• Kas īsti dzīvos smalkajā Andrejsalā? Svinīgi atklāj topošās «latviešu Dubaijas» maketu

    Andrejsala
    Estere Jansone
    23. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: X/Ēriks Stendzinieks
    22. maijā smalkā pieņemšanā, klātesot politiķim Aināram Šleseram un arābu uzņēmējam Mohamedam Ali Alabbaram, tika prezentēts Rīgas krastmalas attīstības projekts «Riga Waterfront». Tiesa, rīdziniekus nopietni satraucis projekta apmērs un apbūves plāni.

    Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmums «Eagle Hills Properties» plāno Andrejsalas krastmalā ieguldīt trīs miljardus eiro. Projekta ietvaros Daugavas krasts tiks apbūvēts piecu kilometru garumā, izveidojot jaunu apdzīvojamu teritoriju Rīgas centrā.

    Rīgai būs jāsarauj ar demogrāfiju

    Projektā plānots, ka tajā varēs dzīvot vairāk nekā 30 000 iedzīvotāji – Andrejsalā taps dzīvokļu mājas ar kopumā vairāk nekā 8000 dzīvokļiem. Plānotas arī viesnīcas ar vairāk nekā 1000 viesmīlības piedāvājumiem – slidotavām, modernu kruīzu termināli, plašu iepirkšanās centru un publiskajiem laukumiem. Projektā paredzēts, ka vecās elektrostacijas teritorija pārtaps par tirdzniecības vietu un gastronomijas centru. 

    Šie plāni nudien satraukuši rīdziniekus – sociālajos tīklos ļaudis pasvītro šā brīža dramatisko demogrāfijas jautājumu, turklāt daudzi uzdod jautājumu – kā vietējie iedzīvotāji spēs atļauties dzīvokli arābu uzņēmuma projektētajos, lepnajos namos?

    Pie skeptiķiem pievienojas arī bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaitis, kas atzīmē, ka uzņēmuma plānos ir tikpat kā likvidēt visas zaļās zonas un atstāt vietu ēkām.  

    Savukārt uzņēmuma  «Eagle Hills Properties» īsajos Instagram stāstiņos atklājusies kāda aizdomīga detaļa. Tajā uzņēmēji publicējuši bildi ar Daugavu un uzrunājuši Ēģiptes pilsoņus. «Un visiem ēģiptiešiem: Investējot Rīgas krastmalā, projekts dos jums iespēju iegūt Eiropas Savienības uzturēšanās atļauju,» teikts uzņēmuma «Eagle Hills Properties» uzteikumā. 

    Šleseram izdevīgs projekts

    Iepriekš jau ziņots, ka Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar AAE parlamentu vadītājs Ainārs Šlesers (LPV), kura ģimenes uzņēmums ir ieinteresēts AAE investora Alabbara iecerētajā Andrejsalas apbūves projektā, dažādos līmeņos mēģinājis steidzināt investīciju aizsardzības līguma noslēgšanu ar AAE, kura esošajai redakcijai Latvijas puse nepiekrīt, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums de facto.

    Sarunas par investīciju aizsardzības līgumu ar AAE sāktas 2017.gada nogalē, bet vienošanās nav panākta. «de facto» zināms, ka līgumprojektā strīdus piedāvāts risināt privātās šķīrējtiesās, kas nav Latvijas interesēs un kam Latvija nepiekrīt.

    Alabbara uzņēmumam «Eagle Hills Waterfront Holdings» pieder 65% Andrejsalas projekta īstenotājas SIA «Riga Waterfront» daļu, bet 35% daļu īpašniece ir SIA «NĪ Holdings». Puse šī uzņēmuma pastarpināti pieder «Rietumu bankas» līdzīpašniekam Leonīdam Esterkinam, bet otra puse līdzīgās daļās – Šlesera un Andra Šķēles ģimeņu uzņēmumiem, liecina Firmas.lv dati.

    Uzņēmējs draudzējas ar Kadirovu un Lukašenko

    Raidījums atgādina, ka Alabbara projektus saista vērienīgu investīciju solījumi, viņam ir siltas attiecības ar tādiem diktatoriem kā Aleksandrs Lukašenko un Ramzans Kadirovs, kas bijis viesis arī Alabbara dēla kāzās. Publikācijas liecina, ka Alabbara miljardu projektus vairākās valstīs vieno arī tas, ka tie atrodas pie ūdens, tiem nodrošina valsts vai pašvaldību atbalstu un tos pavada dažādi skandāli. Tā tas noticis gan Serbijā, gan Albānijā, gan Horvātijā, kur Zagreba no projekta atteikusies. Šopavasar paziņots par investīciju plāniem arī Ungārijā.

    Jau ziņots, ka Valsts drošības dienests (VDD) ir veicis potenciālā Andrejsalas investora līdzšinējās darbības izvērtējumu un nav konstatējis Alabbara radītus riskus Latvijas nacionālajai drošībai.

    Dienests par šo savu vērtējumu ir informējis gan Rīgas domi, gan valsts augstākās amatpersonas.

    2021.gada sākumā saskaņā ar Čečenijas valsts teleradiokompānijas Groznija vēstīto, Čečenijas prokremliskais līderis Kadirovs vizītes laikā AAE ticies ar Alabbaru, kurš paziņojis, ka jau sen gaidījis tikšanos ar Čečenijas vadoni un nosaucis viņu par savu brāli. Tāpat viņš informējis par savu vēlmi apmeklēt Čečeniju kopā ar ģimeni. Investors arī norādījis, ka biznesa kontakti ar Čečeniju, pirmkārt, balstās draudzībā ar Kadirovu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē