• Pārsteidzoši jaunumi par vīru, kurš sašāva Slovākijas premjeru. Ko saka dēls, draugs un bibliotekāre?

    Politika
    Marta Kalniņa
    16. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock, X
    Gaišā dienas laikā 15. maijā, dodoties uz tikšanos ar Slovākijas pilsētas Handlovas iedzīvotājiem, tika sašauts Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Aizdomās par šo noziegumu tiek turēts dzejnieks.

    Aizturēts 71 gadu vecs dzejnieks

    Ļaudis bija sapulcējušies pie Handlovas kultūras nama, lai tiktos ar Slovākijas premjerministru Robertu Fico, kad pēkšņi atskanēja šāvienu troksnis. Kāds vīrietis raidījis četrus mērķētus šāvienus Fico virzienā, ievainojot viņu krūtīs, vēderā un plecā. Fico apsargi steigšus aiznesa premjeru uz automašīnu. Sākumā viņš nogādāts vietējā slimnīcā, pēc tam ar helikopteru – slimnīcā Banska Bistricā, kur viņu operēja. Lai gan premjera stāvoklis tika raksturots kā kritisks, mediķiem izdevās glābt Fico. Šorīt premjerministrs nācis pie samaņas.

    Iespējamais šāvējs pēc asiņainā uzbruka tika aizturēts. Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova šo faktu apstiprināja, taču plašākus oficiālus komentārus par viņa personību nesniedza. Slovākijas prese vēsta, ka tas esot 71 gadu vecais dzejnieks Jurajs Cintula. Aculiecinieki stāsta, ka īsi pirms uzbrukuma Cintula bijis kopā ar ļaudīm, kuri gaidījuši premjeru pie kultūras nama. Kad Roberts Fico parādījies,

    dzejnieks iesaucies: «Robo, nāc šurp!» Uzreiz arī esot sācis šaut.   

    Ko saka dzejnieka dēls?

    Aizdomās turamais dzīvojot valsts rietumu daļā – Levicē, un speciāli ieradies Handlovā, lai veiktu atentātu pret premjeru. Ikdienā Cintula, kurš izdevis vairākus dzejas krājumus, strādājis apsardzē, kur arī esot iemanījies veikli rīkoties ar ieroci. Cintula atklāti paudis nepatiku un pat naidu pret Slovākijas premjerministru, darījis to arī sociālajos tīklos.

    Slovākijas mediji atraduši viņa dēlu, kurš esot satriekts par notikušo, taču neslēpa – tēvam bijusi ieroča nēsāšanas atļauja un šaujamais. Viņam neesot bijis nekādu psihisku noviržu. Dēls pauda, ka Jurajs arī nekad iepriekš nav runājis par to, ka vēlētos uzbrukt kādam politiķim.

    Arī Cintulas paziņa medijiem apstiprināja, ka dzejniekam bijis šaujamais, taču pat ļaunākajos sapņos nespētu iedomāties, ka viņš to liks lietā. «Es nespēju noticēt pat tad, kad ieraudzīju viņu bildēs no notikuma vietas. Viņš gan bija redzams tikai no mugurpuses. Taču es negribu viņu nosodīt.

    Viņš gan dažkārt komentēja kaut ko, kas viņam valdības darbā nepatīk, taču vakar notikušais mums visiem ir šoks…»

    «Es nedzīvoju tā, kā citi…»

    Pēc šāvēja aizturēšanas internetā nonācis video, kurā Jurajs, skatoties kamerā, saka: «Es nepiekrītu valdības politikai.» Šis notikums ir šausminošs un nosodījumu tam pauduši vairāku valsti līderi, tostarp Latvijas prezidents, taču Slovākijā uzvirmojušas bažas, ka Cintulas rīcība dažos sabiedrības slāņos tiek attaisnota un pat apbrīnota.  

    Juraja Cintulas ģimene un paziņas nespēj noticēt, ka viņš pastrādājis ko tādu.
    Juraja Cintulas ģimene un paziņas nespēj noticēt, ka viņš pastrādājis ko tādu.

     

    Cintula kopā ar sievu regulāri apmeklējis literāro klubiņu Duga, kura organizētie vakari noritēja bibliotēkā. Bibliotekāre raksturo Cintulu kā pieklājīgu, ļoti klusu un mierīgu cilvēku. Taču viņa dzejoļi gan neesot tādi. Literatūras kritiķi tos nodēvējuši par trauksmainiem un dumpinieciskiem. Kāds pēc asiņainā notikuma atsauca atmiņā vienu no Juraja dzejoļiem, kurā ir rindas: «Jūs sapnī mani stipri sitāt. Sapnī. Mani tiesāja ļaudis par to, ka raisu dusmu viļņus un vētras. Es dzīvoju ne tā, kā citi. Sapnī. Es nosēdēju septiņus gadus cietumā. Un izcietu mūža ieslodzījumu. Sapnī.

    Mani pakāra un nocirta galvu.»

    Iestājies pret vardarbību

    Izdevums Aktuality vēsta, ka 2016. gadā Cintula sācis strādāt par apsargu lielveikalā Levicē. Darba pienākumus pildījis labi, un reiz pats kļuvis par uzbrucēja upuri. Viņam uzbruka kāds vīrietis narkotiku reibumā. Pēc šī notikuma dzejnieks kopā ar vairākiem citiem apsargiem nodibināja Kustību pret vardarbību. Cintulam ir arī savus YouTube kanāls, kuru viņš izveidoja pirms 10 gadiem. Tajā gan ir tikai trīs video, un vienā no tiem viņš paziņo, ka Kustība pret vardarbību esot jauna politiska partija, kuras mērķis ir novērst vardarbību sabiedrībā, mazināt naida izplatīšanos un izbeigt karus Eiropā.

    Izdevums Republika vēsta, ka Cintula bijis opozīcijas partijas Progresīvā Slovākija atbalstītājs. Pēc uzbrukuma premjerministram frakcija paziņojusi, ka uz nenoteiktu laiku aptur savu darbību. Savukārt slovāku rakstnieku savienība paziņojusi, ka anulē Juraja Cintulas biedra statusu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē