• FOTO: Rīgas cirkā sākta masīvkoka kupola konstrukcijas montāža

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    17. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sākta vēsturiskās Rīgas cirka ēkas jaunā kupola montāža no CLT («Cross Laminated Timber») jeb krusteniski līmētajiem koka paneļiem, ko veic SIA «Nordberg Constructio», aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

    Plānots, ka paneļu uzstādīšana tiks pabeigta līdz marta vidum.

    «Nordberg Constructio» pārstāvji atzīmē, ka Rīga cirka kupols ir viena no svarīgākajām 1888.gadā celtās cirka ēkas sastāvdaļām – tam ir gan simboliska un arhitektoniska nozīme, gan praktisks pielietojums, jo kupolu izmanto gaisa akrobāti un vingrotāji. Iepriekšējā cirka kupola konstrukcija bija veidota no dzelzceļa sliedēm, bet tagad tā atradīsies zem jaunā kupola kā dekoratīvs, vēsturisks elements.

    Jauno kupolu veidos kopumā 64 CLT paneļi, kas izkārtoti divos līmeņos – gan apakšējā, gan augšējā katrā pa 32. Katrs apakšējā līmeņa panelis sver apmēram 1,7 tonnas, bet otrajā līmenī izvietotie paneļi katrs sver apmēram vienu tonnu. 

    CLT ir industriāli ražoti masīvkoka paneļi, ko veido plaknē vairākās kārtās salīmēti perpendikulāri viens otram novietoti dēļi. Cirka kupolam paredzētos paneļus veido septiņas dēļu kārtas. CLT paneļiem ir augsta strukturālā stiprība un stabilitāte, ko apliecina arī cirka kupola plānotā nestspēja 70 tonnu, klāsta «Nordberg Constructio» pārstāvji.

    Rīgas cirka ēka, kas atrodas Merķeļa ielā 4, būvēta 1888.gadā, un līdz šim tai nekad nav ticis veikts kapitālremonts. Pārbūves projekts, kas ietver siltumizolācijas darbus un ēkas energoefektivitātes paaugstināšanu sākts 2021.gada vasarā un plānots līdz 2022.gada augustam. 

    Projektā paredzēta arēnas pārbūve, izveidojot kupola balsta konstrukcijas un gaisa akrobātikas iekares punktus. Vēsturiskās konstrukcijas tiks saglabātas kā pastāvoša vēstures liecība. Tiks veikti energoefektivitātes, siltumizolācijas un ventilācijas darbi, tostarp arēnā izbūvēta siltā grīda. Paredzēta arī daļēja fasādes atjaunošana. 

    Pērn maijā Rīgas cirka atklātajā konkursā par vēsturiskās ēkas Merķeļa ielā, Rīgā, pārbūvi par uzvarētāju tika atzīta personu apvienība «Aidaco Group», kas minētos darbus veiks par 3 873 650 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

    «Firmas.lv» liecina, ka pilnsabiedrības «Aidaco Group» amatpersonas un dalībnieki ir SIA «Kodols M» un SIA «Aidaco Construction». Pilnsabiedrības gada pārskati par 2018., 2019. un 2020.gadu nav pieejami. Savukārt patiesais labuma guvējs ir Valdis Koks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē