• Tieši īstajā laikā! Pipars pastāsta, kā garšīgi paēst «pa lēto»

    Padomi
    Lauma Lapsa
    11. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rojs Puķe.
    Foto: no privātā arhīva
    Rojs Puķe.
    Nav jāpelna tūkstoši, lai ikdienā varētu uzburt gardas maltītes. Kulinārijas blogeris Pipars zina, kā virtuvē saimniekot gudri un izdevīgi, un gatavs šīs viltības atklāt arī citiem.

    Rojs Puķe, kurš vairāk zināms kā Pipars, nupat laidis klajā savu otro recepšu grāmatu «Piparēdiens 2», kurā atrodamas neparastas un viegli pagatavojamas ēdienu receptes, kuras nesit pa kabatu. Laikā, kad pārtikas cenas ar katru dienu tikai aug, tam ir liela nozīme. Pipars ir pārliecināts, ka garšīgi paēst var arī par ļoti niecīgiem līdzekļiem. Reiz jaunietis pat veicis eksperimentu. «Izaicināju pats sevi – mēģināju noskaidrot, vai par diviem eiro var pagatavot dažādus ēdienus vairākām dienām. Gāju uz veikalu, skatījos akcijas un domāju, kā dažādus produktus sakombinēt kopā. Garšīgākais ēdiens bija cālis, kas maksāja 1 eiro un 80 centus. No tā es varēju pagatavot maltīti vairākiem cilvēkiem,» atceras Pipars. «Produkti, kurus par draudzīgām cenām var atrast veikalos, ir rīsi, kartupeļi, gaļa un tomāti. Tos var izmantot gan klasiskākos ēdienos, gan eksperimentos. Ir cilvēki, kas gaļu gatavo arī pavisam neierastā veidā – trauku mazgājamā mašīnā,» stāsta kulinārs. Virtuvē eksperimentējis ir arī pats Pipars. «Izmēģināju pagatavot kartupeļu čipsu biezputru. Izvārīju kartupeļu čipsus, sastampāju tos, un man sanāca putra. Kad pievienoju garšvielas, garšoja līdzīgi kā ātri vārāmā kartupeļu biezputra, vienīgi tekstūra bija cita,» atklāj viņš. 

    Pipara receptes

    Dārzeņu siera čipsi

    Veselīga un garda alternatīva ierastajiem riekstiem un čipsiem, ko var likt uz kārā zoba ceļojot vai brīžos, kad ir vēlme kaut ko uzkost.

    Sastāvdaļas:

    • 150 g cukīni
    • 150 g burkāni
    • 250 g rīvēts cietais siers

    Pagatavošana:

    Cukīni un burkānus nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. No dārzeņiem nospiež lieko šķidrumu, pēc tam tiem pievieno sieru un visu sajauc kopā.

    Cepešpannā ieklāj cepamo papīru un liek mazas piciņas ar dārzeņu siera maisījumu – aptuveni pusi ēdamkarotes. Tad piciņu ar glāzi piespiež. Ja maisījums līp klāt glāzei, to var apsegt ar cepamo papīru un tad mēģināt spiest.

    Cep 200 grādos aptuveni 10 minūtes.

    Padoms: «Šis ir kolosāls veids, kā utilizēt to, kas paliek pāri pēc burkānu, ķirbju, seleriju, biešu sulas spiešanas. Var pamēģināt pievienot arī ābolus un zaļumus.»

    Dārzeņu pankūkas

    Sastāvdaļas:

    • 3–4 kartupeļi
    • 1 neliela svaiga biete
    • 1 burkāns
    • 1/2 sīpols
    • 2 olas
    • 6 ēdamkarotes miltu
    • sausās garšvielas
    • 2 ķiploka daiviņas
    • sāls, pipari pēc garšas

    Pagatavošana:

    Visus dārzeņus nomizo un sarīvē uz dārzeņu rīves. Dārzeņu masai pievieno sāli un piparus, ļauj pastāvēt piecas minūtes, tad kārtīgi izspiež lieko sulu. Pievieno smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, vienu ēdamkaroti miltu (var aizvietot ar cieti), olas, sausās garšvielas un samaisa.

    Pannā uzkarsē eļļu un liek pa vienai ēdamkarotei sagatavotās masas.  Katru pankūkas pusi cep aptuveni 3 minūtes.

    Gatavās pankūkas pārliek uz papīra dvieļiem, lai notek liekie tauki.

    Pankūkas var pasniegt kopā ar siera, krējuma vai biezpiena mērci ar ķiplokiem.

    Padoms: «Ja slikti nospiež lieko šķidrumu, masa būs šķidra un pankūkas juks ārā. Es iesaku šajā gadījumā pievienot rīvētu sieru.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē