• Labākais praktiskais materiāls žurijas balsojumā: Namiņš vasaras dzīvei

    Zelta spalva 2023
    Zane Blanka
    29. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    5/7Kam pievērst uzmanību?

    Kam pievērst uzmanību?

    Kad visi iepriekšējie jautājumi aptverti, laiks pētīt piedāvājumu. Katra ražotāja klāstā noteikti jāaplūko pamatkomplektācijas sadaļa, proti, kas ir un kas nav iekļauts norādītajā pamata cenā. 

    Pamati. Tā kā dārza namiņš ir pārvietojama būve, tai nav nepieciešami ļoti nopietni pamati (kaut, protams, nav aizliegts), tomēr jebkura vieta arī nederēs. Ražotāju ieteikumi par labāko risinājumu mēdz atšķirties, bet gala izvēle noteikti jāpieņem atkarībā no konkrētās vietas – cik stabila, sausa vai mitra ir grunts. Bieži ražotāji aicina dārza mājiņai izvēlēties cietu, līdzenu pamatni, piemēram, dekoratīvo bruģi, betona plātnes vai betonētu laukumu. Viens no populāriem risinājumiem ir keramzīta bloki, ko liek uz pirms tam nolīdzinātas un sagatavotas virsmas, un, ja grunts ir atbilstoša, ar to var pilnībā pietikt. Profesionālāks, ilglaicīgāks risinājums ne tik pateicīgai virsmai ir skrūvpāļi. Tas ir arī dārgāk nekā keramzīta bloki. 

    Svarīgi, būvējot pamatus, lai starp ēku un zemi notiek dabiska gaisa cirkulācija. 

    Platību variācijas. Tirgū pieejami visdažādākie varianti – mazākie namiņi būs no 4–5 m2 un kalpos vairāk kā darbarīku novietne. Kompaktai dzīvošanai var izvēlēties jau lielākas platības, ko var paplašināt ar terasi. 

    Materiāls. Vairākums ražotāju piedāvā ēku no žāvētas, nekrāsotas, neapstrādātas koksnes, visbiežāk egles vai priedes. Sienu biezums mēdz atšķirties, biežāk pieejamie standarti ir 28 mm, 44 mm. Jo biezāka siena, jo ilglaicīgāka, tāpat arī dārgāka.  

    Jumts. Vairākums ražotāju piedāvā jumtu no 19 mm neimpregnētiem skujkoku dēļiem, bet bez papildu jumta seguma, parasti iesakot jumtu pārsegt ar bitumena šindeļiem par papildu samaksu. 

    Iekšējā un ārējā apdare. Jebkāda veida namiņa apdare parasti ir papildu pakalpojums. Ražotāji iesaka koku apstrādāt ar tam atbilstošiem materiāliem – krāsām, lakām, beicēm, lineļļu. Par šo apstrādi tad individuāli jāvienojas ar ražotāju vai jāveic pašiem. 

    Siltumizolācija. Svarīgi noskaidrot, vai un kāda siltināšana konkrētajam namiņam pieejama pamatkomplektācijā un par ko vēlmju gadījumā jāpiemaksā. Visbiežāk tipveida dārza namiņi nav siltināti. 

    Piegāde. Noskaidro, vai namiņa piegādes izmaksas iekļautas cenā vai par to jāmaksā papildus. Piegādes izmaksas parasti atšķiras atkarībā no attāluma, kurā jāpiegādā, un tiek aprēķinātas individuāli. Apspriežot piegādi, ir vērts pieminēt par iespējamiem piegādes apgrūtinājumiem, ja tādi ir. Ir ražotāji, kuri piedāvā bezmaksas piegādi, bet prece jāizkrauj pašiem, tas derēs tad, ja esat nolēmuši namiņu arī paši samontēt. 

    Montāža. Vairākums gatavo tipveida vasaras namiņu ražotāju piedāvā instrukciju, kā namiņu samontēt pašu spēkiem, bet par papildu samaksu to var pasūtīt arī ražotājam. Var tikt arī pie pilna pakalpojumu spektra, kad pašam nav jādara nekas, – ražotājs ierīko pamatus, samontē karkasu, uzliek jumtu un veic apdari, ir ražotāji, kuri piedāvā arī sakārtot komunikācijas un, piemēram, ierīkot krāsniņu. Tie visi gan ir papildu izdevumi. Uzstādīšanas izmaksas tiek aprēķinātas individuāli, ņemot vērā mājas izmēru, vajadzības, grunts īpatnības, attālumu no ražotāja līdz uzstādīšanas vietai u. c.

    Pieejamība un termiņš. Termiņi atšķiras. Vienā uzņēmumā gatavie namiņi jau gaida noliktavā, preci sola atvest un uzstādīt pāris dienu vai nedēļas laikā. Citviet pasūtījuma izpilde var aizņemt mēnesi vai pat vairākus. Pieejamība atkarīga arī no tā, vai māja jau gatava vai tā vēl jāsaražo vai jāpasūta no ārzemju ražotāja (ja to pērc no pārstāvja Latvijā). 

    Garantija. Minimālais garantijas laiks, kurā uzņēmumi apņemas novērst slēptos defektus, ir divi gadi, bet ir ražotāji un pārdevēji, kas piedāvā arī piecu gadu termiņu. 

    Papildu pakalpojumi. Ja tas svarīgi, pirms pasūtīšanas jānorunā, vai par atsevišķu samaksu ražotājs var veikt izmaiņas tipveida piedāvājumā, piemēram, papildu sienu izveidi.

    Cena. Var nodalīt divas kategorijas – mājas cenu un pilna cikla izmaksas. Mājas cena ir tā, ko ražotājs norāda pie konkrēta tipveida modeļa savā mājaslapā, bet tā nebūt nenozīmē gala cenu, jo, lai arī piedāvājumi kopumā ir līdzīgi, katram ražotājam mēdz atšķirties pamatkomplektācija un arī papildu izmaksas. Piemēram, ir ražotāji, kuru pamatcenā ir iekļautas montāžai nepieciešamās naglas un skrūves, bet citiem par to jāmaksā papildus. Vislabākais veids, kā objektīvi salīdzināt cenas gan dažādiem viena ražotāja modeļiem, gan arī dažādu ražotāju līdzīgiem produktiem, ir aprēķināt cenu par katras mājas platības kvadrātmetru. To darot, gan jāņem vērā, lai parametri, piemēram, sienu biezums, ir vienādi, citādi salīdzinājums nebūs objektīvs. Nākamais, ko var salīdzināt, ir pilna cikla izmaksas, kas ietvers sevī arī pamatu izveidi, piegādi, montāžu, ārējo un iekšējo apdari u. c. Pavisam aptuvenam priekšstatam – 12 m2 mājiņas pamatcena ir ap 3–4 tūkstošiem eiro, bez apdares, siltinājuma, piegādes, uzstādīšanas, jumta, pamatu izveides u. c. Visas pārējās izmaksas būs atkarīgas no individuāliem parametriem un izvēlēm. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē