• Dailes teātra bites liek trūkties — medusmīļi saņem dzēlienus zodā, acī un degungalā

    Slavenības
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    30. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaspars Krafts (F64)
    Pirms neilga laika tika ievākta pirmā lielā raža no Dailes teātra stropiem. Bitēm ne pārāk patika, ka iejaucas viņu dzīvē, un katrs medusmīlis saņēma pa dzēlienam.

    Maija sākumā trīs stropi ar nosaukumiem Kaislība, Vienkāršība un Skaidrība, jo tieši šāds bija Eduarda Smiļģa moto, veidojot Dailes teātri, tika izvietoti uz teātra galvenās ēkas jumta, aptuveni 11 stāvu augstumā. Pirms divām nedēļām, kad bites, vācot medu no liepām un citiem ziedošajiem kokiem un puķēm, bija nostrādājušas mazliet vairāk nekā divus mēnešus, aktieris Lauris Dzelzītis, režisors Viesturs Kairišs un bitenieks Uģis Mālnieks devās ievākt medu.

    Pulksten 10 no rīta trīs vīri, izlemjot, ka nav ko bruņoties ar bitenieku spectērpiem, ķērās pie darba. Stropu apkvēpināšanu uzņēmās Dzelzītis, bet par medus pilno kāru nomaiņu pret tukšām atbildīgi bija Kairišs un Mālnieks.

    Rīts bija silts, no vēja nebija ne miņas, un, kamēr vīri vēl tikai brieda šim pasākumam, bitītes, neko nenojauzdamas, rāmi turpināja darbu. Kad kvēpeklis bija iekūries un gatavs pildīt bišu nomierināšanas procedūru, Lauris ar vārdiem – «neko citu jau bišu lietā īsti nemāku kā tikai medu ēst un dūmus pūst» – devās kvēpināt.

    Stropa Kaslība vāks tika noņemts, pirmā kāre tika izņemta, un bitenieks secināja, ka tā ir pilna ar medu. Tajā brīdī tūkstošiem bišu uzspindza gaisā. Vīri tik ņēmās ap medu, pat nogaršoja to…

    Bet tad viens pēc otra saņēmuši pa dzēlienam, viņi sāka vicināties ar rokām un ik pa brīdim atskanēja kāds – ai! Dzelzītis bija pirmais. Cieta zods.

    Bitenieks, izrāvis dzeloni, vēl paspēja nosmiet, ka Dzelzīša neapdomība bijusi pirms došanās pēc medus sasmaržoties ar saldenu odekolonu, bet tūdaļ tika arī viņam pašam – kāda bite savu dzeloni atstāja tieši degungalā. Tad nāca Kairiša kārta. Viņš bija saulesbrillēs, un bite, ielidojot aiz tām, iedzēla tieši plakstiņā. Viestura sāpju sauciens bija visskaļākais.

    Viņš pēc pieredzes zināja, ka pampums būšot liels un vismaz dienu ar kreiso aci redzēt būšot grūti. Ar to arī medus ievākšanu kompānija nolēma atlikt līdz naktij, lai bites nomierinātos un vairs nebūtu tik piktas.

    Dienu vēlāk Mālnieks PDz atzina, ka bites uz Dailes teātra jumta pastrādājušas godam un savākts gana daudz medus – ap 115 kilogramu. Stropā Kaislība bijuši teju 50 kilogrami, Vienkāršībā ­– mazliet vairāk nekā 35, bet Skaidrībā ap 30.

    «Kā visi bitenieki, es pēc dabas esmu romantiķis, uz ražas lietu skatos diezgan brīvi – vienu gadu būs švakāk, toties citu gadu tā būs varena. Pavasara medus raža bija, kāda bija, jo pavasaris bija diezgan vēss. Šķita jau, ka arī no liepām šogad nebūs nekas solīds, bet jāatzīst, ka liepas iedeva ļoti labi,» tā Mālnieks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē