• 8 tautas metodes cīņā ar prusakiem

    Zelta padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    11. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja esi pamanījis savā saimniecībā prusakus, neatliek nekas cits kā ķerties pie to neitralizēšanas. Pirmkārt, prusaki ļoti ātri vairojas. Otrkārt, ja prusakiem trūks barības, tie var sākt iznīcināt tavu iedzīvi, piemēram, grauzt tapetes, arī grāmatas, ādas izstrādājumus. Treškārt, tā kā prusakiem patīk uzturēties netīrās vietās, viņi pārnēsā dažādas kaites, galvenokārt zarnu infekcijas slimības.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Jānis Dreimanis, Latvijas Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vecākais entomologs

    Kā cīnīties ar prusakiem ar tautas metodēm?

    1. Uzturi tīrību! Tas nozīmē novāktu pusdienu galdu, noslaucītas drupačas, tīrību ap atkritumu spaini, tīrus paklājus, kārtību ap suņa un kaķa barības traukiem.
    2. Smaržojoši augi. Prusakiem nepatīk, kā smaržo kaķumētras, tāpēc vēlams to saišķīšos vai auduma maisiņos izvietot virtuvē un citur.
    3. Izveido lamatas! Dziļas burkas apakšā sajauc raugu ar cukuru, novieto to vietā, kur, tavuprāt, varētu apgrozīties prusaki. Pieliec pie burkas kartona vai koka laipiņu un gaidi, kad parazīti sanāks uz mielastu. Vēlāk burkas saturu iznīcini.
    4. Darbojies ar putekļsūcēju! Ja ir pamatotas bažas, ka mājās ieperinājušies prusaki, noteikti rūpīgi izsūc visus kaktiņus aiz mēbelēm, grīdas segumu savienojuma vietas, dažādas spraugas. Tā tu iznīcināsi prusaku sadētās oliņas, ko ar aci nevar pamanīt.
    5. Nosit! Ja ieraugi pa sienu rāpojošu prusaku, mēģini nosist. Iespējams, tas ir kāds no pirmajiem ienācējiem.
    6. Borskābes bumbiņas. Pieskaroties borskābes pulverim, prusaks sajūt stipru dedzināšanu un sāpes un pēc neilga laika nomirst. Sajauc olas dzeltenumu ar 20 līdz 50 gramiem borskābes pulvera tā, lai veidojas biezas konsistences masa, tad saviļā mazas bumbiņas un izliec prusakiem pieejamās vietās.
    7. Ožamais spirts. Prusakiem ļoti nepatīk amonjaka smaka, turklāt tā uz kukaiņiem iedarbojās nāvējoši. Uz 10 litriem ūdens (aptuveni viens spainis) pielej vienu ēdamkaroti amonjaka un izmazgā grīdas, īpaši pievēršot uzmanību vietām aiz mēbelēm.
    8. Alus. Ielej dziļā burkā nedaudz alus un apzied burkas malas ar vazelīnu. Novieto burku vietā, kur mani prusakus, bet no rīta iznīcini burkā iekritušos.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē