• «Mans aicinājums, ja tikšu nogalināts.» Navaļnija pēdējā uzruna

    Aleksejs Navaļnijs
    Estere Jansone
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Vakardien, 16. februārī, pasauli satricināja ziņa, ka, ļoti iespējams, ticis nogalināts Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. Viņš šādu Krievijas soli jau labi apzinājās.

    Krievijas varasiestādes piektdiena pavēstīja, ka Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā cietumā Galējos Ziemeļos, miris. Lai gan šī ziņa pamatīgi satrieca pasauli un kārtējo reizi izgaismoja Krievijas brutālo pieeju varai neērtajiem cilvēkiem, šis notikums gan nebija pārsteidzis pašu Navaļniju. Viņš zināja, ka šāds varētu būt viņa dzīves noslēgums.

    2022. gada dokumentālajā filmā «Navaļnijs», pats opozicionārs uzrunājis skatītājus, it īpaši, krievu tautu ar drosmīgu vēsti situācijā, ja viņš tiek nogalināts. «Jūs nedrīkstat padoties. Ja viņi [Krievijas vara] ir nolēmuši mani nogalināt, tas nozīmē, ka mēs esam īpaši spēcīgi. Mums vajag izmantot šo spēku un nepadoties. Mums ir jāatceras, ka kopā mēs esam milzīgs spēks, kas šobrīd tiek apspiests. Patiesībā mēs nemaz neapzināmies, cik spēcīgi mēs esam. Lai ļaunums uzvarētu, tam ir nepieciešams, lai cilvēki neko nedarītu un klusētu. Tieši tāpēc neesat neaktīvi!»

    Reaģējot uz Alekseja Navaļnija nāvi, ANO aicinājusi Maskavu izbeigt vajāšanas. ANO Cilvēktiesību augstā komisāra birojs (OHCHR) «vairākkārt paudis nopietnas bažas saistībā ar Navaļnijam izvirzītajām apsūdzībām un viņa atkārtotu apcietināšanu, kas, pēc visa spriežot, bija patvarīga», norādīja birojs.

    «Ja kāds nomirst valsts ieslodzījumā, tad pieņēmums ir, ka atbildīga ir valsts. Atbildība, ko var atspēkot tikai ar neitrālu, rūpīgu un caurredzamu neatkarīgas struktūras veiktu izmeklēšanu,» paziņojumā apliecināja OHCHR preses sekretāre Liza Trosela. «Mēs mudinām Krievijas varasiestādes nodrošināt, ka šāda ticama izmeklēšana tiek veikta,viņa piebilda.» Trosela arī mudināja Maskavu «izbeigt politiķu, cilvēktiesību aizstāvju un žurnālistu vajāšanu».

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē