• 5 ieteikumi, kā sagatavot skolēna drēbju skapi mācību sezonai

    Uz skolu
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    18. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sākoties jaunajam mācību gadam, vērts pārskatīt bērna drēbju skapja saturu. Apģērbs, kas bijis aktuāls vasarā, visticamāk, jānoliek tālāk, atvēlot vietu kam siltākam. Kā vislabāk organizēt skolēna apģērbu, stāsta mājokļu organizēšanas konsultante Klinta Rasmane.

    Īstais laiks

    Ieviest kārtību mantās, protams, var jebkurā gadalaikā, mēnesī, dienā un pat diennakts laikā. Bet, kas attiecas uz bērna apģērbu, ieteicams pilnībā pārskatīt tā saturu vismaz divas reizes gadā – pirms pavasara un pirms rudens iestāšanās. Ja vasaras laikā nereti iztiekam ar plānākiem krekliņiem, šortiem, svārkiem uz diviem apavu pāriem, tad augusts būtu īstais mēnesis, lai ieviestu  konkrētāku kārtību skapī.

    Skaties kritiski

    Pajautājot bērnam, vai no konkrētā apģērba varam atbrīvoties, visticamāk, saņemsim noraidījumu. Ir taču tik daudz mīļāko krekliņu un svārku, vai ne? Tomēr vecākiem ir jāspēj kritiski izvērtēt, kas tiešām skapī ir atstājams un no kā jāatvadās. Ideāli, ja tajā brīdī skolēns ir blakus un var apģērbu uzmērīt. Tādējādi vislabāk varēs saprast, kas palicis par mazu, par īsu, par šauru.

    Pievērsiet uzmanību arī apģērba daudzumam. Lai mazais skolēns pats spētu veiksmīgi orientēties savā skapī, apģērbam jābūt pārskatāmam.

    Šķiro pa kategorijām

    Kā mēs visi zinām, darbadienu rīti ir steidzīgi. Apģērba meklēšanu no rītiem atvieglos organizēta un sistemātiska kārtība. Ja iespējams, sadali apģērba kategorijas pa kastītēm: t-krekli ar īsām vai garām piedurknēm, bikses, jaciņas un tamlīdzīgi. Atdali skolas drēbes no mājas drēbēm. Tas aiztaupīs rīta diskusijas par to, kāpēc ar mājas treniņbiksēm nedrīkst iet uz skolu un, kāpēc ar skolas formas vestīti nevar spēlēties mājās. Tāpat, atsevišķi ieteicams likt svinīgo apģērbu. Tādējādi bērns iemācīsies atbilstoši ģērbties uz konkrētiem svētku pasākumiem.

    Dariet kopā

    Sākumskolas vecums ir lieliski piemērots tam, lai bērns sāktu mācīties atbildību par savām izvēlēm. Dodieties iepirkties kopā ar bērnu, ļaujot bērnam izvēlēties savu apģērbu (iepriekš vienojoties par to, kas nepieciešams, cik daudz līdzekļus varat tam atvēlēt). Tāpat, kopīgs process var būt skapja iekārtošana.

    Mācot bērnam salocīt drēbes un kopā ierādot tām vietu, ātrāk pienāks brīdis, kad bērns jau pats spēs visu paveikt saviem spēkiem.

    Atslēgas vārds – regularitāte

    Lai drēbju skapī neglabātos apģērbs, kas palicis par mazu vai nav aktuāls sezonai, būtiska ir regulāra skapja satura pārskatīšana. Tas var būt reizi mēnesī vai divos, bet galvenais, lai notiek regulāri. Tas palīdzēs izvairīties no liekiem pirkumiem, jo redzēsiet, ka viss nepieciešamais joprojām der. Vai gluži pretēji – laikus pamanīsiet, ka kādu apģērba vienību nepieciešams mainīt un izvairīsieties no pārsteiguma skolas rītā, ka džemperītim piedurknes par īsu vai krekliņš palicis par mazu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē