• Kā pareizi kopt linu? No apģērba līdz gultasveļai

    Lins
    Zanda Jankevica
    22. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ivanova Tanja / Shutterstock
    5/5Apģērbs

    Apģērbs

    Šķiet, lielākās raizes, iegādājoties lina apģērbu – kleitu, vīriešu kreklu, bikses –, ir par to, vai apģērbs mazgājot nesarausies tik ļoti, ka vairs nederēs. Nesarausies! Atbildīgi apģērbu ražotāji to izgatavo tikai no mazgāta lina, kas vēl auduma veidolā ir izgājis cauri šim procesam un jau sarāvies.

    Bet gadās visādi, tādēļ pievērs uzmanību – nemazgāts audums ir gluds un stīvs, mazgātam linam ir cita plastika un kritums.

    Nopērkot šāda auduma apģērbu, nav jāuztraucas, ka pēc mazgāšanas kleita būs par mazu – tā būs tāda izmēra, kāda pielaikota pērkot. Nākamajās mazgāšanas reizēs saraušanās procents ir nebūtisks, protams, ja mazgājot ievēro nosacījumus. Tas, ko noteikti der paturēt prātā: linam patīk attālums no ķermeņa, un tas nozīmē, ka lina drēbēm nevajadzētu cieši piegult. Ja tomēr patīk piegulošs apģērbs, jārēķinās, ka vīlēm ir papildu slodze – audums tiek stiepts un vīļu vietās pakļauts iziršanas riskam. 

    Kā kopt?

    Linam būtu jāizrāda pelnītā cieņa – to nedrīkst savalkāt netīru, jo īpaši balto. Ja apģērbs ir iesvīdis vai kāda vieta, piemēram, apkakles zona, nav gluži svaiga, tas tūlīt ir jāizmazgā. Labāk, protams, ar rokām, taču, ja veļasmašīnā, tad delikātā režīmā, 30–40 grādos. Apģērbi ir pieejami no košiem, krāsainiem lina audumiem, tādēļ svarīgi zināt, ka garākās mazgāšanas programmas vairāk pakļauj auduma krāsu nomazgāšanās riskam. 

    Traipus no krāsaina apģērba ieteicams tīrīt ar iespējami maigāku līdzekli bez balināšanas efekta. Var tīrīt ar sūklīti, taču nedrīkst audumu stiept un agresīvi berzt, jo tā lins var zaudēt formu. Atkārtoti mazgājot, auduma saraušanās risks ir viens divi procenti.

    Izmazgāto apģērbu nopurina, lai tas ieņem dabisko formu, sakārto pa vīlēm un žāvē horizontāli – uz grīdas, paklājot dvieli, vai uz veļas žāvējamās restes. Vislabāk, ja ir iespēja žāvēt svaigā gaisā, ēnā, neļaujot tam pilnībā izžūt, bet gan noņemot, kad audums vēl ir viegli mitrs. Pārkaltis lina apģērbs būs ciets un, lai to uzvilktu, vajadzēs gludināt vai atkārtoti skalot un pareizi izžāvēt. Atbilstoši izmazgāts un izžāvēts lina apģērbs nav jāgludina. Ja nu patiešām izskatās, ka bez gludināšanas nevar iztikt, to dara no kreisās puses vai arī – ar tvaiku, bez auduma kontakta ar gludekli. Tīru apģērbu kar skapī brīvi, lai elpo un lai to, izņemot no skapja, uzreiz varētu vilkt mugurā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē