• Jaunos automehāniķus aicina piedalīties starptautiskajā konkursā «Young Car Mechanic 2023»

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    28. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Starptautiskais konkurss «Young Car Mechanic» tehnisko skolu audzēkņiem dod iespēju parādīt zināšanas, prasmes un iemaņas izvēlētajā profesijā, bet nacionālajā un starptautiskajā finālā ļauj darboties ar modernākajām tehnoloģijām, auto detaļām un instrumentiem, informē «Inter Cars Latvija» mārketinga vadītājs Armands Umbraško.

    “Inter Cars Latvija” organizētajā “Young Car Mechanic 2023” pirmā atlases kārta norisināsies jau janvāra vidū tiešsaistē, tāpēc interesenti ir aicināti sekot līdzi datumam, kad būs izsludināta reģistrācija pirmajai kārtai tīmekļa vietnē https://www.jaunaisautomehanikis.lv . Projekta kopējais balvu fonds ir plānots virs 75 tūkstoši eiro.

    “Konkursa galvenie mērķi ir veicināt automehāniķa profesijas popularitāti un kvalitāti, dalīties pieredzē, mācību metodēs, veicināt sadarbību starp darba devējiem un izglītības iestādēm, kā arī iepazīstināt izglītojamos ar jaunākajām tehnoloģijām un nākamajiem darba devējiem. Tas ir “Inter Cars Latvija” kā viena no lielākajiem Latvijas un Eiropas auto nozares uzņēmumiem devums jomas attīstībai un uzlabošanai,” skaidro Umbraško.

    Kopumā starptautiskajā konkursā ik gadu iesaistās vairāk nekā 3000 topošo automehāniķu, un sešpadsmit gados tas ar automehāniķa profesijas apguvi saistīto tehnisko skolu audzēkņiem kļuvis par nozīmīgāko gada notikumu.

    Umbraško stāsta, ka līdz ar konkursa nonākšanu “Inter Cars Latvija” paspārnē tas ir būtiski audzis un attīstījies. Ja 2022. gadā tajā piedalījās deviņas Eiropas valstis, tad sagaidāms, ka nākamjā gadā starptautiskajā finālā tām pievienosies vēl divas – Grieķija un Slovēnija.

    Paredzams, ka starptautiskajā finālā satiksies labākie jaunie mehāniķi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Slovākijas, Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Horvātijas, Grieķijas un Slovēnijas. Diemžēl arī 2023. gadā konkursā neredzēsim Ukrainas pārstāvi, jo, lai arī ukraiņi seko līdzi visām konkursa norisēm, piedalīties tajā viņiem neļauj valstī notiekošais karš.

    Latvijas jauniešu vidū konkurss “Young Car Mechanic” gūst arvien lielāku popularitāti, un to apliecina arī tas, ka pērn Latvijā pirmajā kārtā konkurss pulcēja rekordlielu dalībnieku skaitu – 343 jaunos automehāniķus.

    Konkursa pirmajā un otrajā kārtā jaunieši demonstrēs savas teorētiskās zināšanas, labākos desmit gaidīs dalība nacionālajā finālā Latvijā, savukārt tā uzvarētājs dosies uz starptautisko finālu, kuru jau otro gadu pēc kārtas uzņems Ungārija.

    2022. gada uzvarētājs dzīvi vēlas saistīt ar automobiļiem

    Pērnā gada konkursa uzvarētājs Gustavs Bergmanis pašlaik mācās Rīgas Tehniskās koledžas (RTK) ceturtajā kursā. Apgūt automehāniķa profesiju puisis izlēma, jo kopš bērnības patīk visas tehniskās lietas, arī mašīnas vienmēr ir interesējušas un viņš gribēja vairāk uzzināt, kā viss strādā un darbojas. RTK iestāties bija viegli, jo pamatskolā Gustavam bija labas atzīmes.

    Sākot mācības, Gustavu izbrīnīja tas, ka bija diezgan daudz tā dēvētā materiāla mācība, proti, bija jāmācās par metāliem, kas izmantoti ražojot automobiļus. Taču beigās viņš apguva visu nepieciešamo.

    Trešajā kursā viņš pēc RTK pasniedzējas Sanitas Eihmanes pamudinājuma pieteicās konkursam “Young Car Mechanic”.

    Pēc viņa teiktā, īpašas gatavošanas konkursam nebija – tika liktas lietā tas, ko viņš jau zināja un ko jau bija iemācījies koledžā un praksē.

    Runājot par konkursa uzdevumiem, viņš stāsta, ka tie bija tādi, ar kuriem ikdienā saskaras ikviens autoservisā strādājošais. Piemēram, eļļas maiņa, defektēšana jeb bojājumu meklēšana agregātos un detaļās, lai noteiktu to tehnisko stāvokli un derīgumu turpmākai ekspluatācijai, gaismu regulācija u.tml.

    Pēc uzvaras nacionālajā konkursā Gustavs Bergmanis devās uz starptautisko finālu Ungārijā. Lai gan puisis labi pārvalda angļu valodu, sākumā bijis sarežģīti pārslēgties uz terminoloģiju svešvalodā. Taču viņš tika galā diezgan veiksmīgi un starptautiskajā finālā izcīnīja septīto vietu.

    Tiem, kuri piedalīsies 2023. gada konkursā “Young Car Mechanic”, Gustavs novēl padomāt divreiz, pirms kaut ko darīt. “Ja šķiet, ka kāds uzdevums nav iespējams vai ļoti sarežģīts, patiesībā risinājums tai problēmai varētu būt ļoti vienkāršs. Tikai vajag minūti ilgāk padomāt, nevis tērēt laiku darot kaut ko lieku,” padomā dalās iepriekšēja gada Latvijas labākais jaunais mehāniķis.

    Gustavs arī iesaka pirms konkursa aprunāties ar skolotājiem, kā arī aizbraukt uz kādu auto servisu.

    Kas attiecas uz pašu Gustavu, tad puiša tālākie dzīves plāni ir saistīti ar automobiļiem, jo tā ir viņa sirdslieta.

    Gatavojas arī organizatori

    Konkursam gatavojas ne tikai jaunie mehāniķi no visas Latvijas, bet arī organizatori. “Young Car Mechanic 2023” organizatora “Inter Cars Latvija” mārketinga nodaļas vadītājs Armands Umbraško norāda, ka noritējis intensīvs darbs pie teorētisko jautājumu bāzes uzlabošanas un papildināšanas.

    “Piegādātāji un “Inter Cars” partneri, ar kuriem sadarbojamies “Young Car Mechanic” ietvaros, sūta jaunus, arvien “āķīgākus” jautājumus, savukārt mēs tos apkopojam un adaptējam visu dalībvalstu valodās. Teorētiskā daļa attīstās un turpinās attīstīties arī turpmāk. Tests ir pirmais siets, caur kuru tiek “izsijāti” konkursa dalībnieki, un tas tāpat kā līdz šim notiks attālināti,” pauž Umbraško.

    Atbildes uz otrās kārtas testa jautājumiem dalībniekiem būs jāsniedz rakstiski žūrijas klātbūtnē. Tas ļaus maksimāli izlīdzināt visu otrajā kārtā tikušo konkursantu iespējas, kā arī padarīs šo kārtu caurspīdīgāku.

    “Līdz ar to varam teikt, ka atkal atgriežamies  pie ritējuma, kas bija pirms pandēmijas, un pie pārbaudītām vērtībām, jo mūsu uzdevums ir atrast labāko jauno automehāniķi,” uzsver Umbraško.

    Kopējais sagatavoto jautājumu klāsts ir ļoti plašs, katra konkursa dalībvalsts izvēlas profesionāli tehnisko skolu mācību programmām atbilstošākos.

    Visās valstīs konkursa partneri piedāvā vienotus, savā ziņā universālus uzdevumus, jo izglītības sistēmas ir ļoti atšķirīgas, visur ir savi noteikumi, kādus praktiskos darbus attiecīgā vecuma jaunieši pēc savas valsts mācību programmas apguves ir tiesīgi veikt un kādus ne.

    “Tādēļ arī starptautiskajam finālam domātie uzdevumi ir jāsagatavo tā, lai tie atbilstu visu šo valstu mācību formātam un neprasītu specifiskas zināšanas. Piemēram, attiecībā uz elektromobiļiem, kuras attiecīgā līmeņa profesionālās izglītības iestādēs vēl netiek apgūtas,” skaidro “Inter Cars Latvija” mārketinga nodaļas vadītājs.

    Konkursa pirmā kārta – attālinātais tests – norisināsies jau janvāra vidū, tajā aicināti piedalīties visi interesenti, kuri Latvijas tehniskajās skolās apgūst automehāniķa profesiju.

    Otrā kārta notiks martā izstādē “Skola 2023”, Starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala”, bet nacionālais fināls gaidāms marta beigās vai aprīļa sākumā. Savukārt starptautiskais konkurss “Young Car Mechanic 2023”, visticamāk, līdzīgi kā pērn, arī šogad startēs jūnija beigās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē