• Drošas skaistuma procedūras. Kā neuzķerties uz viltvāržiem?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojoties vasarai, mēs dažkārt kritiskāk aplūkojam sevi spogulī, un tā vien rodas vēlme izmantot kādu skaistumkopšanas procedūru savā labā. Diemžēl mums tās piedāvā arī daudzi vieglas peļņas tīkotāji, izmantojot prasībām neatbilstošas un pat bīstamas iekārtas. Tāpēc, pirms apmeklē kādu lētāku skaistuma klīniku vai lāzerepilācijas salonu, – pārbaudi!

     1. solis

    Noskaidro iestādes statusu.

    Vai tā ir ārstniecības iestāžu reģistrā? Meklē: https://registri.vi.gov.lv/air.

    Vai tā ir skaistumkopšanas iestāžu reģistrā? Meklē: www.vi.gov.lv/lv/registri-un-datubazes.

     2. solis

    Noskaidro speciālista kvalifikāciju – vai viņš vispār ir tiesīgs darīt to, ko sola.

    Vai tavs izraudzītais speciālists ir ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā? Vai viņam ir sertifikāts pamatspecialitātē (piemēram, dermatologs, plastikas ķirurgs)? Mekl­ē: http­s://registri.vi.gov.lv/apd.

    Vai viņam kā ārstniecības personai ir sertifikāts, kas apliecina selektīvās fototermolīzes un ablatīvās lāzerķirurģijas metodes apgūšanu? Meklē: https://lema.lv/doctors/

    M63 – šis kods nozīmē, ka viņš ir tiesīgs estētiskajā medicīnā izmantot botulīna toksīna preparātus.  

    M64 – šis kods apliecina, ka viņš drīkst lietot biomateriālu estētiskajā medicīnā.

    M56 – šis kods ļauj veikt procedūras ar augstas jaudas lāzeriekārtām, tai skaitā veikt lāzerepilāciju.

    Kāpēc tas tik svarīgi? Ja lāzeriekārta tiks lietota nepareizi vai neatbilstoši taviem parametriem, procedūras efektivitāte samazināsies vai arī procedūra var nodarīt nopietnu kaitējumu tavai veselībai un izskatam. Ja procedūras laikā tev parādās, piemēram, apdegums, alerģiska reakcija, lēkme, speciālistam jāspēj sniegt atbilstoša medicīniskā palīdzība. Ārstniecības iestāde katru gadu par ārstniecības personām maksā ikgadēju ārstniecības riska fonda maksājumu. No šiem līdzekļiem tu varēsi pretendēt uz atlīdzību, ja tavai dzīvībai vai veselībai būs nodarīts kaitējums un tu vēlēsies kompensēt izdevumus, kas saistīti ar ārstniecību.

     3. solis

    Pārliecinies par iekārtu drošību, ar kurām tev tiks veiktas procedūras.

    Vai ir CE marķējums? Tas  tiek izmantots, lai pierādītu, ka marķētā iekārta atbilst Eiropas Savienības direktīvām par veselību un drošību vai vides aizsardzību.

    Vai ir uzlīme par ikgadējo drošības pārbaudi? Ja iekārtas tehniskais stāvoklis nav pienācīgi pārbaudīts, gan tava, gan procedūras veicēja veselība ir apdraudēta.

    Kas ir iekārtas ražotājs, tās izcelsme, un kādas ir atsauksmes tīmeklī? Paļaujoties uz iekārtu, kuras izcelsmi nav iespējams pārbaudīt vai arī ražotājs neraisa uzticību, tu labākajā gadījumā riskē ar neapmierinošu procedūras rezultātu un liekiem izdevumiem, sliktākajā – ar savu veselību un ārieni.

     4. solis

    Nekautrējies, esi modra – seko līdzi drošības pasākumiem procedūras laikā.

    Vai tiek izmantoti aizsarglīdzekļi – brilles, acu aizsargi un citi? Lāzera stars var nodarīt neatgriezeniskus bojājumus acīm, ja, veicot procedūru, netiek ievēroti visi nepieciešamie drošības pasākum­i.

    Vai tiek veikti ieraksti tavā klienta kartē? Lāzerepilācija ir dermatoloģiska procedūra, kuras norisei jābūt fiksētai dokumentā. Tas ir pierādījums, ka tāda notikusi!

     5. solis

    Kad norēķinies par pakalpojumu, tev pretī jāsaņem kases čeks vai maksājuma apliecinājuma dokuments.

    Tas ir pierādījums par pakalpojuma saņemšanu. Ja procedūra būs nodarījusi kaitējumu tavai veselībai, tu ar šo apliecinājumu varēsi pierādīt, ka pakalpojums sniegts, un vērsties Veselības inspekcijā, lai tiktu izskatīta kompensācijas izmaksa no Ārstniecības risku fonda.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē