• Kā iemācīt kaķi iet laukā un vai tas tiešām ir jādara?

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    16. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Nav mazums kaķu, kuriem piemīt agorafobija – tās ir bailes no lielas, plašas telpas vai vides. Ja mājās paņemts bailīgs kaķēns vai tāds, kurš līdz pusauga vecumam nekad nav spēris ķepiņu tālāk par sava mājokļa slieksni vai palodzi, ārpasaules apgūšana peļu junkuriņam var radīt gana daudz psiholoģisku sarežģījumu.

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Kā mācīt kaķi iet ārā, lai to nepārbiedētu, lai minka nepiedzīvotu stresa izraisītu šoku un atgrieztos mājās? 

    Konsultē kaķu pazinēja, vairāku grāmatu par kaķa psiholoģiju tulkotāja Rasma Sauja.

    Vai tiešām tas jādara?

    Pirms ļaut savam mīlulim iepazīt pasauli, galvenais ir pašam saimniekam tikt skaidrībā, kādi konkrētajā gadījumā būs plusi kaķa iešanai ārā un kādi būs mīnusi. Un līdz ar to izlemt: vai tiešām kaķim ir jāiepazīst dzīve ārpus siltā, drošā mājokļa?

    Plusi

    • Kaķim būs iespēja dzīvot pilnvērtīgu mazā plēsoņas dzīvi, izbaudot visus jaukumus, ko dod neierobežota brīvība.
    • Ja kaķis pieradīs savas mazās un lielās darīšanas nokārtot laukā, saimniekam nevajadzēs izdot naudu par kaķa tualetes smiltiņām.
    • Kaķis varēs attīstīt savus mednieka talantus un sagādāt sev arī dabisku pārtiku

    Mīnusi

    • Jārēķinās, ka mincis tvarstīs ne vien mazos grauzējus, bet arī putniņus.
    • Kaķi nāksies sterilizēt.
    • Saimnieks nekad nevar būt drošs, ka ikreiz no kārtējās pastaigas mīlulis atgriezīsies sveiks un vesels.

    Ārā iešana kaķim ir bīstama, ja:

    • dzīvojat pilsētā, daudzstāvu dzīvojamo namu mikrorajonā;
    • tuvumā ir transporta maģistrāle (patiesībā kaķis ir apdraudēts arī uz nelielas ieliņas, ja pa to pārvietojas automašīnas);
    • kaimiņos dzīvo agresīvi suņi;
    • blakus ir mežs – piemēram, lapsām nav gardāka kumosa par kaķi;
    • mīluļa veselībai un pat dzīvībai bieži vien riskantas ir medības labības laukā, jo tos mēdz apstrādāt ar ķīmiskajiem kaitēkļu un grauzēju apkarošanas līdzekļiem;

    Tāpat jāatceras, ka diemžēl uz pasaules netrūkst arī ļaunu cilvēku.

    Uzmanību!

    Kaķi, kuriem piemīt agorafobija, parasti baidās šķērsot lielas, plašas telpas, tāpat arī bīstas iziet laukā. Parasti viņi bailēs nolien kādā stūrī un nav pierunājami iznākt no slēptuves. Taču nedrīkst kaķim likt pārvarēt bailes piespiedu kārtā, jo «iemešana ūdenī ne katrreiz iemāca peldēt, dažkārt tas ir iemesls noslīkšanai»… Saimnieka uzdevums šajā gadījumā ir pārtraukt kaķa mēģinājumus izvairīties no problēmas, taču visam jānotiek pakāpeniski un ar pacietību.

    Ar ko sākt

    Vispirms kaķim ir pilnībā jāpierod pie savas jaunās mājvietas – parasti tas prasa divas nedēļas.

    1. Bailīgiem kaķiem šis process norit grūtāk, tāpēc nervozais mincis jaunajā mītnē vispirms jānovieto būrī (vislabākais ir tāds, kas domāts dzemdējošām kaķenēm), uz grīdas vistrokšņainākajā istabā. Būrīti var apklāt – tā kaķis jūtas pasargāts – un iedot dzīvnieciņam arī kādas nomierinošas homeopātiskas zālītes. Katru dienu kaķi iepazīstina ar vienu jaunu telpu. Kad apkārt notiekošais minci vairs nesatrauc, var sākt laist pastaigāties pa istabu, līdz viņš pilnībā iepazīst visu māju.
      Pēc tam, ja esi apsvēris visus par un pret un izlēmis kaķi radināt pie dzīves laukā, neizmet vienkārši kaķīti piemājas teritorijā, atstājot viņu tur vienu likteņa varā uz nezināmu laiku! Arī šajā procesā der ievērot līdzīgu pakāpeniskuma principu.
    2. Lai kaķis neizbītos, vispirms to ieliec būrī (var izmantot arī lielu ceļojumu konteineru) un sākumā iznes laukā pavērot ārpasauli caur drošības režģi. Rasma Sauja iesaka būrītī kaķi ar ko garšīgu pabarot, lai tas izbauda patīkamas emocijas, pierod pie dažādām situācijām un tur nejūtas kā cietumā.
    3. Ar laiku (pēc vairākām dienām) kaķi būrī var pārvietot uz dažādām citām vietām dārzā – tā mincis vispirms ar acīm iepazīs savu nākamo teritoriju.
    4. Kad kaķis jau pats caur būrīša režģiem sāk snaikstīt purniņu un izrāda ziņkāri, būri vari novietot vaļēju mājas ārdurvju tuvumā un atvērt tā durtiņas. Kad mincis sajutīs drosmi, viņš pats izrādīs vēlmi nākt laukā. Sākumā nervozo draugu vari paņemt pastaigā pavadiņā. 
    5. Kad kaķītis jau sācis apstaigāt tuvāko apkārtni, rūpējies, lai tam vienmēr būtu atvērts ceļš atpakaļ drošībā mājās un – iespēju robežās – lai viņu neizbiedētu kāds svešs suns vai kaķis.

    Speciālistes ieteikums

    Kaķīti laid laukā dienas gaišajā laikā un sauc mājās, aicinot viņu ar gardumiņu. Labāk kaķi vēlams laist laukā nevis pēc brangām brokastīm vai pusdienām, bet ar tukšu vēderiņu – izsalkuma sajūta viņam vairāk liks domāt par atgriešanos. Ja sākotnēji kaķis laukā biežāk slapstās aiz miķelīšu dobēm, nekā atsaucas saimnieka aicinājumam atgriezties, minci var mēģināt pievilināt ar balderiāna smaržu vai kaķu mētru (taču tas iedarbosies tikai tad, ja kaķis šo smaržu sajutīs savā tuvumā). Vēl šādos gadījumos gan paša kaķa, gan putniņu drošībai dzīvniekam var aplikt ap kaklu speciālu siksniņu ar zvaniņu (zooveikalos nopērkamas arī elastīgas – tās, kaķim aizķeroties aiz zara kokā, viņu pasargās no nosmakšanas).

    Ņem vērā!

    Pamatīgi pārbiedēts kaķis noslēpjas neiedomājamākās vietās – viņš kļūst gluži vai neredzams un, kamēr nav pārdzīvojis baiļu izraisīto šoku, savā slēptuvē var nosēdēt vairākas dienas un pat nedēļas!    

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē