Eksotiskas jūras veltes tepat Tūjā – Edija Smilgas izcilā pavārmāksla jūras krastā
Jūras velšu gatavošanas entuziasts Edijs Smilga saka – dzīvojot pie jūras, pašam neķert un neēst zivis būtu grēks! Mūsu vakars aizrit Tūjas pludmalē, Edija paša iekārtotā atpūtas zonā. Skan mūzika, smaržo butes, vīns un dilles. Viņš gatavo, mēs – baudām.
Foto: Ieva Andersone
Vispār Edija dzīve šķiet mazliet eksotiska. Iedomājieties, jūs dzīvojat pie pašas jūras un jums ļoti, nu, ļoti garšo zivis. No rītiem ceļaties agrāk, noķerat dienas lomu sev un ģimenei, dārzā saplūcat garšaugus un pats ar prieku pagatavojat izcilu maltīti. Vai tā nav idille? Protams, ēst gatavot ir jāpatīk, bez tā nekādi. Un Edijam patīk.
Ar savu aizrautību un lielisko gatavošanas prasmi viņš jau kļuvis zināms tuvākā un tālākā apkārtnē – šovasar faktiski nav bijis dienas, kurā viņš nebūtu gatavojis maltīti draugiem, paziņām un arī iepriekš nesatiktiem cilvēkiem, kas, uzzinot par enerģiskā tūjieša aizrautīgo ēst gatavošanas prasmi, uzaicina gatavot privātā pasākumā.
Edijs zivis uz grila gatavo jau kopš bērnības, viņam vienmēr paticis garšīgi paēst un bijusi interese arī par pavārmākslu. Gribējis izmācīties par pavāru, tomēr tolaik bijušas citas prioritātes, tāpēc var teikt, ka visu, ko Edijs šodien rada, viņš iemācījies pats – ļoti daudz neformālā gaisotnē gatavojot draugiem un paziņām, laika gaitā eksperimentējot un izkopjot receptes līdz pilnībai. Kad jāuzstājas draugiem, Edijs visbiežāk gatavo eksotiskas jūras veltes – garneles, mīdijas, jūras ķemmītes. Taču ikdienā, mājās gan viss esot vienkārši.
«Vasarā pārtieku no ugunī ceptiem jaunajiem kartupeļiem, tajā pašā dienā ķertām kūpinātām vai grilētām zivīm un dārza zaļumiem. Man neko citu nevajag!» galdā ceļot aromātisku mīdiju bļodu, smejas Edijs.