• Latvijas sirmgalvji aicināti piedalīties aptaujā par vientulību

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai atrastu veidus, kā mazināt senioru vientulību, biedrība Latvijas senioru kopienu apvienība (LSKA) uzsākusi senioru anketēšanu: Vai ciešat no vientulības, un kas jādara, lai vientulības sajūtu kliedētu? Anketēšana apvienības pasākumos un mājaslapā www.lskapvieniba.lv turpināsies līdz vasaras beigām, un tās rezultātus nodos arī Labklājības ministrijai.

    LSKA valdes priekšsēdētājas vietniece Lilita Kalnāja norāda, ka viens no būtiskākajiem senioru labbūtības aspektiem ir viņu emocionālā labsajūta, kas daudzu senioru vērtību skalā stāv augstāk par finansiālo labklājību un arī veselības problēmām.

    «Priekšstats, ka gados veciem cilvēkiem neko vairāk par iztikai pietiekamiem līdzekļiem, televizoru un bērnu vai mazbērnu apciemojumu ik pa laikam nevajag, ir maldīgs un pat senioru veselībai bīstams.

    Ja dzīves novakars tiek pavadīts lielākoties četrās sienās, seniorus māc vientulība, depresija un aktivizējas arī dažādas veselības problēmas,» saka Lilita Kalnāja. Socializācija ir ļoti nepieciešama, tādēļ būtiska gan nevalstisko organizāciju iesaistīšanās senioru ikdienas aktivitāšu dažādošanā un komunikācijas veicināšanā ar citiem senioriem, gan arī pašvaldību organizētie pasākumi. Tomēr LSKA ieskatā senioru vientulības kliedēšanai, jo īpaši attālākajos Latvijas reģionos, ar pašreizējiem pasākumiem ir par maz un līdztekus īstenotajām aktivitātēm būtu nepieciešama lielāka pašvaldību un sociālo dienestu iesaiste, kā arī plaša senioru dienas centru tīkla izveide. 

    «Ar anketēšanas palīdzību cenšamies izzināt, kādās aktivitātēs seniori vairāk vēlētos piedalīties, un iespēju robežās tās arī īstenosim. Par anketēšanas rezultātiem rudenī informēsim arī Labklājības ministriju, jo vientulība ir kā vēzis, kas saīsina senioru mūžu. Ne velti zinātnieki to atzinuši par tikpat bīstamu draudu veselībai kā smēķēšana un alkoholisms,» norāda LSKA priekšsēdētājas vietniece.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē