēts nacionālajai kino balvai «Lielais Kristaps» kā labākais animācijas filmas mākslinieks par filmu «Lielais Indriķis», bet pati filma pretendē uz labākās animācijas filmas balvu. Filmu bezmaksas seansā izrādīs 3. februārī kinoteātrī «Splendid Palace».

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē